zaterdag 12 december 2015

HBSS redt het net niet tegen Poortugaal: 1-2

De gifbeker nog niet leeg

door Paul de Roos

VOETBAL/SCHIEDAM - Trainer Marvin Janssen kon na afloop niets anders concluderen dan dat de spreekwoordelijke gifbeker voor zijn ploeg nog steeds niet leeg is: 1-2. Het hoofdveld was afgekeurd en daardoor moest men uitwijken naar het kunstgrasveld.

De 1e helft was niet echt best te noemen, Poortugaal kon naar hartenlust elke keer weer de opbouw van achteruit verzorgen en steeds weer werd geprobeerd met de diagonaal pass de zijkanten aan het werk te zetten. HBSS gaf daar alle gelegenheid voor. De ploeg zakte vanaf het begin steeds te ver achteruit, spits Leon Roozen kwam daardoor ook te veel op het middenveld te spelen waardoor er voorin niet veel te halen viel voor HBSS. Gezien de vele absenten in de ploeg was dit ook logisch, maar het had best iets meer vooruit, wat feller en steviger gemogen. In de 20e minuut werd Tim Verbaas onderuit gehaald door Jesus de Chuwi en de terechte strafschop werd een prooi voor Steven Schreuder. De prima keepende HBSS-doelman Erik Pieters kreeg zijn vingertoppen nog tegen de bal, helaas net te weinig vingertoppen waardoor Poortugaal op een verdiende 0 - 1 kwam.

Het spelbeeld veranderde niet en het verbaasde niet echt dat HBSS uit een stilstaand moment de 1e kans kreeg, de vrije trap werd prima bij de 2e paal ingespeeld door Stanley Zuidema en Leon Roozen kon net niet genoeg richting geven waardoor de bal in de verste hoek over de keeper naast ging. Drie minuten later veerde heel Poortugaal op toen Stefan Vermaas in de 16 meter werd neergehaald, de scheidsrechter oordeelde gelukkig voor HBSS echter anders en liet doorspelen. Net op het half uur was het wederom Poortugaal dat scoorde, uit een prima pass van Stefan Vermaas kwam Tim Verbaas oog in oog te staan met Erik Pieters die geen verweer had 0 - 2. Met deze stand werd de rust bereikt en werd er nieuwsgierig uitgekeken hoe HBSS het na rust ging oppakken.

De 2e helft was gelukkig een stuk beter en HBSS realiseerde zich dat het echt aan de bak moest, wilde er nog een beetje een zonnetje gloren op het troosteloze Harga park. Voortvarend kwam HBSS uit de startblokken en vanaf het begin werden de duels ook weer gewonnen, een absolute must om wedstrijden te winnen. Poortugaal werd door het fellere HBSS steeds verder achteruit gedwongen. In de 56e minuut kreeg Leon Roozen een uitstekende mogelijkheid maar hij vond doelman Stefan Roukema op zijn weg, een minuut later kreeg wederom Leon Roozen de bal in de 16 meter aangespeeld en of HBSS al niet genoeg ellende had te verduren, belandde zijn schot op de paal en bleef er niets anders dan een corner over. De corner werd lekker strak bij de 2e paal gelegd en het was Jessy Andrade die uitstekend timede en prima binnenkopte: 1 - 2, met nog voldoende tijd om er meer uit te halen.

En voor meer ging HBSS ook. Zonder anderen tekort te doen, was het met name Casper Breederveld die voorop ging in de strijd en geen duel meer verloor. Niemand uitgezonderd werd er voor elke meter geknokt, Poortugaal moest steeds verder terug. HBSS bleef knokken voor de gelijkmaker en daardoor ontstond er wel meer ruimte voor Poortugaal met name op het middenveld en dus kwamen er wat kleine kansjes die niet benut werden. Wel had Poortugaal enigszins recht van spreken bij een situatie in het strafschopgebied, de wel erg jonge scheidsrechter Colenbrander zag er geen enkel kwaad in en daardoor bleef het een spannende wedstrijd. HBSS ging door met enorm veel inzet en strijd op zoek naar de gelijkmaker die zeker in de lucht hing. Doordat Poortugaal steeds verder naar achter moest gaan spelen, werden de ruimtes steeds kleiner waardoor het voor HBSS steeds moeilijker werd om openingen te vinden in de hechte defensie. Verder dan een bal op de lat en wat kleine kansjes kwam het niet en ondanks de hartverwarmende inzet lukte het HBSS helaas niet om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, ook niet in de lange blessuretijd. HBSS stond weer met lege handen.

Marvin Janssen had na afloop slechts 10 seconden nodig om zijn manschappen toe te spreken, wat kun je zeggen tegen een ploeg die zo hard heeft geknokt om er een goed resultaat uit te halen. "Ik kan mijn ploeg totaal geen verwijten maken en ze hebben ongelofelijk hard gewerkt, we zullen dus de gifbeker echt helemaal leeg moeten drinken. Nu volgende week nog 6 minuten vol gas tegen Rockanje, proberen de 3 punten eruit te slepen en anders gaan we in januari op het trainingskamp weer alles op scherp zetten", aldus Marvin Janssen.

Het gemis van een aantal vaste krachten doet zich gelden en de trainer zag zich zelfs genoodzaakt om assistent-trainer Maurice Mannee in te laten vallen die het in ieder geval naar behoren deed. Gezien het spelbeeld van de 2e helft is het een kwestie van tijd voordat HBSS weer eens een overwinning kan gaan vieren, de ploeg staat op zeker te laag op de ranglijst en alle ogen zijn gericht op de eerste wedstrijden na de winterstop.