De Schiedammer Online

vrijdag 6 november 2015

Twee punten in mindering voor HBSS. Spelers 1,5 jaar geschorst. Vechtende Rockanje's onbestraft

Hoofdrolspeler Teixeira krijgt 18 maanden schorsing
VOETBAL/SCHIEDAM -  De KNVB heeft uitspraak gedaan in de zaak van de gestaakte wedstrijd tussen HBSS en Rockanje van enkele weken geleden. HBSS krijgt twee punten in mindering en een geldboete van 300 euro. Bovendien heeft de club  twee jaar voorwaardelijk gekregen; bij herhaling van een incident binnen twee jaar wordt de vereniging uit de competitie genomen. Uit de competitie nemen houdt automatisch in dat een club het opvolgende seizoen een klasse lager begint, aldus een toelichting door een KNVB woordvoerder aan de Schiedams-redactie.


De speler waarom het draaide, Cesar Mendes Teixeira, die rood kreeg wegens natrappen en daarna nogmaals natrapte, wordt voor anderhalf jaar uitgesloten van wedstrijden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij was door de club al voor zeven wedstrijden geschorst. De drie andere rode kaarten die na de vechtpartij werden uitgedeeld (twee aan HBSS-spelers en een aan een Rockanje-speler) zijn alle vervallen (laten we niet vergeten dat er daarenboven bij Rockanje tijdens de wedstrijd al iemand met tweemaal geel van het veld was gestuurd en daarna nog iemand met direct rood wegens het neerhalen van een HBSS-speler; je kunt dus niet bepaald zeggen dat HBSS het elftal is geweest dat met schoppen is begonnen tijdens de wedstrijd; dat lag namelijk duidelijk omgekeerd was onze waarneming; Rockanje hanteerde de botte bijl om een punt mee naar huis te nemen).

Hakan Cence heeft anderhalf jaar uitsluiting van wedstrijden gekregen. Dit is een selectielid dat reeds disciplinair geschorst was en op de tribune zat tijdens de wedstrijd, maar over het hek is gesprongen en is gaan meevechten. Na het gebeurde was hij wegens zijn gedrag in het incident door HBSS reeds voor onbepaalde tijd geschorst.

HBSS-trainer Marvin Janssen vindt niet dat zijn club er met deze straf goed is afgekomen. "Twee punten in mindering als elftal. En ook nog eens twee jaar voorwaardelijk. Maar hoe kun je dit soort incidenten als club nou voorkomen? En dat zelfde probleem geldt ook voor andere amateurclubs. HBSS is een nette club, waar eigenlijk nooit wat gebeurt. Moet je dan in het derde klasse amateurvoetbal hekken om het veld zetten of zo? Dat kan toch helemaal niet. Nogmaals, hoe kun je dit als club voorkomen. Twaalf maanden schorsing voor Cesar; ik vind dat hij ook buitensporig zwaar gestraft is", aldus Marvin Janssen.

Er moet door de competitieleiding nog beslist worden wat met de resterende minuten (2 minuten regulier plus 4 extra) van de bij 2-2 gestaakte wedstrijd gedaan wordt.

Commentaar:

Wat wij vreemd vinden, is dat Rockanje geheel werd vrijgesproken. Vreemd omdat de spelers van Rockanje net zo goed als de spelers van HBSS aan het gezamenlijke opstootje hebben deelgenomen. Dat is dus meten met twee maten, wat de KNVB doet.

Wij vroegen ons al in eerdere stukjes die wij schreven af, hoe een amateurclub zich in hemelsnaam  kan wapenen tegen kwaadwillend publiek?  "Het is nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de thuisspelende club om de veiligheid van de scheidsrechter en van alle spelers en van het publiek te waarborgen", aldus de woordvoerder van de KNVB. Voortaan fouilleren aan de poort, bij tweehonderd toeschouwers twintig suppoosten neerzetten, drie meter hoge hekken om het veld, bewakingscamera's langs de lijn, de biertap dicht tijdens de wedstrijd en minstens één wijkagent met dienstfiets langs de lijn. Kom nou toch, dat is het failliet van het amateurvoetbal. Ditmaal is HBSS het kind van de rekening, morgen is het weer een andere goedwillende amateurclub waar de vrijwilligers, wegens het ontsporen van één man uit het publiek, hun jarenlange vrijwillige keiharde inzet in rook op kunnen zien gaan.Samen de schouders eronder zetten, dat lijkt ons een beter devies. Laten we wel zijn: de KNVB is er vóór de clubs, niet andersom!

De KNVB heeft twee voorvallen beoordeeld en bestraft, te weten de actie van Cesar Mendes Teixeira en de actie van Hakan Cence. Acties dienen o.i. in hun context gezien te worden. Een jurist zal bij aansprakelijkheden zeggen, dat er naar de omstandigheden van het geval gekeken moet worden. Wij krijgen de indruk dat de genoemde acties door de KNVB nogal 'geïsoleerd'  beschouwd zijn.

Jan Schrijver



Eerdere artikelen:

Publiek op veld

Wedstrijd zonder eind

Maatregelen van de club



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten