De Schiedammer Online

zondag 6 december 2015

Excelsior'20 de betere ploeg tegen Hermes-DVS

Thuisploeg komt snelle achterstand niet te boven


door Ton de Leede (foto's Joep Schrijver)


Ontzetting bij Vincent Lansbergen na de onnodige 0-1
VOETBAL/SCHIEDAM - Op het drukbezochte Hermes-terrein zorgden Hermes-DVS en Excelsior'20 voor een amusante derby, die uiteindelijk terecht werd gewonnen door de gasten van Thurlede: 1-4. Na een snelle 0-2, binnen 10 minuten, leek Hermes DVS op een regelrechte afgang af te lopen. Het directe antwoord was de 1-2 waardoor de spanning lang aanwezig bleef tot Excelsior'20 op slag van rust uitliep naar 1-3 en er sprake was van een Vorentscheidung.

De cricketderby tussen Hermes en Excelsior'20 heeft nog altijd een apart tintje. Van echte vijandschap is tegenwoordig geen sprake meer, echter van een gezonde rivaliteit mag toch wel gesproken worden. De twee clubs wisselen de zeges en nederlagen vrij gelijkelijk af. Respect naar elkaar voert zo langzamerhand de boventoon. Er zijn minimaal vier clashes per cricketseizoen en dat aantal haalt toch een beetje de scherpe kantjes er van af.

De voetbalderby stond al jaren niet meer op het programma. Waar Hermes vooral de weg omlaag ging in voetballand, besteeg Excelsior'20 de ladder gestaag en dat resulteerde zelfs in een hoofdklasserschap. Ook Hermes-DVS acteerde op het hoogste amateurniveau, maar zag tot veler ontsteltenis de club flink kelderen.

De aanhang van Excelsior'20, zeg maar de harde kern, had de stadsstrijd aangegrepen om wat ludieke acties te voeren. Zo werden alle bezoekers welkom geheten door Excelsior'20 middels een met spuitbus aangegeven tekst. De middenstip was onder handen genomen en op een heuveltje bij de kantine was neer gekalkt dat een van Hermes naar Excelsior'20 overgestapte speler nu toch echt tot de zwartwitten hoorde. Allemaal koude oorlog waarmee toch werd aangegeven dat de Thurledebewoners erg bezig waren geweest met de nieuw leven ingeblazen derby.

De 0-2 in de verre winkelhaak
Excelsior'20-coach Gokhan Cayir had voor aanvang zijn pupillen op het hart gedrukt zo snel mogelijk de wedstrijd eruit te halen. Daarmee gaf hij aan om snel tot doelpunten te komen en Hermes in geen tijd 'kalt' te stellen. Natuurlijk niet gewild werkte de thuisploeg mee aan het droomscenario van de oefenmeester van Excelsior'20. En wel in de persoon van Victor Lansbergen, de centrumverdediger die onnodig op zijn keeper terugspeelde. De 17-jarige Quinten Horn. toch al de hele week bezig met zijn eerste echte derby, liet zich verschalken door ouderwets attente Lisendry Sambo (0-1). Twee minuten later stond de 0-2 al op het scorebord. Mitchell Kalaboyias, met zijn 20 jaar toch al een gelouterde kracht, stuurde zijn ploeggenoot Cas Smulders, 19 jaar en al heel belangrijk voor zijn team, de diepte in. Intuïtief en vol gevoel schoot Cas Smulders de bal stijf in de verre winkelhaak (0-2). Toch wel verrassend scoorde Hermes binnen de vijftiende minuut de aansluiting. Aanvaller Ivan Anastacia nam een afgeslagen bal direct op zijn rechter en liet Aykut Nargün kansloos (1-2).
Ivan Anastacia na zijn 1-2
De toeschouwers kregen een leuk op en neer gaand schouwspel te zien, maar de snelle doelpunten kregen geen opvolgers. Des te verrassend was de 1-3 vlak voor rust. Mitchel Schrauwers, de bedrijvige linkspoot die de hele week en elke dag was behandeld door verzorger Hans Hekman om fit te zijn, wist op knappe wijze Lisendry Sambo in stelling te brengen. De aanvalsleider had geen moeite om de bal over de doellijn te krijgen (1-3).

Het tweede bedrijf had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. De vaalblauwen drongen na rust heel even aan, maar kwamen niet echt tot gevaarlijke daden. De zwartwitten kregen vanzelfsprekend wat meer ruimte om uit te breken, maar de echte Schwung was toch in het kleedlokaal achter gebleven. Vijf minuten voor tijd zorgde invaller Hamza Azzoutti met een diagonale inzet voor de slagroom op de Excelsior'20-taart (1-4).

,,Hermes speelde vooral de lange bal op die bonkige spits,'' aldus Gokhan Cayir, ,,en daar waren we op ingesteld. Wij hebben gespeeld zoals we moesten doen en dan pakken we nog veel tegenstanders. Ik vind het heerlijk als ik zie hoe die jonge gassies elkaar iets gunnen.''

Jerry Visser, de goedlachse en snelbespraakte coach van Hermes DVS, toonde zich een goed verliezer: ,,Die snelle 0-2 had nooit gemogen, hebben we eigenlijk weggegeven. Je maakt het jezelf dan heel moeilijk. Toch kwamen we door beter spel op 1-2 en hadden we door moeten knokken. Maar waar we anders heel veel doelkansen kregen, bleef dat vandaag achterwege. En Excelsior'20 kreeg niet eens veel echte kansen, ik denk vijf, en daar maken ze er vier van. En daar zaten mooie doelpunten tussen. Die voorhoede is wel het sterkste doel van hun ploeg.''


Basiselftallen:
Hermes DVS: Horn, De Lange, Van der Tuyn, V. Lansbergen, Pijpers, Calame, Anastacia, Broer, Kerkhof, Kalonga, M. Lansbergen.
Excelsior'20: Nargün, Tigli, De Bliek, Krznaric, Van der Waal, Kalaboyias, Pieternella, Kahramanoglu, Sambo, Schrauwers, Smulders


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten