De Schiedammer Online

zondag 18 oktober 2015

HBSS speelt wedstrijd zonder eind die nog een staart zal krijgen

Marvin Janssen...deceptie..
VOETBAL -  Bij een stand van 2-2 met elf spelers tegen negen, is gistermiddag de wedstrijd tussen HBSS en Rockanje volkomen uit de hand gelopen, we schreven er gistermiddag al over.  Voetballend een van de uitblinkers, de nummer elf Cesar Mendes Teixeira, slalomde vier minuten voor tijd door de verdediging. Het zou wel eens zijn laatste voetballende actie voor HBSS geweest kunnen zijn. In kansrijke positie werd Cesar afgestopt. Gefrustreerd reageerde hij zich af. Na het zien van de rode kaart, schopte de nummer elf nogmaals, nu voor vriend en vijand zichtbaar. Verscheidene toeschouwers mengden zich vechtend in het tumult. De scheidsrechter deelde nog drie rode kaarten uit en staakte de wedstrijd definitief.

HBSS-trainer Marvin Janssen was er na afloop van de gestaakte wedstrijd helemaal kapot van: “Dit is een absolute deceptie. Voor ons als club. En voor Cesar (Mendes Teixeira). Er was bij hem even sprake van kortsluiting. Wat die jongen helemaal niet nodig heeft, hij was de beste man van het veld. Ik wil het niet goed praten wat hij heeft gedaan, dat is niet goed te praten, maar zoveel schoppen als hij vandaag niet heeft gekregen. Cesar heeft zich bij mij verontschuldigd, dat hij zijn beheersing verloor, hij zat huilend in de kleedkamer. En ik zal je zeggen, ik kreeg ook de tranen in mijn ogen toen ik hem zo huilend zag zitten. Maar nogmaals, zo iets mag niet gebeuren. We zullen ook onze maatregelen gaan nemen; ik weet niet of hij nog voor HBSS zal spelen, zou best kunnen van niet. Zo zonde allemaal. We zijn al vier jaar aan het bouwen met dit team, en dan wordt er eigenlijk in een fractie van een seconde afgebroken wat je met z’n allen hebt opgebouwd. Dat doet pijn. En met betrekking tot deze wedstrijd voetballend bezien; we speelden Rockanje eigenlijk van de mat af, het was dit seizoen onze beste wedstrijd tot nog toe.”

“Dat er mensen uit het publiek het veld op zijn gekomen en zich hebben gemengd tussen de vechtenden, was een reden voor de scheidsrechter om definitief te staken. Wij denken te weten wie er uit het publiek bij betrokken waren en daar zitten leden bij. We zullen passende maatregelen nemen,” zegt Niels Verduijn, secretaris en trainer van het tweede elftal. “Verder, nu spreek ik op persoonlijke titel maar velen zullen het met mij eens zijn, kan het absoluut niet was Cesar heeft gedaan. Dat past niet bij een club als HBSS. Daar zijn geen excuses voor, zo iets doe je niet op het voetbalveld, niet op straat, nergens. Voor iemand die dit doet is dus geen plaats bij HBSS. Over de maatregelen zullen we overleggen met de technische staf.”

Chronologisch verloop van de wedstrijd:

In de zesde minuut keek HBSS al tegen een achterstand aan. Rockanje kon scoren door een foutieve terugspeelbal van Thomas Slager. Het duurde niet lang voordat Vince Timmers de gelijkmaker op het bord liet zetten. HBSS was voetballend heer en meester op het veld. Het was dan ook niet meer dan verdiend dat de thuisploeg met een 2-1 voorsprong, dankzij een kopbal van Geert Verboom, kon gaan
rusten. Het zelfde krachtsverschil in de tweede helft leverde wel kansen op maar geen margevergroting. Twintig minuten voor tijd deed de aloude voetbalwet weer van zich spreken: als je ‘m er zelf niet in schiet, dan doet je tegenstander het wel aan de andere kant. Daaraan was een overtreding van HBSS-doelman John Aarnout voor nodig, die werd bestraft met een strafschop en geel. De gasten schoten het buitenkansje vanaf elf meter beheerst in: 2-2.

De thuisploeg was daarmee het gevoel niet kwijt, dat er veel meer in zat die middag en zette aan voor nieuwe offensieven. Rockanje op zijn beurt beet zich vast in de defensieve stellingen. In de 74ste minuut leek dat echter fout te gaan. Een verdediger van de club uit de strandplaats maakte binnen de zestien hands, wat hem een tweede gele kaart opleverde en HBSS een elfmetertrap. Spits Leon Roozen zette zich achter de bal, maar zag zijn niet al te sterke inzet door de doelman van de strandplaatsploeg gekeerd worden. HBSS nam geen tijd om te treuren; het had nog een kwartier om de volle buit binnen te halen en draaide de sportieve duimschroeven - in een man meer situatie – nog verder aan. Rockanje leek overlopen te gaan worden, al helemaal toen een speler tien minuten voor tijd wegens natrappen met direct rood werd bestraft.

Intimidatie-moment keeper versus Leon Roozen vóór de strafschop
Aanval na aanval ontrolt zich als de golven op het strand richting Rockanje, totdat de zee vier minuten voor plotseling stil blijkt te staan. Zo’n absolute anticlimax werd de aanval die de laatste voetballende actie van de wedstrijd zou zijn. Cesar Mendes Teixeira deed het rugnummer 11 alle eer aan met een lange slalom door de verdediging van de gasten. Het bracht hem dicht bij het doel in een kansrijke positie. In de mêlee van spelers werd hij met een defensieve charge afgestopt, waarop de dartele nummer elf met een natrappende beweging reageerde. De man in het geel had er ondanks de mêlee prima zicht op en trok rood uit zijn borstzak. Vervolgens sloegen de stoppen door bij Cesar Mendes Teixeira, die voor vriend en vijand zichtbaar uithaalde en een Rockanje-speler schopte. Dat leverde een tumult op tussen de meeste overgebleven spelers van beide teams, met tussenbeide springende stafleden van beide clubs en over de hekken geklommen toeschouwers.

De nummer 11 Cesar wordt in bedwang gehouden door een medespeler
In het tumult deelde de scheids nog drie rode kaarten uit, met als omschrijving op het wedstrijdformulier ‘wegens slaande beweging’, één voor een Rockanje-speler en twee voor HBSS-spelers: Gilson Mendes Varela en José Borges de Oliveira. De lezing van beide clubs is echter dat deze drie spelers geen slaande beweging maakten, maar juist trachtten de vechtenden te scheiden. Beide clubs zaten ook op één lijn met betrekking tot de resterende minuten: uitspelen. De scheidsrechter besloot tot definitieve staking, met name door de inmenging van het publiek. Zo eindigde een wedstrijd, die al een voetballend opwindend laatste twintig minuten kende, in een onbevredigend slotstuk. De wedstrijd was als een staart zonder eind. Een wedstrijd die echter helaas nog wel een vervelend staartje zal krijgen.

Stand:

Voordat de wedstrijd begonnen was, hadden alle ploeg zes wedstrijden gespeeld. HBSS stond op een fraaie tweede positie met 13 uit 6, met slechts 3 punten minder dan tabelaanvoerder Nieuwenhoorn. Dat haalde gisteren tegen Victoria’04 met een 2-1 zege wel beide punten binnen. Na de wedstrijdronde van gisteren, is de gestaakte wedstrijd van HBSS nog niet in de tabel opgenomen, maar staan de Schiedammers met 13 uit 6 nog wel op de tweede positie. Rockanje blijft op 9 uit 6 staan.

Volg ons ook op facebook en twitter en instagram.

Als bedrijf of organisatie een journalist nodig voor persbericht, interview, verslag, webtekst, foto, videodoc? Schakel persbureau Mirum in Modum in.
Bel Jan Schrijver voor informatie op 010 - 4111121. Voor spoedopdrachten: 06-83563025.