De Schiedammer Online

donderdag 10 december 2015

Voel de Verlichting in Julianapark's Winterlicht

Stadsblogger met lichtkunstenares op haar schommel


 door Jan Schrijver



SCHIEDAM -  Vanavond is in het Julianapark de lichtkunstwerken manifestatie 'Winterlicht' van start gegaan. Voor de kinderen een lampionnenoptocht, daarna twee vuuracrobaten en een bescheiden aantal vuurwerkknallen, sierden in de net gevallen avond de opening op. Het bezoeken van de lichtkunstwerken in het park kan morgen- en zaterdagavond van 17.00 tot 22.00 uur. Echt de moeite waard om door dit van zichzelf al mooie parkje te wandelen, dat sprookjesachtig verlicht is door onder meer een twintigtal werken van lichtkunstenaars. Omdat er sommigen licht en geluid combineren, gonst het om je heen van klanken. Tel daarbij op het geknetter en de geur van brandende vuurkolven, performances en levende muziek, soepen en stampotten. Een sfeervolle totaalbelevenis, die de moeite waard is voor jong en oud. En die een uitdaging zal zijn voor elke fotograaf. Statief en geduld mee, en proberen
maar. Het verschil tussen met en zonder flits. Het verschil tussen lichtkunstwerk aan, en lichtkunstwerk uit. Experimenteren met licht. Je laven in licht, afgewisseld met dompelen in donker. Van spookjesachtig tot sprookjesachtig. Het gaat om de contouren, om de nuance, om sfeer, om het effect. Onderga het donker, en het licht.

De meeste kunstenaars van de lichtkunstwerken waren vanavond aanwezig, sommigen in de stress omdat het werk nog niet werkte of klaar was, terwijl de manifestatie al gestart was. Maar een lichtwerk meer of minder, ach, wie maalt er verder om, behalve de kunstenaar in kwestie dan. Interessante dialogen die daaruit voortvloeien zijn ook verlichtend. Neem deze.

Een ingewikkelde opstelling van projectoren en kastjes, in het gras, langs een donker pad. Een zenuwachtige kunstenaar, aan het werk, onder het vage schijnsel van enkele lampen.

"Mag ik vragen, wat dit voorstelt?", vraagt de verslaggever, niet beseffende dat het kunstwerk nog niet klaar is.
"Dat ie het niet doet", zegt de kunstenaar geërgerd.
"Goh, wat moet er dan nog gebeuren", is de meelevende reactie van de verslaggever.
"Dat ie het wel doet."

Klinkt logisch, dat wel.

Morgen weer terug naar het Julianapark dus, om te kijken of ie het doet, de 'Verschijning' van Aldo Hoeben. Als toeschouwer word je opgenomen door een 'diepte-camera', waarna jouw beeld vanuit zes richtingen wordt geprojecteerd door een kolom rook. Waar de lichtstralen elkaar snijden, ontstaat een hologram. Ook heel logisch. Bovendien prima passend in het thema van deze Liduina-jaar Winterlicht-editie: 'Devotie en Visioenen'.

Hilariteit
Een erg sociaal project vinden wij het werk van de Haarlemse kunstenares Marcella Kuiper: 'Weerzien'. De omschrijving in de brochure (die bij de ingang van het park aan de BK-laan wordt uitgereikt) luidt: "In een boom hangt een schommel. De voorbijgangers kunnen er gaan schommelen. Als ze dat doen, gaan de wolken licht geven, zo creëren zij hun eigen wonder. Onder de schommel staat een dichtstrofe geschreven". Het knusse is dat de schommel die onder een tak van een boom hangt, met boom en al, is ingepakt in een wit plastic tent, met een kleine ingang waardoor je je moet binnenwurmen. Het schept hilariteit onder de mensen die in de tent zijn en anderen moeilijk binnen zien komen. Weer andere mensen die op de grote schommel proberen te klimmen. Het roept op de luttele vierkante meters binnen de knusse tent interactie op. Stadsblogger dezes ging met kunstenares Marcelle Kuiper op de schommel en op de foto, op haar verzoek zonder flits (zie foto geheel boven) om het licht zijn werk te laten doen. Het is een spel van licht immers. Een andere bezoeker op de schommel geflitst. Zelfde tent, andere prent.

Neem onderstaande twee foto's, aan versus uit.


 Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier




Geen opmerkingen:

Een reactie posten