De Schiedammer Online

zaterdag 9 januari 2016

Nieuwjaarsbijeenkomst gemeente: Effectiviteit vuurwerkvrije zones onderwerp van gesprek

Themajaar: Schiedammers maken. Zoals de Bonte Koe
SCHIEDAM -  Enkele honderden Schiedammers zijn aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomst in de foyer van het Theater aan de Schie. Burgemeester Lamers heeft zojuist zijn nieuwjaarsrede gehouden.

De burgemeester haalde de voor Schiedamse begrippen rustige jaarwisseling aan, maar wel met de kanttekening dat er opmerkelijk veel zwaar en of illegaal vuurwerk is afgestoken, gevaarlijk ook voor de afstekers en hun omstanders. Lamers zei niet te kunnen begrijpen, dat die fout-vuurwerkafstekers dat zelf niet inzien. De relatief rustige jaarwisseling zal mede te danken zijn aan de toename van het aantal vuurwerkvrije zones, aldus Lamers. In hoeverre deze instelling van zones effectief is geweest, zal worden geëvalueerd en zal zeker onderwerp van gesprek zijn in de gemeenteraad.

Schiedammers maken. Zoals Jacques Tange
De burgemeester ging verder onder meer in op de vluchtelingenproblematiek (er liggen nu concrete plannen voor opvang), de aarding van de Wijk Ondersteunings Teams in de wijken, nieuwe bedrijven die zich vestigen, de onlangs geopende 7 km A4 over Schiedams grondgebied en de kansen die dat geeft voor Schiedam in Beweging, qua woningbouw en voor wat betreft de sportclubs. Denk aan het aanleggen van het sportpark op het dak van de A4 Ketheltunnel  en aan de bouw van het hockeycomplex van de toekomstige gefuseerde hockeyclub HC Schiedam. "Schiedammers maken, en ik hoop dat ze dat nog lang blijven doen. En werken aan hun stad, die het waard is om trots op te zijn.  Ik wens u allen een uitdagend 2016 toe", aldus Cor Lamers (voor de integrale tekst van diens rede, zie hier).

Vervolgens werd Lamers plaats op de bühne ingenomen door een zandkunstenaar, het licht uit, de spots op de kunstenaar. Even wachten dus voor de aanwezigen om verder te gaan met waarvoor zij gekomen zijn, het netwerken. Ook dat is een essentieel aspect in 'Schiedammers maken'.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

De winnaars van de sportprijzen zijn: Kethel Spaland, Nouchka Fontijn en Luke Verburg

V.l.n.r. Ruud Fontijn, Mark Roon, Jan Willem de Boer en Britt Eerland













SCHIEDAM - De Schiedamse sportvrouw/sportman van het jaar is boksster Nouchka Fontijn, al voor het derde achtereenvolgende jaar, zo maakt sportwethouder Nathalie Gouweleeuw vanmiddag bekend in het Stadskantoor. Vader Ruud Fontijn nam de prijs in ontvangst, omdat Nouchka nu een toernooi in Servië bokst. Het was overigens de vijfde achtereenvolgende maal, corrigeerde Ruud Fontijn. De sportploeg van het jaar werd het zaterdagteam van VV Kethel Spaland. Technisch manager Ronald Scholte nam de prijs in ontvangst. In zijn dankwoord gaf hij aan trots te zijn op de prijs, maar nog meer met de toekomst bezig te zijn van zijn club die komend jaar gaat verhuizen naar het nog te bouwen sportcomplex op de A4.

Jan Willem de Boer verrichtte de opening van de uitreiking van de Sportprijzen van Schiedam. Na dit welkom gaf hij de microfoon in handen van de sportwethouder van de stad, Nathalie Gouweleeuw, die aangaf trots te zijn op alle Schiedamse sportprestaties, ze sprak ambities uit, waarna de ambities in een enkele minuten durend filmpje werden onderstreept.

Daarna kwamen op muziek van Eye of the Tiger ditmaal geen darters op, maar werden de genomineerden geprojecteerd. Vervolgens werd nog even aandacht gegeven aan De Betrokken Spartaan, die niet alleen in Rotterdam maar tegenwoordig ook in Schiedam actief is. Het HBSS G team kreeg de aanmoedigingsprijs, een clinic bij Sparta.

Sportploeg van het jaar 2015 werd zoals gezegd VV Kethel Spaland zaterdag, welk team vorig jaar kampioen werd en naar de tweede klasse promoveerde. In deze hogere klasse heeft het team van trainer Raymond Kraaijbeek inmiddels een goede eerste seizoenshelft neergezet.

Sporter van het jaar werd Nouchka Fontijn, zoals gezegd voor het vijfde jaar in successie. Een aansprekende prestatie was vorig jaar bijvoorbeeld het behalen van het goud op de Europese Spelen. Vader Ruud nam de prijs in ontvangst, aangezien de sportvrouw zelf op een bokstoernooi in Servië actief is, waar zij gisteren tegen de nummer 1 van Azië in de ring kwam. De Schiedamse won deze partij.

Talent van het jaar is wielrenner Luke Verburg, die niet zelf de prijs in ontvangst nam omdat hij meedeed aan een NK-wedstrijd veldrijden waar hij zevende werd. Jan Willem de Boer belde hem net na de wedstrijd, op de speaker voor iedereen in de zaal hoorbaar, om hem mede te delen dat hij sporter van het jaar is geworden. Dat was natuurlijk niet correct en de opmerking over de zevende plaats 'of hij dan niet zo zijn best had gedaan..' niet zo fijngevoelig voor een zo jeugdige sporter. De wethouder van Sport zette dat telefonisch recht met de 14-jarige cyclist en feliciteerde hem met zowel met zijn prijs van Talent van het Jaar als met de prestatie van vandaag.

Britt Eerland met Schiedams-verslaggever Ton de Leede
Jan Willem de Boer heeft deze prijs inmiddels meer dan tien keer gepresenteerd, op verschillende locaties. Het was inmiddels voor de derde keer in de Hagazaal van het Stadskantoor. "Schiedam wil zich profileren als sportstad, dan mag  er wat mij betreft best meer jus gegeven worden aan zo'n uitreiking. Niet erg sfeervol hier in de Hagazaal. Vroeger heeft men de Margriethal geheel omgebouwd voor het evenement en daar echt een sfeervol feest van gemaakt, incluis leuke optredens. En later idem in het Theater aan  de Schie. Als het niet veel mag kosten, waarom dan niet inpassen in de nieuwjaarsreceptie die hier straks  plaatsvindt. Of ga naar een van de genomineerde sportverenigingen. Ik vind dat er best wat meer waardering voor de sporters mag zijn", aldus Jan Willem de Boer tijdens de borrel na de uitreiking in gesprek met Schiedams.nl. "Leuk gepresenteerd weer vandaag Jan Willem, lekker losjes. Ik zou het ook wel sfeervoller vinden, als de sportprijzen tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt zouden worden", zo viel de genomineerde tafeltennisster Britt Eerland de presentator bij. "Teleurgesteld dat ze niet gewonnen had?", vroegen we haar? "Nee, ik had wel verwacht dat Nouchka weer zou winnen. Los daarvan, vond ik het wel opmerkelijk dat het juryrapport ten aanzien van mijn successen in 2015 niet geheel volledig was." De pas 21-jarige Britt won de prijs van Sportvrouw van het jaar overigens al in 2010.

De genomineerden van 2015 waren:

Sporttalent van het jaar:
•    Süheyl Uyar (judo)
•    Luke Verburg (wielrennen)
•    Rens van Troost (cricket)

Beste sportploeg van het jaar:
•    SV&HV Schiedam (honkbal)
•    VV Kethel Spaland (voetbal)
•    S.V.D.P.W. (voetbal)

Sportman/-vrouw van het jaar:
•    Britt Eerland (tafeltennis)
•    Nouchka Fontijn (boksen)
•    Mark Roon (judo)

Op welke manier tot de keuze van prijswinnaars gekomen wordt, schreven wij eerder deze week.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Op de foto v.r.n.l. Gerard Verver (jurylid), Henk Groenewegen, Koos Gouka (jurylid), Mischa Keemink (jurylid) en Patrick de Boer (jurylid). Jurylid Karel Leeuwangh was wel aanwezig, maar zat niet op het voor de jury gereserveerde rijtje. Radio Schiedam's Henk Groenewegen las één van de juryrapporten voor.

Word jij de nieuwe museumdirecteur?

SCHIEDAM -  Het Stedelijk Museum Schiedam heeft de vacature voor de te zoeken nieuwe directeur gepubliceerd. De toekomstige directeur wordt lekker gemaakt voor een komst naar dit museum door de speerpunten in de collectie te noemen: de Nederlandse CoBrA, de Koele Abstractie vanaf het begin van de jaren 1960 tot nu en de actuele geëngageerde Nederlandse beeldende kunst. Maar ook: de kunst- en cultuurhistorische collectie van de stad bevat een rijke verzameling van objecten die belangrijke verhalen over Schiedam vertellen. Keerzijde is de financiële status die eveneens belicht wordt: De totale opbrengsten bedroegen in 2014 zo’n € 2,9 miljoen. In dat jaar leed het Museum ruim € 140.000 verlies. Het museum heeft een 100% deelneming: Giudici BV van waaruit horeca activiteiten worden ontplooid. Er werken thans 25 mensen in vaste dienst en 25 vrijwilligers.

Lijkt het jou wat om, door ons kort door de bocht de functie samengevat, op de Hoogstraat de hoogste baas te zijn over het team dat mag beslissen welke Appels aan de wanden hangen en welke voor de dorst in het magazijn? Een van de eisen is dat je de museale wereld kent en dat je er de weg weet te vinden. Kijk voor meer informatie op de site van het museum of op de banensite voor de regio Rotterdam Rotterdamheeftwerk.nl. De werving & selectie loopt via een Amsterdams bureau dat zich toelegt op managementfuncties in de culturele sector, Marina Wijn Consultants.

De vacaturetekst.



Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


vrijdag 8 januari 2016

ASO-controle: 25 scooterbestuurders bekeurd

Land van Belofte gisteravond: aanpak scooter overlast
SCHIEDAM -  Gisterenavond tussen 17:00 uur en 22:00 uur heeft de politie op het Land van Belofte en op de Buitenhavenweg een verkeerscontrole gehouden, met name gericht op scooters. Er werden 41 scooters gecontroleerd. Liefst 25 bekeuringen werden uitgeschreven, onder meer voor het niet bezitten van een rijbewijs, onverzekerd rijden, rijden over het voetgangersgebied, negeren van rood licht. De hoogst gemeten snelheid op de rollerbank was 75 km/u. Eén bestuurder had teveel alcohol gedronken. Ook is er een bestuurder gecontroleerd die nog ongeveer 300 euro moest betalen. Hij heeft direct afgerekend. Ook zijn er 18 personen preventief gefouilleerd waarbij geen bijzonderheden zijn aangetroffen.

De wijkagenten van Schiedam-Centrum Van der Ende en Koopmans hebben samen met een politieagent in opleiding deze zogenoemde ASO-controle gehouden (ASO staat voor aanpak scooter overlast). Dat gebeurde in samenwerking met de Gemeente Schiedam en het Team Verkeer van de eenheid Rotterdam. Doel is de overlast van (bezorg)scooters tegen te gaan in het centrum.

De controles zullen de komende maanden een aantal keren herhaald worden, aldus de Politie.


Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



En de winnaar is...? En hoe werkt dat..? Gemeente staat open voor nieuwe ideeën ten aanzien van Sportverkiezing van het jaar

Aanmoedigingsprijs voor G-team HBSS
SCHIEDAM - Wie wordt Schiedams sportploeg, sportman/-vrouw en -talent van het jaar 2015? Wethouder Sport, Nathalie Gouweleeuw, maakt morgen tussen half drie en half vier in de Hagazaal van het Stadskantoor de winnaars bekend. Ook wordt dit jaar voor het eerst een aanmoedigingsprijs uitgereikt en wel aan het G team van HBSS (bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun bewegingsmogelijkheden). Schiedammers konden online hun stem uitbrengen en dat hebben zij 1.280 keer gedaan. 

De sportprijzen worden uitgereikt door wethouder Nathalie Gouweleeuw.  De genomineerden zijn uitgekozen door een vakjury, bestaande uit: Mischa Keemink van Waterweg Sport, Gerard Verver van het Nieuwe Stadsblad, sportambassadeur Karel Leeuwangh en Patrick de Boer van LookTV en Koos Gouka, oud-voorzitter Excelsior’20 Cricket. Per categorie heeft de vakjury drie kandidaten genomineerd, waarop inwoners (online) hun stem konden uitbrengen. Dat oordeel samen met het oordeel van de jury bepaalt uiteindelijk de winnaars. Uiteraard is een dergelijke uitverkiezing, hoe je het ook insteekt, subjectief. In de gekozen systematiek is de burger op voorhand beperkt in zijn keuze door de voordracht van de vakjury, waarbij een voordracht van drie per categorie nogal beperkt is en waarbij deze voordracht reeds gedaan is voordat het gehele jaar voorbij is.

De genomineerden van 2015 zijn:

Sporttalent
•    Süheyl Uyar
•    Luke Verburg
•    Rens van Troost

Beste sportploeg
•    SV&HV Schiedam
•    VV Kethel Spaland
•    S.V.D.P.W.

Sportman/-vrouw
•    Britt Eerland
•    Nouchka Fontijn
•    Mark Roon


Wij stelden de gemeente enkele vragen over de systematiek van de verkiezing. Je vindt de vragen en antwoorden hieronder.

Loopt de termijn volgens een gebroken jaar of een heel kalenderjaar?
De termijn loopt per kalenderjaar, de prestatie moet dus in dat kalenderjaar (nu over 2015) zijn geleverd.

De jury draagt voor, vervolgens gaan mensen stemmen, daarna heeft de vakjury een stem; hoe werkt dat; staat er vooraf vast hoe de stemmen van vakjury en publiek gewogen worden?
De vakjury (bestaande uit 5 lokale sportjournalisten en een vertegenwoordiger uit de sport) nomineert per categorie 3 kandidaten. Vervolgens schrijven de juryleden los van elkaar hun nummers 1, 2 en 3 per categorie op. Deze resultaten gaan in een envelop die niet eerder wordt geopend dan de dag dat de online stemming klaar is en de stemmen geteld worden. De stem van de burger telt even zwaar als de stem van een vakjurylid. Er zijn dus 6 stemmen te winnen. In het geval een stemming uitkomt op een 3-3 stand, dan geeft de stem van de vakjury de doorslag.


Hoe worden stemmen van het publiek gefilterd (dubbelstemmers, wordt naar ip nummers gekeken?)
Per ip-adres kan maar één keer worden gestemd, er kan dus niet dubbel worden gestemd.


Wie kiest de jury? De jury bestaat enerzijds uit mensen die iets doen in sportverslaggeving maar anderzijds ook iemand die geen link heeft met sportverslaggeving maar wel met een vereniging.
De vakjury is samengesteld uit vertegenwoordigers van de sportpers en één vertegenwoordiger uit de sportwereld. Dit jaar is een nieuwe jurylid toegetreden: Mischa Keemink van WaterwegSport. Koos Gouka is geen bestuurder meer van Excelsior'20. Hij was dat wel en om zijn brede kennis van de Schiedamse sport is hij vorig jaar nieuw lid geworden.


Is het geen idee om winnaars van het ene jaar een rol te geven in de verkiezing van het volgende jaar, waarbij zij dus zelf buiten mededinging zijn (anders het 'gevaar' dat telkenmale dezelfde winnaar wordt gekozen, zoals Nouchka).
Op dit moment is er al de regel dat iemand niet vaker dan één keer Talent van het jaar kan worden. Voor de andere categorieën kijken we naar de sportprestaties van dat jaar. Het is dan niet uit te sluiten dat iemand vaker wint. Het is mogelijk om de opzet van de Sportverkiezing aan te passen als er nieuwe inzichten zijn, dus we staan altijd open voor nieuwe ideeën.



Ons commentaar:
Als we uitgaan van vijf juryleden met allen per categorie 1 stem (dus vijf stemmen per categorie), en vervolgens alle stemmen van de burgers op een categorie die in het totaal per categorie 1 stem oplevert (dat is dus de zesde stem voor de desbetreffende categorie), dan heeft de jury wél een erg zware invloed. Te meer daar de jury ook al de voordracht heeft kunnen doen. Ons idee: geef de burger meer invloed. Als je met bijna 1300 burgers stemt, en die gezamenlijke stem weegt slechts voor éénzesde mee in het resultaat, is dat nou niet bepaald motiverend om je stem uit te brengen.
En als er door een jury stemmen uitgebracht worden, breng dan een scheiding aan tussen degenen die de voordracht doen en de vakkundigen die stemmen. 
Heb je zelf ideeën over de Sportverkiezing, zet ze gerust onder dit artikel.



Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.





donderdag 7 januari 2016

Aldi-Nieuwland verdwijnt uit stad met rijke supermarkt-geschiedenis


SCHIEDAM - De winkelleegstand gaat zich nu ook zichtbaar uitbreiden tot buiten de binnenstad van Schiedam. Naar het verluidt gaat Aldi zijn vestiging in het flatgebouw aan de 's-Gravelandseweg 606 sluiten en is het aanstaande zaterdag op deze locatie de laatste dag voor de prijsvechter, die overigens nog wel een winkel heeft in Schiedam-Noord, aan de Borodinlaan.


Op twitter is het een veel besproken topic. Ruud Boekee schrijft: "Als je naar een artikel vroeg konden ze alleen maar wijzen, daar ongeveer, bij Jumbo lopen ze mee (nu is er geen Jumbo in Schiedam, wel een internet pickup punt, eveneens op de 's-Gravelandseweg, in het bedrijvenparkgedeelte; red.). En de Aldi zit daar al ongeveer 50 jaar. Betekenisvol als zelfs die vertrekt. Proveniersbrug oorzaak?"

Nu is vijftig jaar enigszins overtrokken. Toen de flat zo'n halve eeuw geleden opgeleverd werd, kwam in deze bedrijfsruimte inderdaad een supermarkt, genaamd Combi. In de volksmond stond die flat toen al snel bekend als 'de Combi-flat'. Het fenomeen supermarkt was die dagen nog betrekkelijk nieuw in ons land en in Schiedam. Wat supermarkten betreft was Schiedam overigens wél trendsettend. De stad had namelijk een landelijke primeur: de eerste AH-super werd in Schiedam geopend. Op de geschiedenispagina van AH wordt dit feit door de grootgrutter gemeld: "1952 eerste zelfbedieningszaak. Albert Heijn opent de eerste zelfbedieningszaak aan de Oranjestraat in Schiedam. Voor het eerst gingen klanten met een mandje langs de schappen. In dit jaar volgen er nog vijf zelfbedieningszaken, in Rotterdam, Veendam, Tiel, Utrecht en Amsterdam".
Villerius..onaardig personeel, toch jammer

Over de Schiedamse teloorgang van de zo niet een halve eeuw, dan toch zeker meerdere decennia gevestigde Aldi-winkel Nieuwland laten ook gemeenteraadsleden zich uit, zoals bijvoorbeeld Arie Villerius: "Aldi a.s. zaterdag laatste dag. Omzetcijfers, ook veroorzaakt door onaardig en ongeïnteresseerd personeel, maar... jammer". Dat de een zijn dood, de ander zijn brood is, geldt ook hier. Ben Dubbeldam, Winkelstraatmanager Nolenslaan Schiedam, draagt een alternatief aan: "Supermarkt Aldi verdwijnt helaas uit Nieuwland, goed om te weten dat Plus van der Meer op 2 dagen per week uw boodschappen thuis brengt". Je kunt natuurlijk zelf ook naar de Nolenslaan rijden en dan eerst naar die andere Duitse prijsvechter gaan voor het voordeel, vervolgens naar een van de Turkse supermarkten voor de verse bosjes munt en koriander tegen een normale prijs en daarna de Plus bezoeken voor weekaanbiedingen, of de niet in de aanbieding zijnde merkartikelen mocht je die nodig hebben, dan wel de aldaar verkrijgbare huismerken.

Ach, zo zal iedereen wel tot zijn eigen supermarkt-route en boodschappenlijstje komen, die voor de trouwe bezoekers van Aldi-Nieuwland (dat waren er dus blijkbaar niet genoeg) vanaf volgende week zal gaan wijzigen. En misschien komt er in de 'Combi-flat' wel een nieuwe supermarkt-uitbater, want er zijn ook ketens die nog wat minder ervaring hebben dan AH en Schiedam nog moeten gaan ontdekken, zoals de Nettorama, de Noord-Brabantse keten die inmiddels is opgerukt tot in de Hoeksche Waard. Deze keten noemt zich niet de 'aller goedkoopste' maar de 'aller aller goedkoopste'. Nu houdt logisch gezien het taalkundig haasje-over-spelen ergens op. Specifiek is wel dat in deze super merkartikelen worden gevoerd, waarbij voor verscheidene artikelen permanent een hoeveelheidskorting geldt. Bovendien geldt een laagste prijs garantie (maar daarin is de Nettorama niet de enige). Of zoals de eveneens Brabantse Emté, dochter van groothandel (waar net als bij de Makro bijna iedereen een pasje voor kan krijgen) Sligro. De bestaande Emté-winkels moeten om zich te onderscheiden luxer worden van moeder, omdat de Emté 2015 jaaromzetgroei van 0,2% achterblijft bij de groei in die markt die 1 procent bedraagt.

Het is hoe dan ook te hopen dat in deze roerige tijden voor de detailhandel waarin de een na de andere keten omvalt (V&D, DA, een hele doos vol schoenenzaken)  het gat aan de 's-Gravelandseweg in de 'Combi-flat' zo snel mogelijk na het verdwijnen van de Aldi-Nieuwland zal worden opgevuld. Alleen al voor de verkoper van de Straatkrant, die daar al vele jaren zijn vaste stek heeft en zich tot een professionele vriendelijke gedagzegger heeft ontwikkeld. Dat er moeilijk peil te trekken is op de consument in het algemeen en de Schiedamse consument in het bijzonder hebben de afgelopen jaren ook McDonald's op de Broersvest en - geheel aan het andere kant van het consumentenprofielspectrum - Jan de Bouvrie in de Korenbeurs aan den lijve kunnen ondervinden. Schiedam is en blijft in beweging, ontegenzeggelijk, met als de plannen uitkomen een Decathlon en een megabioscoop bij de afritten van de snelwegen waarvan we onlangs een veel besproken stuk hebben bijgekregen.


Door onze redactie zijn aan Aldi de volgende vragen gesteld:
- hoeveel jaar is dit filiaal aan de 's-Gravelandseweg in Schiedam gevestigd?
- wat zijn de overwegingen om tot sluiting over te gaan?
- blijft Schiedam-Noord geopend? Komen er eventueel andere vestigingen bij in Schiedam?
- wat is de algemene trend van Aldi in Nederland (bijv. groei in aantal vestigingen in 2015? zo ja van hoeveel vestigingen naar hoeveel?)
- wat gebeurt er met het personeel van de vestiging Nieuwland? Om hoeveel personeelsleden gaat het?

Reactie van Aldi:
Hoeveel jaar is dit filiaal aan de 's-Gravelandseweg in Schiedam gevestigd?
Antwoord: Het filiaal is op 21 augustus 1973 geopend.
Wat zijn de overwegingen om tot sluiting over te gaan?
Antwoord: Het filiaal voldoet niet meer aan de eisen die we stellen aan onze vestigingen.
Blijft Schiedam-Noord geopend? Komen er eventueel andere vestigingen bij in SchiedamAntwoord: Het filiaal aan de Borodinlaan blijft open.
Wat betreft eventuele andere vestigingen: ALDI heeft een actief locatiebeleid. Continu wordt bekeken op welke locaties ALDI gevestigd is en of een filiaal geopend danwel verbouwd kan worden.
Hierbij geldt dat ALDI meegaat met de tijd.
Wat is de algemene trend van Aldi in Nederland (bijv. groei in aantal vestigingen in 2015? zo ja van hoeveel vestigingen naar hoeveel?)
Antwoord: ALDI heeft een actief locatiebeleid. Continu wordt bekeken op welke locaties ALDI gevestigd is en of een filiaal geopend danwel verbouwd kan worden. Hierbij geldt dat ALDI meegaat met de tijd.

Wat gebeurt er met het personeel van de vestiging Nieuwland? hoeveel zijn dat er?                Antwoord: Het personeel wordt overgeplaatst naar andere filialen in de regio.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



Filiaal prijsvechter kan het niet bolwerken in Schiedam, teken aan de wand, 8 januari 2016, 18.00 uur, voorgoed dicht

woensdag 6 januari 2016

Slachtoffer huiselijk geweld durft geen aangifte te doen tegen haar man; politie kan dan toch vervolgen

Rein Hendriks
SCHIEDAM - De politie Schiedam heeft zojuist een man aangehouden wegens huiselijk geweld. De man toonde licht verzet. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt en hij krijgt een huisverbod opgelegd. Het slachtoffer durfde geen aangifte te doen tegen haar man. In dat soort gevallen kan de politie toch vervolgen. Rein Hendriks, wijkagent voor Schiedam Nieuwland-Noord en Graveland licht dit toe: "Benadeelde durft geen aangifte te doen. Gelukkig kunnen we bij huiselijk geweld ambtshalve vervolgen, juist bedoeld voor angstige slachtoffers huiselijk geweld".




Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

2 zaterdagen middagvullend bezig op Stadskantoor

Ivoren toren? Mooi uitzicht!

Deze zaterdag sportprijzen én nieuwjaars bijeenkomst; volgende week Open Huis


SCHIEDAM - Zaterdagmiddag nog niets te doen? De gemeente biedt een middagvullend programma aan in het stadskantoor. Eerst is er 's middags van half drie tot vier uur in de Hagazaal de bekendmaking en uitreiking van de Schiedamse sportprijzen. Aansluitend kan de burger met burgemeester en wethouders in de foyer van het Theater aan de Schie klinken op het nieuwe jaar.


Sportprijzen
De sportprijzen worden uitgereikt door wethouder Nathalie Gouweleeuw.  De genomineerden zijn uitgekozen door een vakjury, bestaande uit: Mischa Keemink van Waterweg Sport, Gerard Verver van het Nieuwe Stadsblad, Karel Leeuwangh en Patrick de Boer van LookTV en Koos Gouka, oud voorzitter Excelsior’20 Cricket. Per categorie heeft de vakjury drie kandidaten genomineerd, waarop inwoners (online) hun stem konden uitbrengen. Dat oordeel samen met het oordeel van de jury bepaalt uiteindelijk de winnaars. Uiteraard is een dergelijke uitverkiezing, hoe je het ook insteekt, subjectief. In de gekozen systematiek is de burger op voorhand beperkt in zijn keuze door de voordracht van de vakjury, waarbij een voordracht van drie per categorie nogal beperkt is en waarbij deze voordracht reeds gedaan is voordat het gehele jaar voorbij is. Daardoor ontbreekt bijvoorbeeld Kelly Dulfer, die in december met de Oranje-handbaldames furore maakte, maar wellicht zien we haar in de 2016 voordracht terug.

De genomineerden zijn:

Sportploeg van het 2015
• Kethel Spaland (Voetbal/Zaterdag)
• SV&HV Schiedam (Honkbal)
• SVDPW (Voetbal)

Sportman/vrouw 2015
• Britt Eerland (Tafeltennis)
• Nouchka Fontijn (Boksen)
• Mark Roon (Judo)

Talent van het jaar 2015
• Luke Verburg (Wielrennen/Mountainbike)
• Rens van Troost (Cricket)
• Süheyl Uyar (Judo)

Nieuwjaarsbijeenkomst
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, die van vier tot zes duurt, vindt de aftrap plaats voor het themajaar "Schiedammers maken..." De burgemeester zal zoals te doen gebruikelijk een nieuwjaarsspeech houden. Naast dit serieuze onderdeel, staan er tijdens de bijeenkomst ook op het amusement van de aanwezigen gerichte onderdelen op het programma, zo gaf de burgemeesters gisteren tijdens het wekelijkse gesprek met de pers aan. Ofwel, een oproep aan alle Schiedammers om ook in het weekeinde eens over de drempel van het gemeentelijke gebouw heen te stappen.

Open Huis zaterdag 16 januari: onder meer genieten van het uitzicht in de toren
Wil je het wat hogerop zoeken in de gemeente? Dat kan de week erna, ook op zaterdagmiddag, van een uur tot halfvijf.  Dan houdt de gemeente Open Huis in het Stadskantoor. Elke geïnteresseerde is welkom een kijkje te nemen vanaf de veertiende verdieping of mee te praten in het politiek debat! "De gemeenteraad, wat dóet die nou eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Is het ambtenarengebouw nou echt zo’n ivoren toren? Hebben burgerinitiatieven effect? Klopt het dat het uitzicht vanuit de toren het enige zicht op de stad is waarbij je de toren niet ziet? Antwoord op deze en meer vragen kunt u vinden tijdens de Open Dag. Het Stadserf complex bestaat uit verschillende delen. De meeste bezoekers komen niet verder dan de loketten, het theater of de bezoekerskamers op de begane grond", aldus de gemeente.  De bezoeker kan op grote hoogte van het uitzicht genieten, maar ook op de begane grond kijken in de Aleidazaal, waar de gemeenteraad vergadert. In de Hagazaal zijn er kraampjes van de politieke partijen en kun je kennismaken met de gemeenteraadsleden. Het Gemeentearchief Schiedam laat in een kleine expositie burgerinitiatieven uit het verleden zien. Bij het burgerkennisnetwerk SchiedamsDoen kun je informatie inwinnen over de huidige burgerinitiatieven. Tussen drie en halfvijf is er op de naast het stadskantoor gelegen ijsbaan een politiek debat tussen raadsleden, waarin de bezoekers hun stem kunnen laten horen. Kinderen van basisschoolleeftijd mogen een ambtsketting voor burgemeester Lamers maken. Meer details over het Open Huis in het persbericht van de gemeente.




Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

zondag 3 januari 2016

Wat een feest. Jaarwisseling: voor het grootste deel feestelijk, maar opvallend veel zwaar vuurwerk

Vuurwerk boven Schiedam (foto Gert Struijs)
SCHIEDAM - Milieuzones worden ingesteld binnen grote gemeenten (de Tweede Kamer wil een streep halen door deze gemeentelijke milieu-inspanningen). Een voorbeeld van een maatregel die voortkomt uit een hoger milieubewustzijn. Terwijl door alle lagen van overheden in het hele jaar hard gewerkt wordt aan het milieu (en er uiteraard ook tegenwerking ondervonden wordt door dat deel van het bedrijfsleven dat daar belang bij heeft; zo werkt een economie en een democratie nu eenmaal), lijken met betrekking tot de laatste dag van het jaar andere normen aan de dag te worden gelegd.








De overheid is al blij dat de brandjes aangemerkt kunnen worden als kleine brandjes, maar die brandjes leveren toch bij elkaar substantiële milieu- en materiële schade op. Vuurwerk, een traditie die je niet mag afschaffen. Waarom eigenlijk niet? Moet iets per se blijven bestaan omdat het een traditie is? Er wordt voor miljoenen euro aan rotzooi de lucht in geblazen. Waarom zouden we dat tolereren? Omdat we zo nodig ons hoofd leeg moeten maken, om het vervolgens in het nieuwe jaar weer vol te laten lopen? Als we Zwarte Piet afschaffen, waarom dan niet die andere roetzwarte traditie? Vuurwerk, feestelijk vuurwerk. Zo kun je het zien (behalve dan het toenemend aantal mensen dat na een bezoek aan het Oogziekenhuis nog hoopt te kunnen blijven zien). Vuurwerk, oorlogsspel. Nu eens niet achter de spelcomputer, maar echt knallen! Van oudejaarsavond een uur of zes tot een uur of twee op nieuwjaarsochtend waande je in Schiedam in oorlogsgebied. Wat een feest. Meer dan 400 Schiedamse klachten kwamen er binnen bij het landelijke Meldpunt Vuurwerkoverlast, een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties.

"De jaarwisseling is in Schiedam voor het grootste deel feestelijk verlopen. Het kwam nergens tot geweld of verstoringen van de openbare orde. Wel waren er door de hele stad op veel plekken kleine brandjes. Ook werd opvallend veel zwaar vuurwerk afgestoken", aldus de gemeente Schiedam in haar persbericht naar aanleiding van de jaarwisseling.

Fotocollage door Politie Wijk Groenoord
Je kunt zo'n persbericht positief opvatten (zie hieronder de gehele tekst van het persbericht), want 'het grootste deel was feestelijk' en er waren 'op veel plekken kleine brandjes'. Maar je kunt ook zeggen dat het pas écht een feest is, als we niet over 'het grootste deel' maar over 'het  geheel' kunnen spreken. Het waren weliswaar kleine brandjes, maar dat wel op veel plekken. En zo voort. Het is allemaal een kwestie van 'mindset'. Er is al een kentering in die 'mindset' merkbaar. De gemeente heeft bijvoorbeeld het aantal vuurwerkvrije zones uitgebreid (zou gemeten zijn in hoeverre dat iets heeft uitgehaald?). Wij denken dat de tolerantie de komende tien jaar geleidelijk aan zal opschuiven in de richting van 'zero tolerance'.  Zo gaat dat met tradities, geleidelijk.



- Volledige tekst persbericht gemeente Schiedam -

De jaarwisseling is in Schiedam voor het grootste deel feestelijk verlopen. Het kwam nergens tot geweld of verstoringen van de openbare orde. Wel waren er door de hele stad op veel plekken kleine brandjes. Ook werd opvallend veel zwaar vuurwerk afgestoken.

Burgemeester Lamers bezocht op oudejaarsdag en tijdens de nieuwjaarsnacht verschillende plaatsen in de stad. Hij prijst de Schiedammers die eraan hebben meegewerkt dat Schiedam 2016 goed kon beginnen: "Dankzij de inzet van een groot aantal mensen zijn we het nieuwe jaar feestelijk begonnen. Ik dank iedereen die in de wijken zijn of haar steentje heeft bijgedragen en uiteraard ook de medewerkers van politie, brandweer, Irado en de gemeente. Er hebben zich in Schiedam gelukkig geen ernstige ongelukken met vuurwerk voorgedaan. Ik ben wel bezorgd over de hoeveelheid zwaar, waarschijnlijk illegaal vuurwerk die werd afgestoken."

Brandjes
Op oudejaarsdag was het tot de avond rustig. Wel werd in de loop van de middag al steeds meer vuurwerk afgestoken. Rond 20.00 uur moest de brandweer een aantal brandende kerstbomen blussen, die tegen de gevel van een snackbar op de P.J. Troelstralaan waren geplaatst. Een verdeelkastje van Caiway op de hoek van de Beierlandsestraat en de Groenelaan bleek totaal vernield, waardoor een aantal mensen tijdelijk zonder tv kwam te zitten. Bij een avondwinkel aan de Parkweg was een brandje, dat door de brandweer snel kon worden geblust.

Bij de Schaperlaan ging een schommel in vlammen op. Hetzelfde gebeurde op het Vriendschapsplein met een glijbaan. Op de Hoofdstraat sneuvelde een bushokje. Aan het begin van de nacht ontstond brand in een schuur aan de Anthony Muijsstraat. Verspreid over de stad was er een aantal containerbranden. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe groot de schade is. De gemeente doet aangifte van alle vernielingen aan gemeentelijke eigendommen.

Samenwerking
De intensieve samenwerking van brandweer, politie, Irado en gemeente bleek ook dit jaar weer succesvol. Zowel in de aanloop naar de jaarwisseling als ’s avonds en ’s nachts kon brand worden voorkomen doordat brandbare materialen vroegtijdig werden afgevoerd. Ook de medewerking van een aantal actieve wijkbewoners, die tussen kerst en Nieuwjaar de ogen en oren van de wijk vormden, heeft hierbij geholpen.

De politie verrichtte slechts één aanhouding. Een man werd aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval waar hij bij betrokken was, zonder zijn identiteit bekend te maken.

- Einde persbericht gemeente Schiedam -








Beste lezer, we stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.