De Schiedammer Online

zaterdag 21 november 2015

Oud-Wilton-kracht oudste lid van Victoria'04 en bijna 70 jaar lid FNV

VLAARDINGEN - Niet zomaar een portret van twee voetballiefhebbers op de tribune van Victoria'04, vorige week zaterdagmiddag in de met 5-1 door de Vlaardingers gewonnen semiderby tegen HBSS. Met zijn 85 jaar is Jan de Groot het oudste lid van Victoria'04. Hij werd in 1948 lid van Fortuna en is daarmee 67 jaar lid van de vereniging en dat doet niemand hem na bij deze club. Trots haalt hij een pasje uit de portemonnee in zijn achterzak: 'Gilde der Victorianen in Goud'. Hij speelde linksbuiten, "Wel in de lagere elftallen hoor", toont hij zich een bescheiden mens. Jan de Groot legt er meteen nog een pasje naast. "Op 1 januari ben ik 70 jaar lid van het FNV, " zegt De Groot die het grootste deel van zijn werkzame leven in dienst was als ijzerbewerker bij de Schiedamse scheepswerf Wilton Feijenoord. Niet minder trots is hij op zijn kleinzoon, Perry Lievaart MSc (26), die in het weekeinde voor het AD/RD langs de lijn te vinden is om voetbalwedstrijden te verslaan. Kleinzoon Perry, die in Maassluis woont, studeerde bedrijfs- en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en is in het dagelijks leven junior consultant strategie en innovatie bij de ANWB. Jan de Groot is gezegend met twee dochters, een kleinzoon van de ene dochter en een kleindochter van de andere dochter.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   
 

Inhaalweekeinde amateurvoetbal: Excelsior'20 ontvangt Besiktas

VOETBAL - Dit weekeinde staat een inhaalweekeinde op het programma in de amateurvoetbalcompetitie, met in Schiedam alleen op zondag een competitiewedstrijd: Excelsior'20 ontvangt thuis Besiktas. Daarmee blijven de zwartgestreepten goed in het ritme, voor de aanstaande dinsdag te spelen bekerwedstrijd tegen 3e klasse zaterdagclub Vlotbrug, aanvang 20.00 uur in Hellevoetsluis.Vlotbrug komt overigens het volgende weekeinde voor de competitie naar Schiedam voor de wedstrijd tegen HBSS.



Oefenprogramma:
Vandaag toch een luchtje scheppen langs de lijn - de buienradar belooft vanaf een uur of drie een voorzichtig zonnetje - dat kan in de oefenwedstrijd van SVV (za) op Harga tegen Bergambacht, aanvang half drie. Ook voor het zondagteam stond er vandaag een oefenwedstrijd gepland, uit tegen Pernis, maar deze wedstrijd is in verband met de regen van het afgelopen etmaal afgelast. Hieronder lees je meer over de ontmoeting in Thurlede van morgen en over de stand in de verschillende competities en de wedstrijden van volgende week.


Zaterdag:
In de tweede klasse is de tabel goed gladgestreken: alle clubs hebben tien speelronden afgewerkt. SC Feyenoord is de onbetwiste koploper die nog geen punt heeft gemorst. Kethel Spaland staat met een 7e positie van de 14 clubs keurig in de middenmoot, met een puntentotaal van 13.  Vandaag is een rustdag, zaterdag de 28e brandt de competitie weer los. De mannen van Raymond Kraaijbeek gaan dan op bezoek bij DCV in Krimpen aan den IJssel. Scheidsrechter is F. Berg.

In de derde klasse zal HBSS de vrije zaterdag goed kunnen gebruiken om de hoofden leeg te maken en de affaire van de gestaakte wedstrijd tegen Rozenburg goed van zich af te schudden, om volgende week zaterdag de goede seizoenstart weer te laten herleven, in de thuiswedstrijd tegen het in geel/zwart spelende Vlotbrug. Dat staat 1 plek boven de oranjehemden, maar had 10 duels nodig om de 12 punten te veroveren, tegen HBSS 11 punten uit 9. De zes minuten van de gestaakte wedstrijd (stand 2-2) moeten nog worden uitgespeeld. M.M. de Witte is de fluitist op Harga.

In de vierde klasse staat er zaterdag geen wedstrijd op het programma. Het aantal gespeelde wedstrijden is 8, 9 of 10. Omdat dit een tabel is met 13 teams, zijn er vaker dan in een tabel met even aantal vrije weekenden. SVV wacht op 28 november een uitwedstrijd tegen DVC in Delft. Arbiter is H. Merkestein. SVV staat met 9 uit 9 op de achtste plek. De thuisploeg staat met 3 punten uit eveneens 9 duels geheel op de onderste plek. De doelcijfers laten vooral een doelpuntenfestijn voor de tegenpartijen zien: 12 voor, 53 tegen. Bij SVV is het evenwichtiger: 24 voor, 26 tegen.

PPSC staat eveneens op 9 uit 9. Dat is goed voor de negende positie, omdat het doelsaldo net iets ongunstiger uitpakt dan dat van de stadsgenoten. Evenveel doelpunten tegen, maar vier minder gescoord. Op 28 november gaan de blauwhemden op bezoek bij het op de 4e plek staande Ariston’80 op het TU-complex in Delft. De studenten scoorden 26 keer en moesten 15 tegentreffers incasseren. Dat leverde 18 punten uit 9 wedstrijden.  O. Moussaoui leidt de wedstrijd.

Zondag:
Excelsior’20 speelt zondag de inhaalwedstrijd tegen Besiktas. Deze wedstrijd werd enkele weken geleden afgelast wegens het overlijden van een bestuurslid van Besiktas. Scheidsrechter is M. Smit. Na zondag (ook Overmaas en BZC/Zuiderpark halen in) is de tabel qua aantal wedstrijden gelijkgetrokken op 10. Op Thurlede wordt volgende week zondag koploper Charlois ontvangen. De zwartgestreepten beschikken dan weer over topscorer Cas Smulders, die er tegen Besiktas niet bij zal zijn wegens een schorsing van één wedstrijd wegens direct rood. Als Excelsior’20 zondag wint tegen Besiktas hebben de Schiedammers 23 punten uit 10 wedstrijden. De Schiedammers moeten OHVV met 25 punten en Charlois met 27 punten boven zich dulden.

Hermes-DVS staat op 20 uit 10 en komt pas weer in actie op 29 november, uit tegen staartploeg Abbenbroek, met 4 uit 10. De blauwhemden hebben op Charlois na de meest doeltreffende aanval: 28 keer wisten de mannen van Jerry Visser het vijandelijk doel te vinden. Ook Kethel Spaland moet een week wachten om de wei in te mogen en doet dat dan op 29 november thuis tegen DHZ. Het team van Leen Koorengevel heeft 12 punten uit 10 duels, DHZ drie punten minder.

In de eerste en in de vierde klasse zijn er geen wedstrijden voor Schiedamse clubs. In de eerste klasse speelt SVDPW op 29 november uit tegen koploper Boshuizen.  De Leidenaren hebben 27 punten uit 10 wedstrijden.  SVDPW staat in de middenmoot met 12 uit 10. Scheids is B. Erkens.

In de vierde klasse speelt SVV volgende week zondag thuis tegen Floreant, met als scheids B. van der Laan. SVV staat op de voorlaatste plaats met 7 punten. Floreant heeft 6 punten meer, wat de ploeg een 9e plek bezorgt.


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   


vrijdag 20 november 2015

Tenorbattle bij Jazzpodium Waterweg

SCHIEDAM -  Eens in de zoveel tijd brengen ze samen een ode aan roemruchte tenorsaxofonisten van weleer. Deze keer op 6 december; in Schiedam! Bij Jazzpodium Waterweg. Ruud de Vries, Wouter Kiers en Boris van der Lek zullen dan met een zinderende tenorbattle de Texas Tenor jazzstijl eren. Zondag 6 december staan Kiers, De Vries & Van der Lek garant voor een swingend saxofoonspektakel. Samen met pianist Cajan Witmer, bassist Hans Ruigrok en drummer Daniel van Dalen zullen zij het dak van de St. Joris Doele eraf blazen.

Niet-leden betalen 5 euro. Voor leden is dit concert gratis, mits zij zich vóór dinsdag 1 december 12.00 uur aanmelden. Dat kan telefonisch tijdens kantooruren: 010 - 426 92 47

Link van nieuwsbrief online http://ymlp.com/zU4DN8

Link van kaartverkoop https://www.ticketkantoor.nl/shop/JPWTT
Link van Jazzpodium Waterweg http://www.jazzpodiumwaterweg.nl
Het concert start om 15.00 uur. De deuren van de St. Joris Doele gaan om 14.00 uur open.




Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

donderdag 19 november 2015

Oranje cricketdames op weg naar Sri Lanka

CRICKET - De Nederlandse damescricketselectie stapt vandaag rond tien uur 's avonds in Schiphol op het vliegtuig naar Sri Lanka, waar de dames zich van 21 tot en met 26 november gaan voorbereiden op het WK-kwalificatie-toernooi Twenty20 dat van 28 november tot en met 5 december plaatsvindt in de Thaise hoofdstad Bangkok. In de selectie een substantiële Schiedamse inbreng met een viertal Hermes-DVS-speelsters:  Miranda Veringmeier (1992, vice captain en wicketkeeper), Chèr van Slobbe (1992), Juliet Post (1997) en Lisa Klokgieters (1998). Ted Hartman, de archivaris van Hermes-DVS, gaat mee als manager en fysiotherapeut.

Er wordt gespeeld in twee poules van elk vier landen. In de eerste poulewedstrijd in Bangkok op 28 november ontmoet Oranje de gelijkwaardige opponent  Ierland. Daarna volgen op 29 november Zimbabwe en op 1 december China. De nummers 1 en 2 van de poule spelen kruisfinales op 3 december. De winnaars daarvan komen in de finale die op 5 december wordt gespeeld. Beide finalisten weten zich verzekerd van deelname aan de WK Twenty20 die van 11 maart tot en met 3 april 2016 in India worden gehouden, met daarop tegenstanders als Australië, Engeland, India en Pakistan. Tegelijkertijd spelen volgend jaar de heren in India de WK; het Nederlands herenelftal heeft zich afgelopen zomer voor dit WK geplaatst.

De KNCB heeft een in twee talen gesteld (Nederlands en Engels) toernooiboekje uitgegeven. Ontwerp daarvan is uitgevoerd door Chèr van Slobbe, in het dagelijks leven studente industrieel ontwerp.

Tijdens het toernooi zijn van verschillende landen speelsters genomineerd door de internationale organisatie, die deze speelsters tijdens het toernooi monitort. Uit deze genomineerden wordt afhankelijk van hun spelprestaties een aantal speelsters gekozen die enkele weken in Australië in de daar te spelen damescompetitie mogen meedraaien. Van de Nederlandse selectie zijn drie dames genomineerd, waaronder Chèr van Slobbe en Miranda Veringmeier.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   
 

In 2018 met de metro naar het strand

Foto: Aeroview/Dick Sellenraad
SCHIEDAM/HOEK VAN HOLLAND/TEKST PERSBERICHT GEMEENTE SCHIEDAM


Wethouder Marcel Houtkamp (o.a. verkeer & vervoer) zette gistermiddag op het bouwterrein bij het Parkweg-viaduct in Schiedam de eerste schop in de grond voor de ombouw van de Hoekse Lijn. Hij deed dat samen met collega-wethouders Pex Langenberg (Rotterdam), Ruud van Harten (Vlaardingen) en Kees Pleijsier (Maassluis).

De komst van de nieuwe lijn betekent een impuls voor de regio. Het aangrenzend gebied kan zich ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken en recreëren. De gemeenten Schiedam, Maassluis en Vlaardingen en Hoek van Holland worden nog beter bereikbaar; de nieuwe metrolijn biedt een goed alternatief voor de auto.

Aanpak stations 
De 23 kilometer lange Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland wordt de komende jaren omgebouwd tot hoogwaardige metrolijn. De metrolijn krijgt twee nieuwe stations: Maassluis Steendijkpolder en het nieuwe station Hoek van Holland Strand. Zeven bestaande stations worden verbouwd danwel vernieuwd. Toegankelijkheid en veiligheid staan daarbij centraal.

Nieuw station Nieuwland
Station Schiedam Nieuwland wordt compleet vernieuwd. Het station komt op het bestaande viaduct. Bij het bepalen van de ligging en de entree, is rekening gehouden met de looproute van en naar het naastgelegen Vlietland Ziekenhuis. Door het liftportaal te combineren met een loopbrug, ontstaat een zeer toegankelijke verbinding tussen beide perrons.

Inrichting stationsomgeving in overleg met gebruikers 
De gemeente Schiedam sluit bij de ombouw van de Hoekse lijn aan door gelijktijdig de omgeving van het station aan te pakken. Ideeën en tips van de gebruikers over de inrichting van bijvoorbeeld looproutes of fietsenstallingen, verneemt de gemeente graag zodat die verwerkt kunnen worden in de inrichtingsplannen.

Uitvoering ombouw Hoekse Lijn
Het voorbereidende werk dat nu is gestart, moet april 2017 klaar zijn. Direct daarna kan de grote ombouw van de lijn plaatsvinden. In vijf maanden - van de april tot september 2017 - wordt de lijn in een keer omgebouwd tot metrolijn. De verlenging tot op het strand en het bijbehorende nieuwe station Hoek van Holland Strand zijn in 2018 klaar.

Lees ook:
http://schiedams.blogspot.nl/2015/11/met-de-ret-naar-de-hoek-eerste-schop-de.html
http://schiedams.blogspot.nl/2015/11/kamerleden-pro-intercity-en-pro-station.html


Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   
 


Schiedam Run stond eerst minuut stil bij Parijs in een (te) volle kerk

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Voor de eerste keer in de twee jaar dat de Rotterdam Running Crew informele 'lopen' organiseert, werd gisteravond buiten de Rotterdamse stadsgrenzen gelopen: in Schiedam dus. Voor herhaling vatbaar.






In de kerk, waar vooraf verzameld werd en de tegen de 2000 lopers  (een voorzichtige schatting want nauwkeurig geteld wordt er niet en iedereen kan meelopen, ook als je je niet via Facebook hebt ingeschreven) door burgemeester Cor Lamers welkom werden geheten, kon je over de hoofden lopen. Een dichter droeg er voor. You'll never walk alone, klonk uit het kerkorgel.

Het was dringen in de kerk, waar voorafgaand aan de loop een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden ter nagedachtenis van de tragische gebeurtenissen in Parijs. Daarna gingen de drie groepen achtereenvolgend van start voor de drie of de zes of de negen kilometer, in wat voor de Rotterdam Running Crew de 22ste loop was. Ondanks het winderige weer, toonde het historisch Schiedam in winters licht op z'n mooist. Prima Schiedam-promotie, waarin de Lions Club Schiedam een stimulerende rol heeft gehad. Dit was zowel promotie van de stad richting Rotterdam en alle omliggende steden, als promotie voor de Rotterdam Run waaraan volgende keren zeker meer Schiedammers mee zullen gaan doen.

Foodfestival in verborgen stegen aan de Maas; restaurant met vlees van ongewenste dieren

SCHIEDAM - We krijgen volgend jaar herfst een 'Foodfestival Verborgen Steden aan de Maas'. De bedenkers van dit plan hebben de Stimuleringsprijs van 15.000 euro gewonnen om dit uit te voeren. Dan kun je eten in stegen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Denk aan een 'volwaardig restaurant in een steeg met vlees van ongewenste dieren,' aldus Schiedammer Jeroen Dijkstra die de prijs samen met Gaby Vinig won.


Terwijl op een steenworp afstand zo'n duizend vrijetijdslopers door de winderige maar Anton Pieckfijne entourage van Schiedam hun drie, zes of negen kilometer liepen, zat in het Wennekerpand een zeer select gezelschap van welgeteld 57 cultuurliefhebbende Waterweggers te kijken naar de twee uur durende 'feestelijke bekendmaking van de winnaar van de Stimuleringsprijs 2015'. De drie genomineerden moesten voor dit auditorium hun project nogmaals 'verkopen' aan de jury van de Waterweg Cultuur Prijs 2015, bestaande uit Pia van Oord, Christiaan van Schermbeek, Sjoerd Westbroek en Ariadne Urlus, onder voorzitterschap van Bert van Meggelen, die niet alleen juryvoorzitter is maar ook voorzitter van de Stichting Waterweg Cultuurprijs. De Stichting Winterlicht mocht als eerste. Beelden werden getoond van de fraaie lichtkunstwerken van afgelopen jaren in met name het Schiedamse Julianapark. De Stichting zou in de herfst van 2016 graag de havenmonden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis met lichtkunstwerken opsieren. "Het karakter van de havenmonden spreekt de organisatie enorm aan, robuust en rauw. De locaties hebben veel ruimte en zijn relatief donker, wat gunstig is voor een lichtkunstwerk. Ook de jury vindt de locaties bijzonder goed gekozen," aldus het jury-rapport.

Vlaardinger Peter de Jong presenteerde zijn idee om met de door het Museum Vlaardingen afgestoten vuurtoren op reis te gaan in Vlaardingen en Maassluis en in en rond dit baken per locatie gedurende een jaar culturele manifestaties te houden. "De jury is er niet van overtuigd dat het plan, dat nu voor hen ligt, tot een volwaardige, kwalitatief rijke programmering zal leiden, maar zij heeft genoten van zijn presentatie en zijn eindeloze verbeelding." De aanwezigen voelden het al aankomen, dat het als derde en laatste gepresenteerde plan met de Stimuleringsprijs aan de haal zou gaan. Twee onbevangen jonge kunstenaars, Schiedammer Jeroen Dijkstra en Amsterdamse Gaby Vinig, bekend van hun onlangs gehouden verborgen stegen evenement. Zij hadden een plan gemaakt om in 2016 een 'Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas' te houden met als hoofdlocatie Schiedam en als sublocaties Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam, plus dan ook nog een bijzondere drijvende supermarkt tussen deze Maassteden. "De jury vindt het een rijk plan. Het bevat een kern en waaiert eveneens uit. Het plan kan groeien maar er zijn ook voldoende kansen om in te dikken. Dat is dan ook het advies van de jury; ontwikkel het project in de toekomst niet nog meer in de breedte, maar zoek het vooral in de inhoudelijke verdieping. Tussen de jury-leden ontstond namelijk discussie over de noodzaak van de supermarktboot. De drie steden aan elkaar verbinden is prima, maar of de boot daarvoor de juiste manier is wordt betwijfeld."

De presentaties van de genomineerden werden door woorden verbonden door voormalig Vlaardings gemeenteraadslid Jack Tsang, die na de presentaties aan de jury verzocht in beraad te gaan om de beslissing te gaan nemen, waarna hij de Schiedamse meidengroep Caffeine aankondigde. Zij slaagden erin om het wachten op het wijze oordeel van de jury bijzonder prettig te maken. Na hun optreden zette juryvoorzitter Bert van Meggelen zich achter de microfoon om in een aantal steekwoorden het juryrapport te schetsen. Vervolgens liet de techniek de Oscar-achtige muziek wat aanzwellen, ten teken dat de spanning opliep en maakte Van Meggelen 'Foodfestival Verborgen Stegen aan de Maas' als winnaar bekend. Bloemen, ook voor de andere twee genomineerden. Gelegenheid tot feliciteren in de zaal. Enkele glaasjes mousserende wijn op een tafeltje voor het toneel. De aangekondigde 'mogelijkheid om te feliciteren' was aan de kort bemeten kant, want al binnen 10 minuten vroeg de zaaltechnicus of hoe je deze man zonder gevoel voor feestelijkheid ook moet noemen, of de genodigden toch vooral maar de zaal wilden verlaten.

Bij het verlaten van de zaal kregen de toeschouwers - die tijdens de presentatie toch nog kritische vragen hadden mogen stellen, sterker nog, het dringende verzoek kregen dat te doen - de gedrukte versie van het juryrapport uitgereikt. Wij van deze online-stadsblog hebben er met onze nog steeds bestaande liefde voor vers van de pers komend, nog naar inkt riekend drukwerk, onze neus in gestoken, er intens aan geroken. Maar die inkt was al zo droog als wat. Nog aan Jack Tsang gevraagd of hij weet hoe dat dan werkt. "Ja, ik zei het nog tegen ze, beetje vreemd is het wel als het juryrapport al gedrukt is. Maar het had natuurlijk gekund dat ze na de presentatie van vanavond, toch nog een andere winnaar hadden gekozen. Had gekund...en dan hadden ze het gedrukte rapport weg kunnen gooien..had gekund.." Een beetje farce was het wel, dat juryberaad van vanavond. En dat de drankjes vervolgens voor eigen rekening waren, ach, daar hebben we minder moeite mee, al past het niet echt bij de aankondiging 'feestelijke bekendmaking' voor de in totaal 57 aanwezigen uit de drie Waterweg-steden.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

PPSC in Polderpoortcup door John de Wolf gekoppeld aan Zwaluwen, VFC en Victoria'04



door Peter Joore (tekst en foto's)


VOETBAL/VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Oud-Spartaan (De Wolf en de Zeven Geitjes), FC Groninger, Feyenoorder, Wolverhampton-speler (De Wolf in voetbalkleren), VVV’er, Hapoel Ashkelon aanwinst (De Wolf op reis), Helmond Sporter (Op één been Wolvenkoning) en Zwart Witter 28, John de Wolf had de lastige taak woensdagavond 18 november in de 26-jaar oudere komische schoenen van ex-PSV voorzitter Harry van Raaij de loting te verrichten voor de Polderpoort Cup.

Een lastige taak voor de Schiedammer, waar hij zich op geheel eigen wijze doorheen sloeg. Manmoedig en onvervaard als het spel, dat hij als centrale verdediger, met 6 caps voor de Nationale Elf, altijd speelde. Wie de ogen sloot zag zo de wapperende manen en de angstaanjagend begroeide kin, zijn handelsmerk, weer voor zich.

In 2000 hing De Wolf zijn kicksen aan de wilgen na zijn voetballoopbaan in Rotterdam, bij het ter ziele gegane Zwart Wit 28, te hebben afgesloten. En hoe het met voetballers wel vaker gaat, John de Wolf werd trainer. Een overzicht: RKSV Halsteren, SvvSMC, Haaglandia, Türkiyemspor, SV ARC 3, WKE, VV Sliedrecht, Sparta Rotterdam (assistent), Excelsior Maassluis (as interim) en nu dan GVVV. De oud-club van onder meer Ajax-doelman Gert Bals.

Met GVVV bekleedt De Wolf momenteel de op-een-na-laatste plaats. Met 10 punten uit 12 wedstrijden lijkt de aanstaande winterstop een noodzakelijke rustpauze, de punten op de letter ‘i’ te zetten en het systeem te herwaarderen?

Zijn Verhaal
John de Wolf en Polderpoor-directeur Olaf Hanno is Feyenoord tegen Ajax: de liefde spat ervan af
John de Wolf is een entertainer van de koude grond. Recht voor zijn raap en met een mening: net zoals zijn voetbalspel. Hij zegt wat hij vindt, en schaadt daar niemand mee. Het lijkt de waarheid, en de waarheid moet gezegd. Een verkorte versie van zijn wederwaardigheden.

De woeste verdediger (qua looks) zei een jongen te zijn, die altijd tot het gaatje ging. Moest gaan, ook. Om het laatste drupje uit zijn voetbalkunnen te persen. ‘Met mooi weer spelen en lanterfanten, had ik nooit zover gekomen.’

‘Het zijn de kleintjes, waar je van moet winnen. Verliezen van Ajax en PSV is geen ramp als je de

In mijn tijd wonnen we driemaal de beker en eenmaal de landstitel. Stonden we op de Coolsingel met 40.000 supporters. Dat verwacht je niet. Elke prijs heeft in Rotterdam dezelfde impact. Een prijs is een prijs, en die wordt gevierd.’

Hij sprak van Feyenoord dat in 1993 midweeks van MVV wist te winnen en in Groningen de titel bemachtigde. ‘Die wedstrijd konden we niet verliezen. Overal Feyenoord-supporters. Er waren Groningen-fans die hun kaarten hadden doorgespeeld aan rood-wit fans. Een thuiswedstrijd in het Hoge Noorden. Terug met het vliegtuig en of het aan de turbulentie lag of aan de drank ... het werd een korte en bewogen vlucht.’

‘Ik begrijp niet waarom die Hoge heren van de KNVB zo dwepen met de Amsterdam Arena. Dat Amsterdamse Concertgebouw. De Kuip heeft het beste veld en het meest geweldige stadion. Hadden ze daar gespeeld ... waren we misschien wel naar het EK in Frankrijk gegaan.’

‘Van mij mag kunstgras met twee jaar van alle velden verdwenen zijn. In Engeland hebben ze het ook geprobeerd, bij QPR en zijn er snel mee gestopt. Kunstgras heeft niets te maken met echt gras. Het is kort-en-snel versus een (h)eerlijk mannelijk duel.’

‘Ik speelde voor de beker met Feyenoord tegen Romario. De succesvolle Braziliaan in PSV-dienst. Zei trainer Wim Jansen: “Die is voor jou.” En ik: “Dat is goed trainer.” Hij liet het aan mij over hem af te stoppen. Het werd mijn beste pot ooit. Nul overtredingen en dat tegen een kleine beweeglijke spits. Was me nog nooit overkomen.’

Nederlands Elftal
rest wint. Die twee vertegenwoordigen slechts 12-punten. Het huidige Feyenoord met Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuyt een boost? Dacht het niet. Na een goede tweede bekerhelft tegen Ajax het weekeinde erop van ADO den Haag op je kloten krijgen ... Dan word je dus geen kampioen. Ik schat PSV momenteel hoger in.’
Mijn succesvolste wedstrijd voor het Nederlands Elftal was thuis (in Utrecht) tegen San Marino. Scoorde ik twee keer.’ Van bondscoach Danny Blind heeft hij geen hoge pet op. Beticht hem tussen twee regels door van oneerlijkheid. Dirk Kuyt heeft laatst niet gezegd, enkel met een basisplaats terug te willen keren ...’

En zo was er veel meer. Een leerzame avond en een kijkje in de keuken van het betaald voetbal. John de Wolf was en is niet van het komische, dat laat hij meer aan mannen als Harry van Raaij over. Geef John maar stoere stappers. Klompen als het moet. Hij is een man, en nog altijd, van: Geen Woorden Maar Daden. En geef hem ongelijk: zijn loopbaan is er zo groots van geworden.

De Loting
Poule A
Zwaluwen
Victoria'04
VFC
PPSC

Poule B
All-Stars
CWO
CION
Deltasport

De wedstrijden worden op dinsdag 29 en woensdag 30 december gespeeld. Verdere info. Het betreft dit keer de vijfde editie. Vorige winnaars: Deltasport (driemaal) en in 2014 de All-Stars.

woensdag 18 november 2015

Zes minuten HBSS tegen Rockanje binnenkort uitgespeeld; KNVB is de tel kwijt

SCHIEDAM - Rockanje mag binnenkort (datum nog niet bekend) op Harga met een doeltrap de resterende zes minuten beginnen van de bij een stand van 2-2 gestaakte wedstrijd tegen HBSS. De ontmoeting werd gestaakt na een vechtpartij tussen meerdere spelers van beide elftallen, waarin tot overmaat van ramp ook enkele leden van het publiek zich mengden. Vóór het incident stond HBSS nog met alle 11 spelers op het veld, maar Rockanje met slechts 9 spelers. Het incident ontstond na de rode kaart voor HBSS-aanvaller Cesar Mendes Teixeira wegens natrappen. Dat is dus 10 tegen 9. Spelers van HBSS en Rockanje die de vechtenden uit elkaar wilden halen, werden door de scheidsrechter beoordeeld als vechtersbazen; 2 van HBSS en 1 van Rockanje. Die vermeende vechtersbazen kregen achteraf van de scheids rood: 8 tegen 8. Deze rode kaarten voor de vredestichters werden uiteindelijk geseponeerd: 10 tegen 9. Hoe vreemd dus, dat de KNVB de zes uit te spelen minuten beide ploegen met 8 tegen 8 in de wei laat komen. De KNVB lijkt echt de tel kwijt te zijn!

Verduijn: "domper"
Straf KNVB
Maatregelen club
Wedstrijdverslag
Vechtpartij

Triest record: 9 inbraken in één week

SCHIEDAM - De politie maakt sinds een maand wekelijks bekend hoeveel inbraken er in de voorbije week zijn voorgevallen. Lag de inbraakteller in de eerste weken op 3 à 4, afgelopen week is deze doorgeschoten naar 9. Daarvan 5 pogingen tot inbraak en 4 daadwerkelijke inbraken. Opmerkelijk is de bewoonster die om een uur of vier 's nachts gestommel hoort in haar huis, gaat kijken wat er aan de hand is en een man in haar woning ziet staan. De inbreker vlucht en de bewoonster blijkt weer naar bed gegaan te zijn, althans pas rond koffietijd 's ochtends wordt de politie gebeld. Gebeurt zo iets: direct bellen. Ook: zie je iets verdachts buiten? Bel 112. Daar help je de politie mee.

 In de week van 9 t/m 16 november is er 9 keer ingebroken of een poging daartoe.
- Louis Zimmermanplein op maandag 9 november tussen 10:00 en 12:40 uur een poging tot woninginbraak. Men heeft getracht de deur te forceren.
- Burg. Knappertlaan, een poging tot inbraak via de achterzijde. De bewoners ontdekten de poging op 17 november. Zij waren op 11-11 voor het laatst in de tuin en toen was er nog geen schade aan de achterzijde. Men is waarschijnlijk via de Tielman Oemstraat bij de tuin gekomen.
- Wilhelminaplein, vrijdag 13-11 tussen 00:01 en 11:00. De bewoonster lag te slapen. Toen zij wakker werd ontdekte zij de inbraak. Men is binnengekomen via de achterzijde.
- Hellevoetsestraat. Vrijdag 13-11. Bewoonster hoort omstreeks 04:25 uur gestommel. Wanneer zij gaat kijken, ziet zij een man in de woning staan die direct vlucht via de achterzijde van de woning. Helaas werd de politie pas om 11:00 uur gebeld.
- A.R Falckstraat op vrijdag 13 november tussen 8:00-17:30 uur, een poging tot woninginbraak.
- Hargsingel, een poging tot woninginbraak via de achterzijde van de woning tussen 13-11 en 15-11.
- Leeuweriksingel op 13-11 tussen 14:30 en 19:00 uur. Een daadwerkelijke inbraak.
- Hargsingel op 13-11 tussen 16:00 en 23:00 uur, een poging tot inbraak.
- Toon Verheystraat, op 13-11 tussen 17:15 en 23:30 uur, een daadwerkelijke inbraak.

De politie vraagt een ieder die iets verdachts heeft gezien, contact op te nemen via 0900-8844. Help de politie de daders van deze (pogingen tot) inbraken te vinden. Niet minder belangrijk, zie je  verdachte situaties? Of zie je personen lopen waar je van denkt dat ze mogelijk kwade plannen hebben? Bel dan direct 112. 

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

 

Eén wedstrijd schorsing; meevallende straf voor Excelsior'20-spits Smulders

VOETBAL/SCHIEDAM - Cas Smulders (19) is bestraft met een schorsing van één wedstrijd wegens direct rood in de wedstrijd tegen OHVV.

De jonge talentvolle en veelscorende Excelsior'20-spits Cas Smulders had afgelopen zondag uit in de topper in de derde klasse D tegen OHVV een mindere dag. Hij scoorde niet, Excelsior'20 verloor met 3-2 en raakte daarmee de ongeslagen status kwijt en tot overmaat van ramp maakte hij in de laatste minuut van de wedstrijd een overtreding die met direct rood werd bestraft. De verwachting was dat dit voetbalvergrijp hem een minimale schorsing van 3 wedstrijden zou opleveren, iets waarover coach Gokhan Cayir hels was na het tegenvallende resultaat: ,,Ik zal nog wel met hem in gesprek gaan, aan zulke acties heb ik helemaal niks.'' Die schorsing blijkt mee te vallen, zodat de zwartwitten hun gevaarlijke pion slechts één wedstrijd hoeven te missen. Hij doet dus zondag niet mee tegen Besiktas, maar is wel aanstaande dinsdag weer van de partij tegen Vlotbrug voor de beker. Hij is met zes goals topscorer van de ploeg. Daarvan scoorde hij tweemaal uit een pingel, maar heeft ook al drie kalktrappen gemist. Toch moet Smulders ze blijven nemen van trainer Gokhan Cayir.

Cas Smulders is echt een jongen van de club, die sinds vorig seizoen vast in de basis staat, en die meteen in zijn eerste seizoen al wist op te vallen in zijn voetballende acties (het kan natuurlijk niet uitblijven dat hij al opgevallen is bij hoger spelende clubs). Af en toe is hij ook opvallend in het randgebeuren, want loopt wel eens tegen een kaart aan door te veel mekkeren. De overtreding van afgelopen zondag in de laatste minuut was van een andere aard; met twee benen vooruit. Terecht rood. Gokhan Cayir was dan ook op een plezierige manier stomverbaasd toen hij vandaag werd gebeld door de secretaris die hem het KNVB-vonnis voorlas: 1 wedstrijd schorsing.

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

 










Kamerverhuurbeleid: gemeente stuurt ermee op woningschaarste, leefbaarheid en staat

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam kent met de verordening woonruimteverdeling een vergunningenstelsel voor het met het oog op kamerverhuur aanbrengen van wijzigingen in woningen. Tot op heden zijn er drie periodes van drie jaar geweest waarvoor de vergunningen werden afgegeven. In het totaal zijn er tot nu toe 176 vergunningen afgegeven, waarvan er momenteel nog 134 lopen. Er staan enkele wijzigingen op stapel.

Wat wijzigt is dat het niet langer zal gaan om periodes waarvoor vergunningen worden afgegeven, maar om 'permanente vergunningen' die worden afgegeven. De in het nieuwe stelsel dus voor een onbepaalde duur af te geven vergunningen zullen overigens wel aan toetsing onderhevig blijven. Het vergunningenstelsel geldt niet in geheel Schiedam. Het geldt voor woningen tot een WOZ-waarde van 200.000 euro in de wijken Oost, Nieuwland, Groenoord en Zuid en het geldt voor woningen tot een WOZ-waarden van 250.000 euro in de wijken Centrum en West. De gemeente wil door het vergunningenstelsel in de desbetreffende wijken kunnen sturen met betrekking tot de schaarste van woningen. In die wijken is een tekort aan eengezinswoningen en aan woningen in het grote segment. Bovendien wil de gemeente grip hebben op de leefbaarheid in die wijken - zo moet overbewoning van huizen worden tegengegaan - en op de staat van onderhoud van woningen. Tot op heden moest er voor het samenvoegen van woningen ook vergunning worden aangevraagd; die vergunningplicht wordt losgelaten.

61 lopende vergunningen zijn voor de tweede keer verlengd, 65 voor de eerste keer. 8 vergunningen werden in de huidige periode van drie jaar verleend en lopen derhalve voor de eerste termijn. In het totaal zijn 42 vergunningen vervallen. Een vergunning is pand én eigenaar gebonden. Dat houdt bijvoorbeeld in dat als een vergunninghouder zijn pand verkoopt, de vergunning niet overgaat op de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar zal als ook hij kamers wil verhuren een nieuwe vergunning moeten aanvragen. Als een nieuwe eigenaar een vergunning voor kamerverhuur vraagt, dan wordt die aanvraag opnieuw getoetst. Als de indicatorscore overbewoning (een cijfer dat iets over leefbaarheid zegt) te hoog is, wordt er geen vergunning verleend.

Met de verordeningwoonruimteverdeling regelt de gemeente overigens meer dan alleen kamerverhuur. Je kunt woningen ook splitsen, vormen of samenvoegen zonder dat er kamerverhuur bij aan de pas komt. Bij spitsing gaat het om twee soorten splitsen. Je kunt bouwkundig één grote woning in twee of meer woningen opsplitsen. Je kunt ook als verhuurder van een appartementencomplex besluiten bestaande woningen te gaan verkopen aan eigenaar-bewoners. Er moet dan een Vereniging van Eigenaren opgericht worden. Dit heet kadastraal splitsen.
 
 

dinsdag 17 november 2015

Woensdagmiddag om kwart over twaalf: gratis klassiek concert in foyer Theater aan de Schie

SCHIEDAM - Opera aan de Schie programmeert in samenwerking met Theater aan de Schie één keer per maand een lunchconcert in de foyer van het theater aan het Stadserf in Schiedam. 

Morgen, woensdag 18 november, wordt het lunchconcert verzorgd door Rut Codina Palacio (mezzo-sopraan) en Jean-Baptiste Milon (piano). Aanvang 12.15 uur, eindtijd 13.00 uur. Toegang vrij.

Met de RET naar de Hoek; eerste schop de grond in voor metrolijn

SCHIEDAM/HOEK VAN HOLLAND -  Morgen, 18 november 2015, wordt tussen twaalf en een uur 's middags officieel het startsein gegeven voor het aanleggen van de Hoekse metrolijn.







Wethouders van Rotterdam (Langenberg), Schiedam (Houtkamp), Vlaardingen (Van Harten) en Maassluis (Pleijsier) komen daarvoor de aftrap geven door een spade in de grond te steken op het bouwterrein bij de Parkweg in Schiedam.

Voor de genodigden kan het glas worden geheven en de lunch genuttigd in een tent die nabij het spoorwegviaduct zal worden opgezet.

Zodra de metrolijn er zal zijn, zullen de twee trein-sporen die nu van Schiedam naar Rotterdam niet meer gebruikt worden. Gisteren schreven wij over de alternatieve gebruiksmogelijkheden, die er aan kunnen bijdragen dat Schiedam een Intercity-halte blijft en die station Kethel haalbaarder maken.



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   


Nouchka Fontijn gaat voorproeven in Rio in plaats van lunchen bij Willem-Alexander

Fontijn bij een fontein in Bakoe, tijdens de Europese Spelen
SCHIEDAM/RIO - Nouchka Fontijn heeft de lunch bij de koning en zijn ega afgezegd. Zij was door het koninklijk paar uitgenodigd om op 4 december rond het middaguur samen met wat andere sporters en anderszins bekende Nederlanders een vorkje te komen prikken op Paleis Noordeinde in Den Haag. De bokster is namelijk door de AIBA aangewezen als een van de zes boksters in haar gewichtsklasse tot 75 kilogram om deel te nemen aan het testtoernooi in Rio de Janeiro, dat van 4 tot 6 december plaatsvindt. De in Schiedam wonende en in Vlaardingen werkende bokster stapt op 1 december in het vliegtuig richting Brazilië en komt op 7 december terug. Van 4 tot en met 6 december wordt er gebokst. Op kleine schaal worden dan de procedures, techniek, logistiek, enzovoort geoefend voor de Olympische Spelen die er deze zomer plaatsvinden. Fontijn heeft daarvoor twee kwalificatiemomenten, in april op het Olympisch kwalificatietoernooi in Istanboel of in mei op de wk in Astana (voor de vorige Olympische Spelen waaraan Fontijn niet deelnam, was er slechts één kwalificatietoernooi). 
 

Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   

maandag 16 november 2015

'Wij runnen de stad'. Schiedam Run gaat woensdagavond door. Start in de kerk

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Accountmanager evenementen bij de gemeente Schiedam, Ronald Ultee, meldt dat de vergunning voor de Schiedam Run vandaag verleend is. De prestatieloop van ongeveer drie, zes of negen kilometer (en warming up vooraf, alsook wat rek- en strekoefeningen onderweg) door de historische binnenstad van Schiedam, kan woensdagavond dus doorgaan.

Het evenement was wel aangekondigd door de organisator maar vorige week doken berichten in de diverse media op of de loop wel door zou gaan, aangezien enkele dagen voor het evenement de vergunning nog niet was afgegeven. De start is om acht uur 's avonds in de Grote- of Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat 37 in Schiedam.

Eerste keer buiten Rotterdam
Het is voor de eerste keer dat Rotterdam Running Crew een loop buiten de grenzen van Rotterdam houdt. De organisatoren schrijven: "We maken een uitstapje naar het mooie, historische centrum van Schiedam, de stad van jenever, gin, molens, karakteristieke grachten en monumentale pakhuizen. Daarbij starten we op een unieke plek, te weten in De Grote Sint Janskerk (het oudste gebouw van Schiedam). De kerk is nog steeds een cultureel en historisch middelpunt van de stad." 

Teller staat op 1500
Even voor alle duidelijkheid, geachte buursteders, het is: 'Grote- of Sint Janskerk'.  Het getuigt van Rotterdams pragmatisme om dat woordje 'of' er maar gewoon tussenuit te schrappen. Toegegeven, het is een verwarrende naam. Moet je nou in de Grote Kerk zijn of gaan we naar de Sint Janskerk. Hoe dan ook, leuk dat jullie na 21 runs in Rotterdam, ons mooie Schiedam rennend komen verkennen. Het enthousiasme voor deelname, ook door Schiedammers en ongetwijfeld ook Vlaardingers is groot, als je naar de Facebookpagina kijkt waar je je kunt aanmelden. De teller staat al op 1500 deelnemers en er zullen er ongetwijfeld nog bijkomen. 

Redactie hobbelt mee
De redactie van Schiedams.nl en De Vlaardinger hobbelt ook mee. De kans dat je onze redactie, die uitermate snel schrijft maar des te langzamer loopt, voor blijft is bijna 100%. Nu gaat het niet om winnen, maar toch, als laatste eindigen verdient ook in een prestatieloop niet de hoofdprijs. Omdat wij de literaire schoonheid er wel van inzien, om volkomen ongetraind, als laatsten over de meet te strompelen, gunnen wij onszelf die eer. En gunnen we daarmee jullie - een paar duizend lopers zal het zijn - derhalve de glorie om ons voor te blijven. 

Wij runnen de stad
De Rotterdam Runs zijn ontstaan uit een spontaan initiatief in oktober 2013. Op de site van de initiatiefnemers staat de volgende mission statement: "De Rotterdam Running Crew is een open hardloopclub waar iedere hardloper, beginnend en gevorderd, zich gratis kan aansluiten. Mensen in beweging brengen en houden. Dat willen we! En dat lukt door samen één keer per maand dwars door bijzondere plekken van Rotterdam te rennen. Opgeroepen via social media. Wij runnen de stad. No matter what."



Lions Club enthousiasmeert
De Lions Club Schiedam wijdt het volgende persbericht aan de Schiedam Run:
Aanstaande woensdagavond 18 november vindt voor het eerst een run van de inmiddels befaamde Rotterdamse Running Crew (RRC) plaats buiten haar stadsgrenzen. Lions Club Schiedam maakte deze informele hardloopclub enthousiast voor een ‘rondje’  Schiedam. Vanuit de Grote Kerk vlakbij de Grote Markt starten de 3, 6 en 9 km lopen kort na 20.00 uur. Even tevoren zal de Schiedamse burgemeester Cor Lamers de vele honderden lopers toespreken.

Na geslaagde runs als de Brandgrensrun, de Maastunnelrun, nu de Molenrun, door de historische binnenstad langs de meeste van haar molens, karakteristieke panden, door steegjes, over bruggetjes en langs haar havens. Een lang lint groenverlichte lopers zal zich door de stad navigeren. Uniek om te zien. Lions Club Schiedam is trots zo veel lopers naar de Jeneverstad te krijgen en hun op deze unieke manier de binnenstad te laten zien.

De Rotterdam Running Crew, een initiatief van vijf ondernemende Rotterdammers, begon precies twee jaar geleden met als doel op bijzondere plekken in Rotterdam te rennen. Mensen in beweging brengen en houden, voor beginners en gevorderden. De Brandgrensrun vormde het hoogtepunt op 10 mei 2015 met bijna 4.000 deelnemers.

Deelname is gratis. Inschrijven kan via facebook of de website www.rotterdam-runningcrew.nl . Het is geen wedstrijd, loopplezier staat voorop.






Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   











 

Kamerleden pro intercity en pro Station Kethel

Vragen aan Dijksma over intercitystatus Schiedam
SCHIEDAM - Zodra er geen treinen meer rijden van Hoek van Holland naar Rotterdam, kunnen die sporen gebruikt worden voor treinen om elkaar tussen Schiedam en Rotterdam in te halen. Daardoor kunnen de intercity's in Schiedam blijven stoppen en daardoor wordt station Kethel betaalbaarder dan ooit. Kamerleden hebben hierover vragen gesteld aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu.

De Tweede Kamerfracties van ChristenUnie en VVD hebben Kamer-vragen gesteld over capaciteitsknelpunten op het traject Den Haag-Rotterdam, waardoor Schiedam Centrum zijn status als intercitystation dreigt te verliezen. De treinfrequentie tussen Rotterdam en Den Haag moet toenemen. Daartoe wil men de seinen aanpassen en Schiedam-Centrum opheffen als intercitystation. Meer intercity's (van zes naar acht per uur), die dan echter niet meer stoppen in Schiedam. Dat moet anders kunnen, vindt Carla Dik van de CU. Schiedam is reeds een belangrijk overstapstation en wordt dat nog meer als de metro over enige tijd tot Hoek van Holland wordt doorgetrokken. Zodra de Hoekse lijn klaar is, zijn er geen Hoekse NS-treinen meer die na Schiedam-Centraal richting hun eindpunt Rotterdam-Centraal rijden. Daarmee komt er een dubbelspoor vrij te liggen. Dat kan volgens Betty de Boer van de VVD handig gebruikt worden voor inhaalbewegingen van treinen tussen Schiedam en Rotterdam vice versa.

De Kamerleden hebben staatssecretaris Sharon Dijksma om een reactie gevraagd. En passant wordt een lans gebroken voor het realiseren van station Kethel. Dat zou - door het vrijkomen van de sporen van de Hoekse Lijn - tegen een lagere investering te realiseren zijn dan in vorige situaties toen het geplande station steeds werd afgeschoten (de dubbele baan op de 's-Gravelandseweg onder het beoogde station werd jaren geleden wel al gerealiseerd, met de mogelijkheid om de tram het spoor te laten kruisen).

Lees meer in het vakblad voor railbedrijven SpoorPro.nl



Villa Verver, laatste burgemeesterswoning waar v.d. Tempel gewerkt wil hebben

SCHIEDAM - "Wij wisten dat wat zij riep, niet waar was. Maar ze beschikt over een grote overtuigingskracht. Als zij tegen beter weten in beweert dat een zwarte stoel wit is, zijn er altijd mensen die haar geloven.’’

Het is een van de quotes in een interview met v.d. Tempel-directeur Richard Breugem over Villa Verver die voor het Schiedamse aannemingsbedrijf een waar spookhuis werd. Het toonaangevende vakblad voor de bouwwereld Cobouw schrijft erin dat een last van diens schouders gevallen is nu de rechter heeft geoordeeld dat van broddelwerk geen sprake was bij de verbouwing van de villa Verver.  “We vonden dat onze naam was bezoedeld en dat we die moesten zuiveren," aldus Breugem, en:  "Het zou nu geen optie meer zijn om werk voor een burgemeester te doen. Het maakt je kwetsbaar als er problemen ontstaan." Overigens, voor Ververs voorgangers Te Loo en Scheeres werd door v.d. Tempel gewerkt, zonder dat dat ooit problemen opleverde.

Nog enkele interessante citaten uit het Cobouw-interview:
"Het was moeilijk strijden, anders dan zij hadden wij niet de beschikking over een batterij voorlichters "

"Het werd een principekwestie. En principekwesties kosten geld. Je kent het spreekwoord: als je bij de rechtbank strijdt om een koe, leg je er een koe op toe.’’
 “Wij zijn de winnaar. We kunnen alsnog met trots terugzien op dit werk, zij het bijna acht jaar na de ingebruikname.”
 "Helemaal gestreden is de strijd nog niet; de familie Verver heeft beroep aangekondigd tegen het vonnis "

Lees het hele interview in vakblad Cobouw.



Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina  een duim geeft! Bij voorbaat dank.   




Advocaat van de Duivel in Theater aan de Schie; bloedstollend toneelstuk grijpt je bij de keel!



door Peter Joore (foto's Raymond van Olphen)


SCHIEDAM - De Duivel is terug op aarde. Ditmaal als Victor Löw. Hij zal in de toneelbewerking van Advocaat Van De Duivel in Theater aan de Schie, de bloedstollende en vleesgeworden film, met o.a. Al Pacino en Keanu Reeves, de diabolische advocaat John Milton gestalte geven. Dat doet hij vooral in zenuwtergende acteerduetten met protegé Waldemar Torenstra.

De meeste mensen kennen de Amerikaanse speelfilm uit 1997, The Devils Advocate. Nu dus de Nederlandse toneelversie. Het verhaal gaat over de jonge talentvolle advocaat Kevin Tailor, die vanuit het uiterst suffe en slechts 236 inwoners tellende Blythedale (Wij zeggen Missouri, maar Marieke de Kleine zweert bij Idaho) naar het machtige en hectische 24/7-leven van New York wordt gelokt. Daar gaat hij werken voor ’s werelds machtigste advocatenkantoor en ondergaat de bijbehorende zonden, die een advocaat kan ondergaan. Een variatie op de Faustlegende.

We spraken met Marieke de Kleine, die de mooie maar zware taak heeft als Mary-Ann, en de vrouw van Kevin (Waldemar Torenstra), op hooggehakte pumps en in figuur-bevestigende jurkjes Charlize Theron, al is het maar voor even, geheel te doen vergeten. Er zijn er meer die Prada dragen!

Marieke: ‘Vanwege allerlei bepalingen mogen we niet uit de film citeren. De Duivel heeft andere teksten dan The Devil. Wel met dezelfde inhoud, en dus herkenbaar. Het verhaal vliegt je, net als de film, naar de keel. En voor wie het nog niet wist, George van Houts heeft vanwege grote drukte met De Verleiders zijn plek in de cast afgestaan aan Bas Keijzer.’

De Duivel verdedigt als advocaat een standpunt dat lijnrecht tegen het zijne ingaat en puur “slecht” te noemen is. De Duivel staat voor al het slechte en kwade. Tussen Victor Löw en Waldemar Torenstra ontstaat een vreemde vader-zoonrelatie. Afgezet tegen de eind jaren negentig actuele thema’s als: carrièredrift, met bijbehorende spanningen, kritiek op kapitalisme. Ook is sprake van een anti-theïstische zienswijze. Gedurende het verhaal wordt God meer en meer weggezet als slechterik, en zijn duistere tegenhanger de Duivel, als belichaming van het goede.

Marieke: ‘Het is interessant te zien hoe alle thema’s zich in het stuk nestelen, ontwikkelen en er nieuwe inzichten ontstaan. Dat alleen al is een bezoekje waard. Samen met Waldemar heb ik een aantal vlammende echtpaar-scènes. Die hakken er stevig in.’

En toeval of niet, Marieke pakt in januari haar rechtenstudie weer op. Drie jaar heeft ze inmiddels achter de rug. Nu nog de laatste loodjes. ‘Dat heeft overigens niet zo gek veel met de film te maken. Het is hooguit een grappige parallel. Je wordt je wel bewust van de verschillen op dit gebied tussen de USA en Nederland. Daar beslissen 12 juryleden, leken zeg maar, over iemands lot. Hier is dat de rechter. Die speelt bij ons een actievere rol.’

Voorlopig gaat Marieke door met spelen in film, op televisie en in het theater. ‘Zolang ik die keuze kan maken, is acteren nummer één. Daarna (en wanneer is dat?) zien we wel verder. Voor nu ben ik heerlijk bezig met mooie producties en dat neemt niemand me af.’

Of zoals Al Pacino’s tijdelijke alter-ego John Milton in de film sprak:

‘Laat me je een beetje informatie van een ingewijde geven over God. God houdt ervan om toe te kijken. Hij is een grappenmaker. Denk er maar eens goed over na. Hij geeft mensen instincten. Hij geeft jou dit buitengewone talent. En wat doet hij dan? Ik zweer dat hij het doet voor z'n eigen vermaak, het is z'n eigen persoonlijke kosmische moppentrommel: hij maakt de regels zo dat ze tegengesteld zijn aan je instincten en talenten. Het is de eeuwige idiotie: je mag kijken maar niet aanraken, aanraken maar niet proeven, proeven maar niet opeten. Ha. En terwijl jij van je ene been op het andere springt, wat doet hij dan? Hij lacht. Hij lacht zich het apelazarus. Hij is een etter. Een sadist. Hij is een baas die niet op z'n spullen past. En die zouden wij moeten vereren? Nooit!’

Dat nu, is de koek waarvan Advocaat Van De Duivel is gebakken, eet smakelijk. Maar laat uw nagels ongemoeid!

Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Advocaat Van De Duivel
Datum: donderdag 26 november
Inleiding: 19.15 uur
Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 27,50
65+/CJP: € 25,00

Regie: Ursul de Geer