De Schiedammer Online

dinsdag 8 december 2015

46% van de Schiedammers is eenzaam, maar hoe bereik je de eenzamen onder ons?

Van Aaken...omzien naar elkaar
SCHIEDAM - 46% van de Schiedammers is eenzaam. Dat ligt boven het landelijke gemiddeld dat 40% bedraagt en boven het regio-gemiddelde dat 45% bedraagt. In de Rijnmond-regio is de eenzaamheid alleen in Rotterdam (49%) nog hoger dan in Schiedam. Voor Vlaardingen en Maassluis ligt het percentage op 42%. De gemeente wil meer nog dan voorheen de eenzaamheid bestrijden. Daarvoor is een plan van aanpak voor de periode 2016-2019 gemaakt.

"We moeten weer leren omzien naar elkaar. Daarvoor is het van belang dat we bewust zijn van wat er in onze omgeving gebeurt. Ook bewustwording van je eigen situatie is relevant", aldus Patricia van Aaken, de verantwoordelijke wethouder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Gezondheid. Dat 46% van de Schiedammers zich eenzaam voelt blijkt uit de gezondheidsenquête die de gemeente sinds 2008 elke vier jaar houdt. Daarbij kan worden aangetekend dat de definitie en herkenning van eenzaamheid moeilijk is (je kunt alleen zijn maar niet eenzaam; omgekeerd, je kunt in gezinsverband leven maar daarbinnen wel eenzaam zijn) en het meten ervan al evenzeer, en dat 'eenzaamheid' een bijzonder complexe materie is.

De gemeente heeft het initiatief genomen om bijeenkomsten te beleggen over het probleem van de eenzaamheid onder de inwoners. In regionaal verband leverde dat een mini-conferentie op met Rotterdam en andere gemeenten uit het Rijnmond-gebied alsook samenwerkingspartners, met onder meer tot doel het uitwisselen van ervaringen. Gericht op betrokken partijen in eigen stad (zoals samenwerkingspartners en vrijwilligersorganisaties) werd een netwerkbijeenkomst gehouden, waarbij een aanzet werd gegeven tot het nader in kaart brengen van de problematiek en het brainstormen over mogelijkheden om de eenzaamheid aan te pakken; een vervolgbijeenkomst zal gepland worden. Bij het Wijkondersteuningsteam Groenoord werd het startsein gegeven voor het houden van de 'Week tegen eenzaamheid' (in de wijken Oost en Groenoord ligt de eenzaamheid nog hoger dan de 46% die voor Schiedam als geheel geldt). De uitkomsten van al deze bijeenkomsten en gesprekken met o.a. bewoners hebben geleid tot het opstellen van het Plan van aanpak eenzaamheid 2016-2019. Dat is aan de gemeenteraad aangeboden.

Was er in het verleden sprake van een doelgroepgerichte aanpak van eenzaamheid (bijvoorbeeld doelgroepen als 'senioren' en 'jeugd'), voortaan beoogt men een integrale aanpak. In de nieuwe situatie zal er een afzonderlijk budget beschikbaar zijn van tweehonderdduizend euro per jaar voor het bestrijden van de eenzaamheid. Ook is een speciale projectmanager aangesteld.

In het plan wordt de wens uitgesproken dat minder Schiedammers zich eenzaam voelen of dat ze zich minder eenzaam voelen. Daarbij worden geen leeftijdsbeperkingen gesteld. "We richten ons op jong en oud." Maar het begint allemaal met het bereiken van de eenzame mensen. Dat wordt als hoofddoel gekozen. "Het in contact komen met mensen over wie het vermoeden bestaat dat zij eenzaam zijn, dat blijkt de grootste uitdaging en heel veel interventies zijn dan ook hierop gericht. Immers, lukt het om mensen te bereiken, dan zien we ook ‘successen’. Gelet op de uitkomsten van onderzoek lukt het ons - professionals, vrijwilligers, instellingen en inwoners - in onvoldoende mate eenzame mensen te bereiken. Om daaraan te werken, zijn onze inspanningen gericht op drie doelen: samen leren van initiatieven, meer verbinden en samenwerken, en meer kennis en kunde."


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten