De Schiedammer Online

zaterdag 16 januari 2016

Taxaties op 'nieuwjaarsreceptie' van Boekhuis in wording dat toch reeds bestaat

Taxateur  Arie Molendijk
SCHIEDAM -  Het Schiedams Boekhuis aan de Hoogstraat 104-106 houdt volgende week zaterdag een nieuwjaarsreceptie: 23 januari, van 12.00 tot 16.00 uur. Voor het jaar 2016 wel te verstaan.




Oud en nieuw gaan goed samen: op die dag is Arie Molendijk aanwezig, de bekende beroepstaxateur. "Bezit je een boek waarvan je denkt dat dat heel wat waard is of wil je graag weten of het wat waard is? Neem dat boek dan mee en laat het taxeren!" zegt Annette Jongen, eigenaresse van het in wording zijnde maar toch al bestaande Boekhuis, dat onlangs een fraaie slag sloeg door de hand te leggen op het interieur van de gestopte boekhandel J.S. van Leeuwen.
Kijken naar het taxeren van Molendijk is gratis, maar als het jouw boek of boeken betreft, kost het geld. Hij rekent vijf euro per taxatieklant, ongeacht het aantal boeken. Dus flink slepen met tassen vol kostbare boeken, om Molendijk flink aan de slag te krijgen voor een niet zo kostbare fee.
"Ik hoop je te kunnen verwelkomen de 23e, met of zonder boeken," aldus Annette.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

woensdag 13 januari 2016

Sven Ratzke is Starman; Bowie was Bowie. Origineel eerbetoon in Theater aan de Schie





interview door Peter Joore 
(foto's Dennis Veldman, Hanneke Wetze)


SCHIEDAM -  ‘Je doet me denken aan Klaus Maria Brandauer in de slotscène van Mephisto,’ begin ik het gesprek. ‘Als hij, als Hendrik Höfgen/Mephisto, ten einde raad, zegt: “Was wollen die von mir? Ich bin doch nur ein Schauspieler!”’ Entertainer Sven Ratzke en ik zitten in de krochten van de Goudse Schouwburg, daar waar de kleedkamers zijn. Verstopt voor de buitenwereld, waar de waan van alledag ongezien aan ons voorbij gaat, de ideale plek voor een interview over glamour, glitter, romantiek en twee uur wegdromen.



‘Dat kan,’ antwoordt hij. ‘Maar niet zo diabolisch, hoop ik.’ Ik leg uit, dat Hendrik Höfgen slechts een rol speelt en zich niet verantwoordelijk voelt voor alles wat passeert in het interbellum. Wat telt is zijn uitstraling, die refereert aan een Berlijn tussen de twee grote oorlogen, zoals Sven Ratzke dat ook heeft.‘Wat ik probeer, is een droomwereld creëren, die het publiek zelf mag uitwerken. De bühne is bewust sober van aankleding. Dat leidt het minste af. De Duitse media hebben er een woord voor bedacht: “Kopfkino.” Die term dekt wat mij betreft de lading.’
Inderdaad, op de bühne drie muzikanten: Charly Zastrau (toetsen), Haye Jellema (percussie) en de in Schiedam woonachtige Florian Friedrich (bas). Verder het podium de binnenkant van een grote zwarte doos en sfeervol licht. Sven Ratzke: ‘Teveel decor ontneemt je de kans zelf te fantaseren. Duwt je teveel een richting uit. Ik wil dat mensen, aan de hand van mijn muziek en verhalen, zelf hun decor fantaseren.’




Sven Ratzke is altijd druk. Doet liefst 7 shows door elkaar. ‘Ik ben georganiseerd en die drukte houdt me fris. Omdat het in Duits, Engels en Nederlands is, neem ik altijd eerst de tekst van een avond door. Daarna zit ik in mijn rol.’
Sven Ratzke is een mannelijke diva, een enfant terrible, de hybride variant. Hij is adrem, energiek en gekleed in extravagante haute couture. Zijn stijl? Cabaret, vaudeville, burlesque. Hij is een artiest aparte, die moeiteloos gevoelige chansons zingt, afgewisseld met stevige popmuziek. Maar bovenal is hij zichzelf. ‘Een dictator,’ zegt hij zelf. ‘Ik beslis over alle tekst en muziek. En net als nu, maak ik uit wie David Bowie twee uur lang mag zijn.’
‘Ik ben geen uitgesproken fan van Bowie. Ik vind hem fascinerend, maar in STARMAN is hij twee uur lang van mij. Ik lardeer zijn nummers met mijn eigen saus, verzin verhalen, laat Elizabeth Taylor en Andy Warhol opdraven en aanvullende rollen spelen in mijn verhaal, zijn bestaan - zoals ik dat wil.’
Sven Ratzke hanteert de waarheid als een uiterst flexibel gegeven. Dat wordt duidelijk als hij bijvoorbeeld de eerste man op de maan ergens in december 1968 placeert. Een zingende Herman Brusselmans?
Nederland-Duitsland. Amsterdam-Berlijn. Sven is van beide steden een volbloed kind. Hobbelt zonder haperingen van Oost naar West en vice versa. Zelf ziet hij dit door de media geïnitieerde keurslijf als opgelegd pandoer en niet ter zake doende. ‘Ik treed ook vaak op in New York, en daar kom je niet ver met Nederlands of Duits. Ik heb een woning in beide Europese hoofdsteden, de wereld is toch een stuk groter.’


David Bowie mag zich voorlopig de laatste noemen, die een show van Sven Ratzke op zijn conto krijgt. ‘Het wordt nu tijd voor Sven Ratzke. Er bubbelen nog zoveel ideeën door mijn hoofd ... Die verdienen een uitlaatklep.


Wat de toekomst verder geeft is vooralsnog duister. Sven staat open voor alle richtingen en varianten. Fascinaties genoeg. Denk aan Mozart, aan Björk of aan Prince, en dan met een lichte ondertoon van The Beatles? Het kan zo maar.
Sven Ratzke is de vleesgeworden Baron von Münchhausen, een tikkeltje leugenachtig, maar met fantastische verhalen, gesponnen als suiker, en die erin gaan als zoete koek. Bij hem geen protesten als de geschiedenis licht geweld wordt aangedaan. Bij hem zijn dromen, al is het maar voor twee uur, geen bedrog.


Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam

Sven Ratzke
STARMAN

Datum : vrijdag 22 januari
Aanvang : 20.15 uur
Toegang : € 22,00
65+/CJP : € 19,50


Noot: Dat David Bowie op 10 januari jl. is overleden, berust op louter toeval.

Noot2: Theater aan de Schie heeft in de context van het heengaan van David Bowie het optreden van Sven Ratzke ingebed in een David Bowie weekend. Daarover laat het Theater het volgende weten:

"Hommage aan David Bowie

Naar aanleiding van het overlijden van het Britse popicoon David Bowie, zondag 10 januari jl., organiseren wij, in samenwerking met Wenneker Cinema, een hommage aan David Bowie. Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 januari 2016 staan Theater aan de Schie en Wenneker Cinema in het teken van muziek, film en theater, ter nagedachtenis aan David Bowie. Bovendien krijgen Bowie-liefhebbers, in een sfeervolle ambiance, de kans om hun eigen verzameling of liefde voor Bowie te tonen.

Theater
Vrijdag 22 januari om 20.15 uur neemt de theatrale alleskunner Sven Ratzke, samen met zijn driekoppige band (waaronder de in Schiedam woonachtige bassist Florian Friedrich), u mee op reis langs de highlights van Bowies leven in de jaren ’70. Zijn unieke interpretaties van Bowie-songs laten zich beluisteren als een ode aan de veelzijdigheid van de maestro. De voorstelling Starman van Sven Ratzke is vrijdag 22 januari om 20.15 uur te zien in Theater aan de Schie. Toegang: € 22,00. Bestel hier direct uw kaarten.

Film
Zaterdag 23 en zondagmiddag 24 januari bent u van harte welkom in het Wennekerpand. Wenneker Cinema draait een aantal films en/of documentaires ter nagedachtenis aan David Bowie. Het programma wordt nader bekend gemaakt via www.wennekercinema.nl en via onze website.

Muziek
Natuurlijk kunt u dit weekend ook met elkaar te genieten van Bowies muziek. Een specifiek programma wordt nader bekend gemaakt via onze website.

Oproep aan Bowie liefhebbers
Wij roepen alle Bowie liefhebbers en verzamelaars op om bij te dragen aan een mooi eerbetoon aan deze kunstenaar. Bent u in het bezit van bijvoorbeeld een platenverzameling, foto’s of beelden en wilt u dat dit weekend delen met anderen, meldt u zich dan aan bij Theater aan de Schie via telefoonnummer (010) 246 25 55 of via e-mail publiciteit@theateraandeschie.nl. Samen zorgen wij voor een mooi eerbetoon.

Wij begroeten u graag in het weekend van 22 tot en met 24 januari 2016 in Theater aan de Schie en/of het Wennekerpand."


Lezers, we houden jullie graag op de hoogte van de Schiedamse culturele manifestaties en schrijven over muziek voor zover muziek zich laat beschrijven. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een dikke duim omhoog geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
  





Vrijzinnigen a.s. zondag: jenever in plaats van kerk

SCHIEDAM -  Jaarthema van de Vrijzinnigen Rotterdam en Schiedam (Westvest 90) is dit jaar Verbinding. Vandaar dat de band met kerken en kroegen, muziek en musea dit jaar aangehaald wordt. De bierviltjes ''Je never can tell", met achterop het jaarprogramma, attenderen op deze band. Aanstaande zondag 17 januari kunnen kerkgangers, kroegtijgers en liefhebbers elkaar om twaalf uur ontmoeten in het Jenevermuseum aan de Lange Haven 74. Iedereen is (om te beginnen met koffie) welkom in het Proeflokaal van Schiedam. 



Dominee Ivo de Jong gaat vertellen over de sterke rol van drank in de Bijbel. Hjalmar Rosing, de vaste kerkorganist van de Vrijzinnigen, bespeelt dit keer voor de verandering de ukulele. Hij begeleidt op dit snareninstrument een aantal 'gedestilleerde kerkliedjes'. Daarna volgt een rondleiding door het museum. Heb je een museumjaarkaart, neem die dan mee. Met museumjaarkaart is de deelname gratis. Een groepsrondleiding is afgesproken. "Ik denk dat die volloopt met ons kerkvolk", aldus Ivo de Jong. De proeverij is inbegrepen bij de entree zelf. Ook is het mogelijk om om half twee aan te schuiven op welk tijdstip ongeveer de proeverij zal plaatsvinden. Het Proeflokaal van Schiedam waar deze proeverij plaatsvindt, is zonder het kopen van een kaartje voor het museum toegankelijk. De proeverij dient dan ter plekke te worden afgerekend. Overige consumpties zijn voor iedereen voor eigen rekening.

Meer informatie bij Henk Nieuwenhuis,  06 - 2935 4520. 



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 

 


Omwonenden Passtoorsstraat onaangenaam verrast door brief gemeente over vluchtelingenopvang

Het schoolgebouw. Achtergrond nieuwbouw in Passtoorsstraat



door Jan Schrijver



SCHIEDAM -  Gisteren namiddag hebben ruim 600 omwonenden een persoonlijk aan hen gerichte brief van de gemeente Schiedam ontvangen, waarin hen werd medegedeeld dat B&W het voorstel aan de gemeenteraad heeft gedaan om in een voormalig schoolgebouw aan de Willem Passtoorsstraat binnenkort vijftig vluchtelingen op te vangen. De brief kwam bij bewoners van de nieuwbouw eengezinswoningen in en rond de Willem Passtoorsstraat als een donderslag bij heldere hemel.

Kort na het ontvangen hiervan hadden bewoners deze brief gefotografeerd en doorgezonden naar RTV Rijnmond. Een afbeelding van deze brief zie je onderaan dit artikel. De regionale omroep had vanmorgen om halftien al een videoreportageploeg aan het werk
RTV Rijnmond aan het werk
in de wijk. Volgens verslaggever Maikel Coomans waren de 'reacties overwegend negatief, waarbij sommige bewoners zich wat genuanceerder wisten uit te drukken dan andere bewoners'. Radiointerviews van RTV Rijnmond staan al online.

Een vergelijkbare indruk van negatieve reacties kregen wij vanochtend bij een rondgang door de straat, waarbij er zeker ook sprake was van geëmotioneerde reacties. Bewoners zijn zich aan het verenigen. Er zijn geluiden te beluisteren dat zij niet gespreid over de dag (er is een 2 uur durend ochtend- middag- en avondinformatieblok voor de bewoners, die uitsluitend toegang hebben op vertoon van de aan hen gestuurde brief en een ID, de informatieblokken zijn niet toegankelijk voor de pers of geïnteresseerden) maar gezamenlijk in de avond van het informatie-aanbod gebruik willen maken. Personeel van het architectenbureau dat eigenaar is van het pand en dat hier kantoor houdt, is positief over het voorstel van B&W aan de gemeenteraad. "Maar eerst zien dat het definitief wordt. En daarna moet er nog het nodige verbouwd worden binnen", aldus een reactie van een personeelslid. Wij kregen geen toegang om binnen foto's te maken.

De RTV Rijnmond reportage is vanmiddag vanaf vijf uur te zien bij de zender. Omdat de persoonlijk aan de bewoners gestuurde brief nu 'op straat' ligt, vinden wij het raadzaam deze hier te delen.

Zie ook onze eerdere artikelen:
Verslag persbijeenkomst

Persbericht gemeente, integrale tekst 

Géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek 

Opvang vluchtelingen in Woudhoek?




We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.
 



dinsdag 12 januari 2016

Nouchka Fontijn wint Nations Cup

Fontijn wint sterk bezet internationaal toernooi
BOKSEN -  Nouchka Fontijn heeft vanavond in Servïe de titel veroverd in de Nations Cup. Zij was in de finale te sterk tegen de Chinese Yuan Meiqing. De jury was unaniem in het oordeel, hetgeen een 3-0 zege betekent, net als in de eerdere drie partijen in dit toernooi.

Nouchka Fontijn liet de Schiedams-redactie zojuist weten het erg naar haar zin te hebben gehad tijdens de partij tegen Meiqing, omdat ze vanaf de start voelde dat dit goed zou gaan. De Schiedamse sporter van het jaar deed voor de derde maal mee aan dit toernooi en won ieder van de drie keer dat zij meedeed.

Dit jaar werd het al met al een heel nuttig toernooi; vier overwinningen, waarvan drie tegen tegenstanders van niveau (in één van de vier partijen was de tegenstandster te zwak; al in de eerste ronde kreeg zij 8 tellen; de partij ging weliswaar verder, maar werd in een volgende ronde bij een hernieuwde blessurebehandeling voortijdig gestopt). De Marokkaanse boksster Khadija Mardi bijvoorbeeld,  waartegen Nouchka gisteren won, was wél van niveau. Zij is de winnares van het 'Rio test Event' dat begin vorige maand in Brazilië werd gehouden; Nouchka was daar toen wel maar kon niet boksen door een blessure aan haar hand.


Sportieve lezers, we houden je graag op de hoogte van de Schiedamse sport. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Persbericht gemeente: stad vangt vijftig vluchtelingen op in Nieuwland; de Schiedamse aanpak

















SCHIEDAM - De gemeente Schiedam heeft vanmiddag in een druk bezochte persconferentie bekendgemaakt dat vijftig vluchtelingen in een voormalig schoolgebouw in Nieuwland zullen worden opgevangen. Burgemeester Lamers ging onder meer in op de specifieke Schiedamse aanpak. Wethouder Mario Stam was aanwezig om o.a. een toelichting te geven op de scholingsaspecten. Gezien het grote maatschappelijk belang van dit onderwerp, publiceren we onderstaand de integrale tekst van het persbericht dat hedenavond om 18.30 uur is vrijgegeven.




- Persbericht gemeente Schiedam -

Het college heeft op 12 januari 2016 de gemeenteraad een voorstel gestuurd over de kleinschalige opvang van 50 vluchtelingen met een verblijfsvergunning op één locatie in Schiedam. Hiervoor wordt dit voorjaar een oud schoolgebouw aan de Willem Passtoorsstraat in de wijk Nieuwland geschikt gemaakt.  

Het is de eerste uitkomst van het doorlopende onderzoek naar de mogelijkheid vluchtelingen in Schiedam op te vangen en een bijdrage te leveren aan het verlichten van de humanitaire tragedie. Het gaat om gezinnen, stellen en alleenstaanden. Schiedam helpt mee om deze mensen, vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben en wachten op definitieve huisvesting in ons land, versneld op te vangen. Deze vergunninghouders zijn mensen die Schiedam toch al zou opvangen; ze komen nu eerder, in een sobere huisvesting. Zo ontstaat er ruimte in de bestaande AZC’s in andere gemeenten voor vluchtelingen zonder status en kan er een eind komen aan het telkens verplaatsen van mensen.  
Het Bestuursakkoord dat Rijk en gemeenten op 27 november 2015 hebben gesloten, verruimt de mogelijkheden, ook financieel, voor gemeenten om vergunninghouders op deze manier te tijdelijk te huisvesten. Die afspraken moeten gemeenten stimuleren om vergunninghouders op een sobere manier tijdelijk te huisvesten. Schiedam maakt gebruik van de regeling uit het Bestuursakkoord.

Tijdens het onderzoek in Schiedam zijn niet alleen raadsleden in besloten bijeenkomsten bijgepraat en geconsulteerd. Ook maatschappelijke organisaties en de bewonersverenigingen zijn gevraagd mee te denken over de opvang van vluchtelingen. Mede naar aanleiding van deze gesprekken zet de gemeente maximaal in op de integratie van de nieuwe inwoners, vanaf de eerste dag dat ze er zijn. De humane, sobere en kleinschalige opvang ontziet daarnaast de toch al zo belaste woningmarkt. Dat zijn de ingrediënten van de Schiedamse aanpak - lokaal maatwerk, dichtbij de mensen om wie het gaat - die de afgelopen periode is voorbereid en de komende maanden concreet vorm krijgt.

De gemeente organiseert drie inloopmomenten op één dag (aanstaande vrijdag; red.), uitsluitend bedoeld voor omwonenden. Zij zijn hiervoor op dinsdag 12 januari per brief persoonlijk uitgenodigd. Leden van het college en raadsleden zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en met omwonenden in gesprek te gaan. De gemeenteraad heeft het laatste woord; het onderwerp staat op de agenda voor de raadsvergadering van 26 januari.

- Einde persbericht gemeente Schiedam -

Stel jij onze nieuwsvoorziening op prijs? We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Wetenschappersbuurt: 293 woningen slopen, 148 nieuwe eengezinswoningen bouwen, 73 renovaties

SCHIEDAM - In Schiedam-Oost zullen in de Wetenschappersbuurt, ook wel bekend als 'Buurt 15', 293 sociale huurwoningen verdwijnen. Sloop hiervan maakt de bouw mogelijk van 148 nieuwe huizen, alle eengezinswoningen. Wethouder Alexander van Steenderen maakte vanmiddag op een persbijeenkomst bekend dat B&W dit voorstel heeft voorgelegd aan de gemeenteraad.

Niet alleen het feit dat deze grondgebonden woningen een tuin zullen hebben, maar ook dat gekozen gaat worden voor parkeren achter de woningen, zal bijdragen aan een groenere leefomgeving. Van genoemde 148 woningen, zijn 74 huurwoning (in het sociale huursegment) en zijn 74 koopwoning (in het zogenoemde bereikbare koopsegment). Op dit moment behoort in 'Buurt 15' 68% tot het sociale huursegment. Na de herontwikkeling van deze buurt zal circa 40% horen tot het sociale woningbouwsegment. Naast de voornoemde sloop en nieuwbouw, zullen bovendien 73 woningen grondig worden gerenoveerd.

Era Contour is de ontwikkelaar van de koopwoningen, Woonplus van de huurwoningen. Ergens in de loop van dit voorjaar zal met sloopwerkzaamheden begonnen worden, eind van dit jaar zal naar verwachting een aanvang gemaakt zijn met het bouwen. Medio 2017 zullen dan de eerste woningen opgeleverd kunnen zijn. Het zal tot 2022 kunnen duren, voordat het gehele project, dat uit vier fasen bestaat, afgerond zal zijn. Zo vraagt bijvoorbeeld het 'uitverhuizen' van de bewoners van de te slopen woningen de nodige tijd. Het is de bedoeling zoveel als mogelijk is bestaande straatnamen (onder meer Fultonstraat, Morsestraat, Fahrenheitstraat, Bellstraat, Dieselstraat) te handhaven. Verkeerstechnisch zal in de wijk een eenrichtingsverkeerssysteem worden toegepast. Het openbaar gebied zal eveneens een andere aanblik krijgen door het aanbrengen van een doorbraak in de Singel.

Gemeente wil opvanglocatie voor 30 daklozen, plus 5 huizen voor opvang van ontheemde gezinnen

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam zoekt in de stad een opvangfaciliteit om dertig individuele dak/thuislozen op één locatie tijdelijk te kunnen opvangen. Bovendien worden op verschillende locaties in de stad vijf woningen gezocht om ontheemde gezinnen tijdelijk onder te brengen. Wethouder Patricia van Aaken maakte dat vanmiddag bekend in een persconferentie. De wethouder gaf aan er nog geen zich op te hebben waar die locaties in de stad zullen zijn en zei ook geen verwachting te kunnen uitspreken hoe snel deze locaties gevonden en operationeel zullen zijn.

De overheid is de afgelopen jaren bezig geweest met het verplaatsen van zorgtaken van de centrale overheid naar de plaatselijke. De gemeente heeft er daardoor enerzijds nieuwe taken bij gekregen, zoals de opvang van dak- en thuislozen, maar heeft anderzijds te maken met bezuinigingen. Het aantal dak- en thuislozen groeit; er is hier sprake van een in kwantiteit toenemende problematiek, waarbij meerdere factoren - die elkaar kunnen versterken - mee kunnen spelen zoals ontregelde financiën, afname van sociale contacten, verslaving en psychische problemen. Schiedam maakt gebruik van de Dak- en Thuislozenopvang De Elementen in Vlaardingen. Er ontstaan wachtlijsten voor opvang doordat de capaciteit die de gemeente heeft in De Elementen beperkt is en doordat de doorstroom vanuit De Elementen naar andere opvangformats stokt. De gemeente gaat voor deze doorstroom in Schiedam op zoek naar opvangcapaciteit. Gezocht wordt naar een mogelijkheid om voor dertig individuele personen een opvangfaciliteit in te richten. Het heeft hierbij de voorkeur van de gemeente om dat op één locatie te doen. Bovendien wordt voor deze doorstroom gezocht naar vijf woningen om gezinnen te kunnen opvangen; voor deze vijf woningen is het de bedoeling dat deze op verschillende locaties zullen zijn.
 
Het is de bedoeling dat de 30 op te vangen dak/thuislozen en de 5 ontheemde gezinnen tijdelijk van de opvangfaciliteit gebruikmaken en dat zij door begeleiding kunnen terugvloeien naar de normale woonvoorraad in de gemeente; dat zal uiteraard niet altijd lukken.

Genoemde opvang voor 30 individuele dak/thuislozen plus vijf gezinnen, staat los van de opvangmogelijkheden die Woonplus reeds biedt; die heeft een capaciteit van 15 en ook voor wat betreft de mogelijkheden die Woonplus biedt zal naar een uitbreiding worden gezocht.
De vanmiddag in een persbijeenkomst door wethouder Patricia van Aaken aangekondigde zoektocht naar extra opvangcapaciteit voor dak/thuislozen staat los van de eveneens vanmiddag door burgemeester Lamers bekendgemaakte opvang van vluchtelingen. Er is wel samenhang in die zin dat het voor beide doelgroepen de bedoeling is dat zij doorstromen naar de reguliere woningvoorraad, welke voorraad in Schiedam in de lagere huursegmenten zijn beperkingen kent.

Hieronder lees je het persbericht van de gemeente Schiedam over dit onderwerp.

- Persbericht  gemeente Schiedam -

Hulp en opvang voor dak- en thuisloze Schiedammers

De gemeente Schiedam doet een extra inspanning om dak- en thuisloze Schiedammers te helpen weer zo veel als mogelijk op eigen benen te staan. De begeleiding wordt geïntensiveerd en de mogelijkheden van tijdelijk onderdak worden uitgebreid.

50 vluchtelingen worden opgevangen in schoolgebouw in Nieuwland

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft vanmiddag tijdens een bijeenkomst met de pers in het Stadskantoor een toelichting gegeven op de stand van zaken met betrekking tot de opvang van vluchtelingen in Schiedam. De opvang van 50 vluchtelingen zal plaatsvinden in een voormalig schoolgebouw in Nieuwland, aan de Willem Passtoorsstraat, althans dat is het voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad. Dat voorstel is zojuist aan de gemeenteraad gezonden. De raad zal daar op 26 januari over  gaan beslissen.








De omwonenden zijn vanmiddag tussen drie uur en half zes per brief  op de hoogte gebracht. Bij 622 woningen werd een op naam gestelde brief persoonlijk bezorgd. In de omgeving wordt ook nieuwbouw gerealiseerd, de toekomstige bewoners van de nieuw te bouwen huizen zijn niet geïnformeerd, wel de betrokken projectontwikkelaars.

Aanstaande vrijdag zal persoonlijke voorlichting plaatsvinden door de gemeente aan de omwonenden. Dat zal per huishouden afzonderlijk gebeuren, in het desbetreffende schoolgebouw, de voormalige Zadkine-locatie. De omwonenden kunnen dan meteen een indruk krijgen van het gebouw. Op dit moment is de eigenaar een architectenbureau, dat op de begane grond kantoorruimte heeft. Op de eerste verdieping is een klein aantal studenten woonachtig. Deze hebben een tijdelijk huurcontract, nog niet bekend is of zij in het gebouw zullen blijven wonen of naar elders vertrekken. Het architectenbureau zal binnen het gebouw verhuizen en dus op dit adres kantoor blijven houden. In het gebouw moet bouwkundig een en ander aan voorzieningen worden getroffen. Het is de verwachting van de burgemeester dat het niet voor medio maart zal zijn dat de bewoners hun intrek kunnen nemen.

De 50 vluchtelingen kunnen alleenstaand zijn, dan wel een stel zijn, dan wel een gezin met kinderen. Er zal sprake zijn van een mix van deze gezinshuishoudens. De exacte mix is nog niet bekend. Voor opvang is een sobere staat van de woonruimte aanvaardbaar. Elk gezinshuishouden zal een eigen ruimte hebben, al zal het niet te vergelijken zijn met een volwaardige woning. De in de voormalige school in Schiedam op te vangen vluchtelingen zullen maximaal twee jaar op dit adres mogen verblijven. Het schoolgebouw zal maximaal drie jaar deze opvangfunctie mogen hebben; daarna is het de bedoeling dat het ontwikkeld zal worden om aan de reguliere woningvoorraad te worden toegevoegd, waarbij het nog niet bekend is of dat zal gebeuren door 'sloop en nieuwbouw' dan wel door renovatie.

De op te vangen vluchtelingen zijn geen net in Nederland aangekomen vluchtelingen, maar hebben al een verblijfsvergunning. Schiedam vangt sowieso jaarlijks asielzoekers op, die opgenomen moeten gaan worden in de bevolking. Het aantal daarvan wordt per half jaar door het Rijk bepaald, voor de eerste helft van 2016 zijn dat er 91. De 50 nu op te vangen vluchtelingen mogen hiervan worden afgetrokken.

De opvang van de vluchtelingen staat overigens niet onder regie van het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, maar van de gemeente Schiedam, die de begeleiding in samenwerking met Vluchtelingenwerk uitvoert. De vijftig bewoners zullen nog niet ingeschreven staan als inwoners van Schiedam, maar zullen voorlopig onder het zogenoemde AZC-regime vallen. Dat brengt met zich mee dat zij nog geen recht hebben op een uitkering; wel zullen zij een 'zakgeld' ontvangen, dat voldoende is om in de dagelijkse levensbehoeften te voorzien (daarbij speelt mee dat zij in deze opvangsituatie geen huur verschuldigd zijn). Dat zakgeld wordt vanuit het COA betaald. Het merendeel van de overige kosten wordt uit de rijksmiddelen betaald, maar ook de gemeente Schiedam levert een bijdrage in inzet van mensen en middelen.

Ook vanuit ondernemers en vanuit de bevolking is steun toegezegd. Ondernemers hebben zich bij de gemeente reeds aangemeld om te ondersteunen, bijvoorbeeld voor het bieden van stageplekken. Plaatselijke moskeeën hebben bij de gemeente reeds aangegeven te willen ondersteunen, bijvoorbeeld met het tolken. Ook individuele vrijwilligers hebben reeds aangegeven hun diensten aan te bieden, bijvoorbeeld als taaldocent, en spontane ideeën vanuit de burgers zijn te memoreren, zoals het idee om Schiedamse gezinnen vluchtelingengezinnen te laten 'adopteren'.

"We gaan het op z'n Schiedams doen, zei ik afgelopen zaterdag al op de nieuwjaarsbijeenkomst. Dat houdt onder meer in dat we van begin af aan met op integratie gerichte begeleiding beginnen. Zoals taalles, scholing voor kinderen, oriëntatie op de arbeidsmarkt", aldus Lamers.

Lees meer over de Schiedamse aanpak die de gemeente voorstaat, in de integrale tekst van het persbericht dat we gezien het belang van dit onderwerp hier publiceren.


Zie ook onze artikelen over dit onderwerp van afgelopen weekeinde:
Géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek 
Opvang vluchtelingen in Woudhoek?



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Noteer in je feestagenda: Open Terras, Live Schiedam, Brandersfeesten, Suikerzoet

In 2016 van 18 t/m 20 november
SCHIEDAM - Het college van B&W heeft een aantal collectieve festiviteiten aangewezen voor het zojuist gestarte kalenderjaar. Voor de inwoners van Schiedam levert dit een handige feestagenda op. De gemeente kan in het totaal 12 festiviteiten als zo'n collectieve festiviteit aanmerken in een kalenderjaar, en gebruikte dus 9 van die mogelijkheden. Binnen zo'n aangewezen festiviteit ligt het gemakkelijker voor ondernemers en bewoners om dingen te organiseren.




Van toepassing voor geheel Schiedam:
1. Valentijnsweekeinde: zaterdag 13 februari 2016 en zondag 14 februari 2016.
2. Open Terras:  vrijdag 1 april 2016 tot en met zondag 3 april 2016.
3. Koningsnacht en Koningsdag: dinsdagavond 26 april 2016 en woensdag 27 april 2016.
4. Halloweenweekeinde: zaterdag 29 oktober 2016 en zondag 30 oktober 2016.
5. Suikerzoetfilmfestival: vrijdag 18 november 2016 tot en met zondag 20 november 2016.
6. Kerstmis: zaterdagavond 24 december 2016.
7. Oudejaarsavond: zaterdagavond 31 december 2016. 

Van toepassing voor alleen het Centrum en Stationsgebied:
8. Live Schiedam: vrijdagavond 3 juni 2016 tot en met zondag 5 juni 2016.
9. Brandersfeesten: vrijdag 23 september 2016 tot en met zondag 25 september 2016.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Boksfinale wordt een latertje vanavond voor Fontijn

BOKSEN - Schiedams sporter van het jaar 2015, Nouchka Fontijn, kan vanavond al weer de eerste hoofdprijs van het nieuwe jaar binnenhalen. Zij bokst in Servië de finale van het toernooi 'Nations Cup'.


Fontijn heeft de finale bereikt door in de derde ronde af te rekenen met de Marokkaanse boksster Khadija Mardi. Een moeilijke tegenstandster, gezien de lange armen van de Noord-Afrikaanse. Maar ondanks de grote 'reach' van de tegenstandster, werd het een overtuigende 3-0 zege voor Fontijn. Vanavond is de Chinese Yuan Meiqing haar opponente. Die werd in 2012 wereldkampioen in een hogere gewichtsklasse, namelijk tot 81 kg. De Chinese wist in de vorige ronde de voormalig wereldkampioene, de Zweedse Anna Laurell, te verslaan. De Zweedse keek enkele malen wanhopig in de richting van de arbiters, alsof ze wilde zeggen 'doe iets aan dat geworstel van haar'. De krachtige Yuan Meiqing maakt er een gewoonte van te gaan hangen aan de tegenstander en al 'worstelend' toch de nodige klappen uit te delen.

De wedstrijden in Servië beginnen rond een uur of twee vanmiddag, maar er staan er in het totaal 27 op het programma en de partij van Fontijn versus Meiqing is de laatste partij van de dag. Met de formaliteiten en het spelen van de volksliederen meegerekend, kan het dus laat op de avond worden dat de Schiedamse in de ring komt. Volg de wedstrijd vanavond op http://www.bsv.org.rs

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


 

zondag 10 januari 2016

Gemeente: géén opvang vluchtelingen in leegstaand bejaardenhuis in Woudhoek

SCHIEDAM - De gemeente heeft ons zojuist in een reactie op ons artikel over de opvang van vluchtelingen in Woudhoek, laten weten dat de door ons genoemde locatie in de wijk Woudhoek, een leegstaand bejaardenhuis, niet de locatie zal zijn waar vluchtelingen opgevangen zullen gaan worden. 

Nu zijn er weinig andere leegstaande panden die mogelijk voor dit doel in aanmerking zouden kunnen komen. Op de vraag of er sprake is van een andere mogelijke locatie in deze wijk, wilde de gemeente noch bevestigend noch ontkennend antwoorden, en geen antwoord wil de gemeente in dit stadium geven op de vraag aan welke wijk dan wél wordt gedacht. Eerst de gemeenteraad en de desbetreffende omwonenden de komende weken informeren, en dan pas naar buiten brengen, is de communicatieve doelstelling van de gemeente. 

Het lijkt er in ieder geval op dat niet gekozen zal gaan worden voor huisvesting in leegstaande kantoorpanden buiten de woongebieden, omdat daar verschillende obstakels kunnen zijn zoals dat de gemeente geen eigenaar is van een pand en zoals dat er eerst bouwkundige voorzieningen getroffen zullen moeten worden om kantoorruimten geschikt te maken voor bewoning (dat het in principe mogelijk is om kantoorpanden tijdelijk als woonruimte te gebruiken, bewijzen studenten wel die anti-kraak in kantoorpanden wonen, maar daarbij is uiteraard sprake van andere omstandigheden en randvoorwaarden). 

Wat de gemeente ons wel bevestigde, is dat het om de opvang gaat van maximaal 50 vluchtelingen. 

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.


Trainingsfaciliteiten onder het dak van de A4 voor cricket en honkbal

Cricketers en honkballers kunnen trainen onder luifel
CRICKET - Van het sportpark op het dak van de A4 zullen niet alleen de voetbalvereniging Kethel Spaland, de handbalclub Ventura en de Ballet- en Dansstudio Schiedam gebruik gaan maken, maar ook de cricketers van Hermes-DVS en Excelsior'20 en de honkballers van Honk- en Softbalvereniging Schiedam.









Van dat extra gebruik van het A4Park maakte burgemeester Cor Lamers melding tijdens zijn nieuwjaarsrede zaterdagmiddag. Onder de luifel van het dak van de A4 is niet alleen ruimte voor parkeerplaatsen, maar ook voor trainingsfaciliteiten voor beide cricketclubs en de honkbalvereniging. Hermes-DVS-voorzitter Marinus Elenbaas, aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomst, gaf desgevraagd door de Schiedams-verslaggever aan erg in zijn nopjes te zijn met deze toekomstige faciliteit. "Er kunnen mooi drie cricketkooien naast elkaar worden aangelegd. Daarin kunnen we 's winters prima oefenen; nu gaan we als Schiedamse cricketers om te batten en bowlen voor indoortrainingen naar VOC in Rotterdam", aldus Elenbaas. Behalve deze door de burgemeester genoemde faciliteiten voor de slagsporten, kan het ook nog mogelijk zijn om onder de A4-luifel een atletieksprintbaan aan te leggen.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Opvang vluchtelingen in Woudhoek?

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers kaartte zaterdagmiddag in zijn nieuwjaarsrede de vluchtelingenproblematiek aan. "Inmiddels ligt er een concreet verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) aan onze Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Schiedam zal daarin zijn verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren die past bij wat Schiedam kan leveren. In januari, deze maand dus, zullen wij een concreet plan presenteren" en "daarover gaan we in goed gesprek met de betrokken bewoners en natuurlijk heeft de gemeenteraad hier het laatste woord over. Wij kiezen niet voor standaardoplossingen, we gaan dit ‘op zijn Schiedams’ doen, met lokaal maatwerk, dichtbij de mensen om wie het gaat". Lees verder in de integrale tekst van de nieuwjaarsrede wat de burgemeester over de vluchtelingenaanpak heeft gezegd. In zijn berichtgeving ging Lamers dus niet nader dan dat in op de details, maar volgens onze - nog niet bevestigde -  informatie zal het erop neer gaan komen dat in de loop van komende week een voorstel naar de gemeenteraad zal gaan waarin gesproken zal gaan worden over opvang van vluchtelingen in de wijk Woudhoek. Het zou daarbij gaan om een leegstaand pand, dat eerder in gebruik was voor ouderenzorg. Het aantal op te vangen vluchtelingen zal daarbij gemaximeerd zijn op vijftig. 

Update, zondag 10-1-16, 14.00 uur.
De gemeente heeft ons in een reactie op dit artikel laten weten, dat de door ons genoemde locatie voor vluchtelingenopvang - een leegstaand bejaardenhuis in de wijk Woudhoek -  niet correct is. Meer lees je hier.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.





Volledige tekst nieuwjaarsrede Cor Lamers

Volle bak in foyer Theater aan de Schie

















SCHIEDAM - De hoofdpunten van de speech van burgemeester Lamers, zoals zaterdagmiddag 9 januari iets voor vijf uur door hem uitgesproken, kon je hier al 'semi-live' lezen. De volledige tekst van de nieuwjaarsbijeenkomst van de burgemeester van Schiedam, gistermiddag voor zo'n 500 bezoekers in de foyer van het Theater aan de Schie uitgesproken, willen we je niet onthouden. Je leest de integrale tekst hieronder.



"Dames en heren, jongens en meisjes,
Namens het gemeentebestuur van Schiedam wens ik u en de uwen een gelukkig en gezond 2016 toe.
Ik hoop dat 2016 een mooi jaar voor u en de stad wordt.
Welkom op de nieuwjaarsreceptie die vandaag, zoals u kunt zien en horen, in het teken staat van de aftrap van ons themajaar: ‘Schiedammers maken…’.
Dat welkom richt ik aan de mensen die hier vandaag in de foyer van het Theater aan de Schie aanwezig zijn, maar ook aan de kijkers van LookTV en POP-UP TV.

‘Schiedammers maken…’:
Een toepasselijk thema dat niet voor niets is gekozen, want:  Samen maken wij deze stad!
Het begint zo langzamerhand wat ouderwets te worden als we het hebben over de bepalende rol van de gemeente. Natuurlijk, de gemeente heeft wettelijk taken en onze bestuurlijke en ambtelijke rol blijft bestaan. Die gemeentelijke en bestuurlijke taken en verantwoordelijkheden blijven wij gewoon uitvoeren, daar mag u op rekenen. Maar het succes van de stad is het succes van ons allemaal. Natuurlijk, de gemeente schept soms voorwaarden en mogelijkheden, maar steeds vaker blijkt dat die mogelijkheden direct worden opgepakt door onze inwoners en bedrijven. Of beter nog, dat zij zelf het initiatief nemen en dan is het de gemeente die volgt en faciliteert. In goede samenwerking.
Ik ben blij met die ontwikkeling en op die weg gaan we in 2016 zeker door.

Dat blijkt voor leuke en minder leuke activiteiten. Dat gezegd hebbende, blik ik graag nog even kort terug op de afgelopen jaarwisseling waar ook van intensieve samenwerking sprake was.
Onze hulpverleningsdiensten, de politie, de brandweer en de ambulancedienst, hebben samen met Irado, onze eigen Licht Blauwe Brigade en de andere gemeentelijke diensten goed samengewerkt en daarmee bijgedragen aan een veilige jaarwisseling. In Schiedam is samenwerking echt de sleutel voor succes.

Ook Ida van Pelt (78) liet zich 't pilsje smaken
De jaarwisseling zelf is in Schiedam over het algemeen rustig verlopen en is daarmee voor veel mensen leuk en prettig geweest. Helaas moet ik wel constateren dat er wederom opvallend veel zwaar en waarschijnlijk illegaal vuurwerk is afgestoken. Gelukkig hebben zich in onze stad geen ernstige ongelukken met vuurwerk voorgedaan. Ik ben om meerdere redenen bezorgd over deze ontwikkeling. Allereerst levert het overlast en hinder voor de omwonenden op. Daarnaast wordt onze woonomgeving ernstig beschadigd. En erger nog, ook de afstekers of omstanders zelf lopen grote risico’s. Zwaar en illegaal vuurwerk is vaak onbetrouwbaar en voldoet niet aan de regels. Ik vind het onbegrijpelijk dat een aantal van onze inwoners dit riskeert.
De intensieve samenwerking van brandweer, politie, Irado en gemeente was ook dit jaar weer succesvol. Zowel in de aanloop naar de jaarwisseling als ’s avonds en ’s nachts kon veel onheil en schade worden voorkomen doordat brandbare materialen vroegtijdig werden opgespoord en afgevoerd en risicovolle situaties vroeg werden aangepakt. Maar er waren toch nog schades en elke schade is er één te veel. Het schadebedrag wordt op dit moment nog geïnventariseerd. Het aantal vuurwerkvrije zones is dit jaar uitgebreid. Uit de evaluatie die wij nog gaan houden, zal moeten blijken of dit effectief is geweest. Daarover ga ik zeker het gesprek met de gemeenteraad aan. Ik noem graag ook de medewerking van veel actieve wijkbewoners, die tussen Kerst en Nieuwjaar de ogen en oren van de wijk vormden. Hun inzet heeft samen met die van de diensten, bijgedragen aan een voor Schiedamse begrippen relatief veilige jaarwisseling. Samen maken wij de stad, ook op het gebied van veiligheid.

Dames en heren,
Wij willen anders met de stad omgaan. Interactief. Een voorbeeld daarvan is hoe wij omgaan met onze dienstverlening. Flexibiliteit en snel kunnen handelen is iets wat vrijwel iedereen tegenwoordig wil. Ook dit moeten wij in Schiedam mogelijk maken. De afgelopen jaren zijn er stappen gezet om daarin onze dienstverlening te verbeteren. Als gemeente Schiedam willen wij niet alleen zeggen dat wij een goede dienstverlening hebben. We willen vooral graag dat onze inwoners, instellingen, organisaties en ondernemers dat gewoon merken. Al jaren werken wij aan de verbetering van die
Ook zangeres Kizzy en BSér Chris Coppens waren er
dienstverlening en in de loop van de tijd zijn al veel stappen gezet om het de Schiedammer zo makkelijk mogelijk te maken als hij of zij een dienst van de gemeente nodig heeft. Vorig jaar is het eerste gedeelte van het zogenoemde programma Dienstverlening afgerond en in de komende jaren gaan wij verder slagen maken om die verbeteringen voort te zetten. Daarvoor werken wij aan een transparante, toegankelijke en betrouwbare overheid die excellente dienstverlening biedt. Om dat te bereiken moeten wíj meebewegen met de samenleving en de continue veranderingen (en dus ook veranderingen van wensen). Wij moeten weten wat er speelt en bereikbaar zijn.
Wij zijn daar nog niet, maar we zijn goed op weg. Wij blijven de ontwikkelingen volgen en doorzetten. Met input van de inwoners, de ondernemers, instellingen en organisaties. Want samen kunnen wij elkaar volledig tot dienst zijn. Samen maken wij de dienstverlening.

Dames en heren,
Ik heb vorig jaar in mijn nieuwjaarstoespraak gesproken over de decentralisaties die toen van start gingen: de jeugdzorg, de nieuwe Wmo en de participatiewet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook de aftrap gegeven van de Wijk Ondersteunings Teams, de WOT’s.
2015 was dus een jaar vol uitdagingen. Wij zijn nu een jaar verder en we mogen zeker stellen dat deze grote operaties goed zijn geland in onze stad. Het nieuwe participatiebedrijf Stroomopwaarts is in het voorjaar gestart en staat er gewoon: de uitkeringen worden op tijd betaald, onze cliënten staan niet voor gesloten deuren, ze worden goed bediend en het werk van de BGS wordt goed voortgezet.
Maar, wat nog veel belangrijker is: de Wijk Ondersteunings Teams, de WOT’s, zijn ons belangrijkste instrument om die decentralisaties in Schiedam een succes te maken. Wij zien dat wijkbewoners hun WOT steeds beter weten te vinden. Het betekent dat Schiedammers erop vertrouwen dat ze met hun vragen en zorgen terecht kunnen bij het WOT. De belangstelling en de aanloop naar de WOT’s laat ook zien dat de behoefte aan advies, zorg en ondersteuning groot is.
Onze WOT’s raken ingewerkt en krijgen steeds beter zicht op de situatie in hun wijk. Het lukt hen steeds beter om de samenwerking te versterken met andere professionals in de wijk, zoals huisartsen en wijkverpleegkundigen. Daarnaast stimuleren de WOT’s dat wijkbewoners meer naar elkaar omzien: Schiedammer zijn we immers samen.
Het gaat er natuurlijk vooral om dat wij sociale problematiek, van welke vorm en omvang dan ook, tijdig signaleren en samen met onze maatschappelijke partners actie ondernemen. En dat gaat steeds beter. Maar dat betekent ook dat wij meer zicht krijgen op wat er in de wijken speelt en dat helaas ook ingrepen noodzakelijk zijn.


Maar wij gaan nu een andere fase in. In het sociaal domein komen we nu in de fase van transformatie. Dit jaar komt het erop aan; dit jaar gaan we het sociaal gezicht van Schiedam echt bepalen. Wij kunnen nu laten zien dat we als gemeente met onze WOT’s, in staat zijn om maatwerkoplossingen voor onze inwoners te bedenken. Innovatief, dichtbij en vooral: passend bij ieders persoonlijke situatie.

2015 was naast het jaar van de decentralisaties ook het jaar waarin het vluchtelingenvraagstuk nadrukkelijk onze aandacht vroeg: zowel in Europa, in Nederland, maar ook in Schiedam.
Hoewel er aanvankelijk nog geen concreet verzoek van het COA lag voor opvang in onze stad, hebben wij toch het initiatief genomen om met de partners in Schiedam in gesprek te gaan. Met de raadsleden, met de bewonersorganisaties en met de maatschappelijke partijen hebben wij al gesproken over wat we wel en wat we niet in Schiedam kunnen.
Humaan, kleinschalige opvang, geen verdringing op onze al zo belaste woningmarkt, en maximale inzet op integratie vanaf de eerste dag: dat zijn de ingrediënten van de Schiedamse aanpak die wij hebben voorbereid.

Inmiddels ligt er een concreet verzoek van het COA aan onze Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
Schiedam zal daarin zijn verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren die past bij wat Schiedam kan leveren. In januari, deze maand dus, zullen wij een concreet plan presenteren. Daarover gaan we in goed gesprek met de betrokken bewoners en natuurlijk heeft de gemeenteraad hier het laatste woord over. Wij kiezen niet voor standaardoplossingen, we gaan dit ‘op zijn Schiedams’ doen, met lokaal maatwerk, dichtbij de mensen om wie het gaat.

Vorig jaar ook, zijn samen veel kansen gegrepen in Schiedam. Mooi om te zien is dat het in grote en kleine dingen zit. Zaken die vaak zelf door inwoners of bedrijven worden opgepakt. Leuke nieuwe horeca die wordt geopend, grote en kleinschalige evenementen en activiteiten die worden georganiseerd, maar ook bedrijven die zich in Schiedam huisvesten of hier uitbreiden.
Aan het eind van het vorige jaar bezocht ik GustoMSC, en dat is een goed voorbeeld op dit gebied. Een Schiedams bedrijf dat er voor koos het historische erfgoed in ere te houden en zich vestigde in de voormalige timmerfabriek van Wilton-Fijenoord op Vijfsluizen, die geheel vernieuwd is.
 Daarmee wordt ook aangetoond wat voor stad Schiedam is. Wij maken van de kracht van het verleden gebruik om onze toekomst te vormen. De klasse die oude panden met zich meebrengen kan daar goed voor worden ingezet. De oude functie past vaak niet meer bij deze tijd, maar door er een moderne invulling aan te geven kan er weer jarenlang gebruik van worden gemaakt en in dit geval: met een geweldige uitstraling. Zoiets moet je willen en durven en gelukkig durven wij dat in Schiedam vaak. Die combinaties van oud en nieuw kenmerken onze stad.
In dit geval is het overigens wel heel bijzonder dat een bedrijf dat historie heeft gemaakt op het voormalige Gusto-terrein, zich nu gevestigd heeft op het terrein van zijn voormalige concurrent Wilton-Fijenoord. Geen enkel probleem: het is een kans, een uitdaging en die wordt met respect voor dat verleden en voor het cultureel erfgoed met beide handen aangepakt! Ik ben er trots op dat GustoMSC zich op deze locatie heeft gevestigd.

Voorwaarden scheppen doen wij als gemeente: bij Vijfsluizen wordt bijvoorbeeld de infrastructuur dit jaar aangepakt, de plannen zijn klaar, de besluiten zijn genomen. Maar de invulling moet van bedrijven en inwoners komen. Ook in de Spaanse Polder/'s-Gravelandseweg  zijn goede, moderne bedrijventerreinen aangelegd. De ontwikkelingen zijn nog altijd bezig. Ook hier zorgt de gemeente voor de randvoorwaarden: revitalisering door aanpak van de openbare ruimte en door extra inzet op een veilig werkgebied.
En wat horen wij: bedrijven komen juist door die uitstraling naar Schiedam toe of kiezen ervoor in onze stad te blijven. Zo wil ik de nieuwe vestiging van BYD noemen, een grote Chinese bouwer van bussen, taxi’s en andere logistieke voertuigen. Sterk in de innovatie en vooral in de toepassing van duurzame technieken zoals volledig elektrische voertuigen. Zo levert het bedrijf de nieuwe elektrische bussen voor Schiphol en voor de stad London. BYD heeft zijn Europees hoofdkantoor in Schiedam gevestigd vanwege onze ligging en vanwege onze faciliteiten. 

Ik wil graag ook nog noemen dat de A4 eind vorig jaar open ging. Deze nieuwe rijksweg geeft Schiedam een betere verkeersontsluiting die niet alleen belangrijk is voor onze inwoners, maar ook kansen biedt voor ons bedrijfsleven.
En: de A4 zorgt ook voor vernieuwing in de stad. De bouw van de Ketheltunnel biedt kansen voor onze grote project ‘Schiedam in Beweging’.

2016 wordt het jaar van het Sportpark A4!

Het tunneldak krijgt steeds meer vorm en het sportpark A4 wordt na de zomer daadwerkelijk in gebruik genomen. De sportverenigingen die er gaan sporten, lopen zich al warm en staan er klaar voor:
-          voetbalvereniging Kethel/Spaland;
-          handbalvereniging Ventura;
-          de trainingsfaciliteit voor de Honk- en Softbalvereniging Schiedam en voor de cricketverenigingen Excelsior ’20 en Hermes DVS;
-          en niet te vergeten de Ballet- en Dansstudio Schiedam.

Bovendien start als gevolg van deze verhuizing op Harga de nieuwe Hockey Combinatie Schiedam; dankzij de fusie van Asvion en Spirit nu een van de grootste hockeyverenigingen in de regio.

Hier worden in 2016 grote slagen gemaakt en gelukkig gaat dat in goede samenwerking met de sportverenigingen. De kansen zijn er en dat gaan wij terugzien in de stad, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de nieuwe woningbouwplannen op Harga en in Kethel, maar ook bij de 2e fase van ‘Schiedam in Beweging” waar wij nu samen met de verenigingen volop mee bezig zijn.

Dames en heren, jongens en meisjes, tot slot.
Schiedammers maken…  Vult u het maar in. Sterker nog, wij vragen aan u om dat zeker in 2016 te gaan doen.
Het themajaar, gedragen door onze nieuwe toeristisch beeldmerk, krijgt nu al steeds meer vorm. De invulling ervan is zoals elk jaar afhankelijk van instellingen en inwoners, maar Schiedammers maken… ja, dat is meer dan een evenementenjaar.
Het zegt iets over wat wij als stad zijn. Eigenlijk is het er gewoon al.
Als je in de stad rondkijkt en ziet wat voor creativiteit, initiatieven en ontwikkeling er worden ontplooid en plaatsvinden, kan je daar alleen maar met trots naar kijken.
Schiedammers maken Schiedam. Mensen maken Schiedam.
U ziet hier in deze foyer om ons heen een aantal foto’s. Niet zozeer van onze prachtige monumenten, maar van de mensen die in Schiedam wonen of werken. Waarmee wij onze stad delen en die werken aan de toekomst. Schiedammers maken…  en dat blijven wij samen hopelijk nog lang doen.

Hierbij verklaar ik het themajaar dan ook voor geopend en gaan wij kijken naar een kunstenaar die letterlijk iets voor ons gaat ‘maken’.
Want Schiedam is een stad die het waard is, een stad om trots op te zijn. Ook in 2016.
Ik dank u voor uw aandacht en wens u een uitdagend 2016 toe!"

Luuk Verzijden van Rookbaard was één van de makers die hun waar toonden

(zie meer Schiedamse makers in ons eerdere artikel over de nieuwjaars bijeenkomst)














Heb je iets gehad aan dit artikel? Laat het ons weten op Facebook. We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.