De Schiedammer Online

vrijdag 27 november 2015

In Breda aan de A27 mag het wel! Behandeling beroep inzake 'Decathlon Harga' opgeschort

In Noord-Brabant mag het wel
SCHIEDAM - Eerder deze week meldden we al dat er een beroep van de gemeente en Decathlon bij de Raad van State loopt tegen de afwijzing door de provincie van een vestiging van deze sportwinkelketen op Harga-Noord. Een zelfde beroep van de gemeente Den Haag en Decathlon loopt tegen de afwijzing door de provincie van een vestiging in Den Haag. De behandeling van beide gevallen is door de Raad van State tot nader orde uitgesteld.

De Raad heeft tijd nodig om over deze kwestie van ruimtelijke ordening eerst zijn licht op te steken bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Er is uitleg nodig over de Europese Dienstenrichtlijn. Hoe dient deze door de Raad voor ons land in het algemeen en voor deze twee gevallen in het bijzonder te worden geïnterpreteerd? Het is geen geheim dat in ons land al sinds jaar en dag een veel restrictiever beleid wordt gevoerd tegen de vestigingen van de zogenoemde 'out-of-town shopping centres'. Nederlanders kennen van hun vakanties in Frankrijk, Spanje en Portugal - om maar eens enkele landen te noemen - de voordelen van dergelijke voorzieningen aan de rand van de stad, waarbij grote supermarkten, benzine stations, grote mode en sportkledingzaken met zeer uitgestrekte parkeerterreinen voor gemak zorgen. Ook dichterbij - in België - vinden we dergelijke complexen. Is het in Europese context juridisch bijvoorbeeld te verdedigen dat concurrentie belemmerd wordt door bepaalde winkelketens met hun specifieke en in andere landen succesvolle concept, in ons land te weren? Uiteraard zijn bepaalde middenstanders niet blij met de komst van concurrenten. Andere middenstanders zullen echter kunnen profiteren van de magneetfunctie. We leven bovendien niet op een eiland. Worden bepaalde voorzieningen geweigerd, dan zijn Nederlanders eigenzinnig genoeg om de auto te pakken en op een uur rijden hiervan te gaan winkelen in de een of andere Decathlon of Auchan. Je hoeft overigens niet eens de grens over, want in Noord-Brabant is men wel al overstag. Daar is Decathlon 3 dagen geleden als eerste winkel opengegaan op het nieuwe aan een afrit van de A27 gelegen winkelgebied Breepark. "Een plek waar altijd iets te doen is", zo wordt duidelijk gemaakt wat de bezoeker in de toekomst zal kunnen verwachten met naast Decathlon nog een winkel voor outdoor en indoorliefhebbers alsook een megabios en een McDonalds, een gebied met regionale aantrekkingskracht, is de verwachting.

Zo leuk kan het zijn
Toegegeven, de winkelstand in onze binnenstad laat te wensen over of anders gezegd de leegstand viert 'hoogtij', maar met het weren van bepaalde voorzieningen ben je slechts defensief bezig. Je zult aanvalsplannen nodig hebben om een binnenstad weer vol te krijgen. Het feit dat Rotterdam-centrum nu wel zijn Decathlon krijgt, wil geenszins zeggen dat de interesse voor Schiedam en Den Haag over is. Men denkt strategisch en op langere termijn. Decathlon wil naast de centrum-winkel in Rotterdam nog altijd concept-stores in Schiedam en Den Haag, met aparte buitenruimten voor try & buy-zones en sportevenementen. De gemeente Schiedam wil dat ook. De gemeente volgt daarom uiteraard de recente juridische ontwikkelingen rond de komst van Decathlon naar Schiedam op de voet. Wat wij zo bespeuren in de wandelgangen is, dat binnen gemeentelijke kringen het vertrouwen bestaat dat uiteindelijk in overleg tussen partijen tot een oplossing gekomen zal worden voor de komst van een concept-store naar Harga-Noord.

Decathlon-expansiemanager Rohan Uijlings gaat er niet vanuit dat de opschorting van de behandeling door de Raad van State een jaar gaat duren, zoals in andere media te lezen was vandaag. "Het gehele traject loopt al erg lang en de plannenmakerij al sinds 2006. Wij hebben ook het vertrouwen dat we nog altijd aan de goede kant zitten. Ons bedrijf, een groot kapitaalkrachtig Frans familiebedrijf dat internationaal actief is, vergelijk het bijvoorbeeld met IKEA, heeft geduld en vertrouwen in de projecten in Schiedam en Den Haag. Daarmee zeg ik niet dat het geduld oneindig is, gegeven ook dat de wereld om ons heen verandert. Zo groeien we momenteel erg hard in landen als China, Brazilië en India. De ontwikkeling in Breda, Breepark, lijkt erop zoals wij het voor Schiedam voor ogen hebben. Wat de juridische procedure bij de Raad van State betreft die nu gevolgd wordt, daarin is de gemeente Schiedam de leidende partij en wij volgen hierin de gemeente."




Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten