De Schiedammer Online

donderdag 21 januari 2016

Vluchtelingenopvang in Schiedam. Hoe zit het precies met de aantallen?

Ongeruste gezichten gisteren op de publieke tribune
SCHIEDAM - In de raadscommissie gisteravond, waarbij de opvang van vluchtelingen in de voormalige school in Nieuwland het onderwerp was dat verreweg de meeste aandacht kreeg, bleek niet bij alle aanwezigen in de zaal (raadsleden, insprekers en toehoorders) volstrekt duidelijk te zijn hoe het 'aantal vluchtelingen dat Schiedam opvangt' dient te worden geïnterpreteerd. We zetten daarom hier een aantal aantallen op een rij, met een toelichting.

20 à 30
De longlist, het aantal mogelijke locaties binnen de gemeentegrenzen dat geschikt zou kunnen zijn voor opvang van 50 vluchtelingen. Bij nadere inventarisatie van die locaties viel het overgrote deel af. Wellicht dat er een shortlist overbleef van zo'n drie locaties. Het schijnt overigens dat de locatie Willem Passtoorsstraat niet op deze shortlist voorkwam.

50
Het aantal vluchtelingen dat in Schiedam opgevangen gaat worden op één locatie; als het aan het college van B&W ligt dus in de voormalige school aan de Willem Passtoorsstraat. Het zal een mix zijn van alleenstaanden; stellen; gezinnen met kinderen. Dit vijftigtal telt mee in het genoemde aantal dat over geheel 2016 opgevangen zal moeten worden van 180 à 190 (zie verder). Het is de bedoeling dat men hier maximaal 2 jaar verblijft en daarna doorstroomt naar een normaal huis. Deze locatie zal maximaal 3 jaar voor opvang gebruikt gaan worden. Zodra er bewoners van de eerste vijftig doorstromen, komt er op deze locatie weer plaatst voor nieuwe instroom. Enzovoort.

90
Het aantal vluchtelingen dat Schiedam op gezag van het Rijk op moet vangen in de eerste helft van 2016.

170
Vorig jaar heeft Schiedam 170 vluchtelingen opgevangen. Dat is dus niet op een 'collectieve' manier gedaan en zal dus relatief onopgemerkt gegaan zijn. Dergelijke individuele opvang gaat wel direct ten koste van de bestaande woningvoorraad.

180 à 190
Het Rijk geeft per halfjaar aan de gemeente op, hoeveel vluchtelingen er in dat halfjaar dienen te worden opgevangen. Voor de eerste helft van 2016 is dat bekend, zoals gezegd 90, voor de tweede helft van 2016 is dat nog niet bekend, maar de verwachting is dat er voor de tweede helft van het jaar 2016 ongeveer eenzelfde aantal bijkomt. Dan zou je dus voor geheel 2016 op 180 à 190 uitkomen.

300
Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) stond aanvankelijk AZC-opvang voor ogen in de gemeenten, waarbij minimaal 300 vluchtelingen opgevangen worden. In later stadium werd er ook een model ontwikkeld waarbij van een AZC-achtige opvang sprake was met zo'n 150 vluchtelingen. Pas december jl. zijn er koepelafspraken gemaakt tussen kabinet en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) welke afspraken het mogelijk maken dat ook kleinschalige opvang mogelijk is met locaties voor 40 à 50 vluchtelingen. Uit efficiencyoverwegingen is een bepaalde ondergrens noodzakelijk. Zo is het de bedoeling om een huismeester aan te stellen, wat financieel moeilijk haalbaar wordt als de aantallen vluchtelingen per locatie te gering worden. 

Lees ook het verslag van gisteravond, en onze eerdere artikelen over de vluchtelingenopvang in Schiedam:

Onaangenaam verrast

Verslag persbijeenkomst

Persbericht gemeente, integrale tekst 

Géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek 

Opvang vluchtelingen in Woudhoek?



Eén van de zes insprekers achter het katheder




We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten