De Schiedammer Online

zondag 14 februari 2016

SVV doet gelijk goede zaken met 0-1 winst tegen VEP. Lees de opstelling van het nieuwe SVV

door Jan Schrijver

VOETBAL - SVV heeft zondag de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Toon Wolters tegen de runner-up VEP - deed nog volop mee in de strijd om de 2e periode - dankzij een benutte strafschop een kwartier voor tijd met 0-1 gewonnen. Daarmee deden de Schiedammers goede zaken, want zij klimmen van de 12e plek (dat was de twee na onderste) naar de 9e positie op de ranglijst. Met het puntentotaal van 17 (uit 15 wedstrijden) nu 16 punten los van het moedeloos onderaan bungelende Transvalia (verloor vandaag thuis van de nummer 2 Cabauw met liefst 1-9) en Steeds Hooger (8 punten, uit 13 wedstrijden) dat vandaag niet in actie kwam omdat hun veld door de scheidsrechter niet voor voetbal geschikt werd geacht.

Het veld in Woerden van VEP was overigens ook niet om over naar huis te schrijven. Het was eigenlijk de bedoeling dat er in Woerden op het kunstgrasveld zou worden aangetreden, maar de thuisploeg bleek uiteindelijk toch voor het natuurgras te kiezen. Tactisch geen gekke zet van de thuisploeg die het vooral van fysiek moet hebben versus de voetballers van SVV met meer techniek in de ploeg. Nu weet elke trainer dat de voordelen van een technische ploeg versus een povere ploeg genivelleerd worden, als je op een blubberige zeeklei-akker gaat spelen. Bovendien zal de staf van VEP het nieuws gevolgd hebben en geïnformeerd zijn geweest over het feit dat SVV -  na het ontbinden van eersteklasser SVDPW - met een ingrijpend gewijzigd elftal zou aantreden. In het elftal inderdaad zeven nieuwe gezichten (zie opstelling onder dit artikel).

De eerste kans in de wedstrijd was voor SVV, in de zesde minuut. In de tiende minuut kregen de gastheren na een foute pass van SVV een goede mogelijkheid. Daarna een spelbeeld met veel balbezit voor de Schiedammers, waaruit echter niet veel kansen gecreëerd konden worden. De drang vanaf het middenveld naar voren moet nog iets sterker gaan worden. De thuisploeg, met heel veel grote spelers, gemiddeld een halve kop groter dan de Schiedammers, konden er met hun 'lange halen' voetbal in de eerste 45 minuten nog één offensief speldenprikje uitpersen. Met een dubbelblanke stand werd de kleedkamer opgezocht voor een warme kop thee, die met een temperatuur net boven het vriespunt een welkome handenwarmer was.

In de tweede helft een vergelijkbaar beeld: een geconcentreerd spelend SVV dat achter hoegenaamd niets weggaf, dat veel balbezit had maar dat daaruit nog niet veel kansen schept. Het waren er in de tweede helft ongeveer vier. Een nieuwe groep, die na enkele keren trainen in de nieuwe samenstelling onder de nieuwe trainer Wolters toch al verschillende malen liet zien dat er nu al wat 'automatismen'  in het spel zitten. "Ja, die ingebakken automatismen zijn nog niet fantastisch, maar de eerste tekenen daarvan waren er wel. Kwestie van aan elkaar wennen de komende weken en dat gaat lukken, want je ziet nu al dat het echt één groep aan het worden is. Stel dat er vooraf een willekeurig iemand in de kleedkamer had kunnen kijken, dan had die niet kunnen zien welke nou de SVV-spelers waren en welke de SVDPW-spelers. De betere spelers van SVV zijn natuurlijk ook blij met de kwaliteitsimpuls", aldus Wolters, die vanmorgen een flink aantal WhatsApp'jes had ontvangen met succeswensen van oud-SVDPW-spelers die naar elders dan rood/groen zijn verhuisd.

Naar gelang de tweede helft vorderde, werd zichtbaar dat de thuisploeg conditioneel minder was en steeds meer met de rug tegen de muur kwam te staan. Een aanval vanaf de flank werd net binnen de 16 - aan de zijkant ervan - met een charge afgestopt; geen strafschop, oordeelde de arbiter. Een kwartier voor tijd een fraaie aanvallende actie van Ügür Sencer, opnieuw met een stevige charge binnen de beruchte lijnen afgestopt, nu recht voor het doel. Strafschop was nu het vonnis. De in de 20ste minuut van de 2e helft ingevallen Roy van Zon mocht vanaf 11 meter aanleggen en deed dat zonder pardon: 0-1. "Vlug En Paraat" - als bijnaam ook wel "Vlug Elf Pils" -  bracht de uitgekookte zege van de Schiedammers niet meer in gevaar.

De opstelling: Serhan Tenekecioglu* (doel); Michael Vogelezang*; Jay van Ommeren*; Yannick Koorengevel*; Elvin Ramos; Glenn Lam; Eder Ramos; Yoran van Zon*; Casey van Os*; Ügür Sencer*; Michel Silva