De Schiedammer Online

zaterdag 13 februari 2016

Periodetitel lonkt voor Kethel Spaland na fraaie 0-3 zege bij Binnenmaas

Periodetitel gloort voor Kethel Spaland



door Jan Schrijver (foto's Jeanine Slotboom)



VOETBAL -  Kethel Spaland heeft zaterdagmiddag een professionele overwinning behaald in de uitwedstrijd tegen Binnenmaas in Maasdam. Na een 0-2 ruststand (beide goals van Gydo Mokveld), heeft het team van trainer Raymond Kraaijbeek in de tweede helft de voorsprong geconsolideerd en de wedstrijd een kwartier voor tijd op slot gegooid met een doelpunt van Tim Oosterwaal: 0-3.

Met de zege komt voor de promovendus het 'veilig spelen' in de tweede klasse D steeds dichterbij en
blijven de Schiedammers in de tweede periode volop meedoen. SC Feyenoord staat weliswaar eerste in deze periode, maar die pakte ook de eerste periode al. Concurrentie is er van BVCB dat evenveel punten heeft (15) maar daar een wedstrijd meer voor nodig had. BVCB wist vandaag te winnen, wat niet geldt voor de andere medestrever om de te vergeven periodetitel, CWO, dat in eigen huis niet verder kwam dan 2-2 tegen Lombardijen. Volgende week speelt Kethel Spaland in eigen huis tegen Bolnes en kan dan bij winst in theorie de periodetitel al binnenhalen. "Als we volgende week tegen Bolnes winnen dan staan we 8 punten boven de streep; dat telt voor mij het meest. Als we ook de periodetitel gaan binnenhalen, zie ik dat als een mooi toetje", aldus Kraaijbeek.

Binnenmaas speelde achter van begin af aan 1-op-1. "Op zo'n situatie hadden we donderdag getraind.Chahine Lobiyed maakte een goede actie aan de buitenkant, die hij afsloot met een voorzet. Gedragen door de wind maakte deze voorzet het de doelman van de thuisploeg dermate moeilijk, dat de bal tussen diens hand en de lat raakte, het veld weliswaar weer in kwam, maar waarbij de opluchting voor de thuisploeg van korte duur was. De bal werd namelijk 
Door de spitsen en ook de middenvelders flink te laten afjagen. Dat werd goed opgepakt en Binnenmaas had het daar moeilijk mee", aldus de trainer. Al in de tiende minuut leverde de vooruitgerichte aanpak rendement op.
alsnog tot een doelpunt omgezet door Gydo Mokveld: 0-1. 

Na de vroege voorsprong vermande de thuisploeg zich en zocht de aanval op, verder dan wat speldenprikjes kwamen de Maasdammers echter niet. Zij werden schaakmat gezet door de gasten. Op een psychologisch goed moment - kort voor rust -  werd de marge uitgebouwd met een fraai doelpunt. De kiem daarvoor lag bij doelman Jeffrey Welbie. Hij onderschepte een hoge bal, waarna zijn verre uittrap goed werd verwerkt door Gydo Mokveld, die breed legde op Miletson Silva de Freitas. De laatste stond in scoringspositie maar achtte dat Mokveld er nog beter voorstond en legde daarom onbaatzuchtig terug op zijn medespeler, die al doende zijn tweede van de middag kon laten aantekenen: 0-2. En dat heel fraai, want de bal verdween stijf in de kruising.

Kraaijbeek: "We hebben zelf al meegemaakt dat we met 3-0 achterstonden halverwege, maar terugkwamen. Dat kan in deze afdeling. Ik heb de jongens er in de rust op gewezen dat het allemaal niet mooi hoeft om de voorsprong vast te houden. Dat is goed opgepakt; er werd een degelijke tweede 45 minuten neergezet." Een kwartier voor tijd kreeg dat nog een fraai slotakkoord. Ruwendley Jones zette goed door en vervolgens goed voor, waarna Tim Oosterwaal de bal in de uiterste hoek deponeerde: 0-3. 



De andere uitslagen in het Schiedamse zaterdagvoetbal:
DVO'32 - PPSC 1-2
HBSS - Botlek 1-5

SVV - JHR 2-1

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.





SVV bestaat morgen voor circa 50% uit oud-SVDPW. Interview met Toon Wolters

Wolters



door Jan Schrijver







VOETBAL - SVDPW is deze week officieel opgeheven, na een tweede algemene ledenvergadering waarin dit besluit formeel werd bekrachtigd. Spelers die overschrijving aanvragen, zijn dan per direct speelgerechtigd. De selectiespelers zijn inmiddels uitgewaaierd over o.a. Brielle, HBSS, Leonidas en SVV. Voormalig SVDPW-trainer Toon Wolters zou de nieuwe competitie bij SVV (zo) aan de slag gaan, maar heeft in verband met het vertrek van Marcel van der Ven per direct het roer overgenomen en inmiddels de eerste drie trainingen met de groep achter de rug. Morgen de vuurdoop van SVV nieuwe stijl in de uitwedstrijd tegen VEP - dat nog meestrijdt om de tweede periode - in Woerden. Ongeveer de helft van het SVV-elftal zal morgen uit - tot voor enkele weken nog - SVDPW-spelers bestaan.

Toon Wolters: "Ik word als ik in de stad loop, vaak aangesproken op de situatie bij SVDPW en SVV. Zo van dat we nog kampioen kunnen worden. Gezien de stand is het met koploper ONA al op 36 punten uit 15 en wij met 14 uit 14 geenszins realistisch dat te roepen. Mensen hebben het idee dat het hele eerste elftal met me mee is gegaan naar SVV. Dat is beslist niet zo. Van de zestien selectiespelers die zijn overgegaan, zijn er eigenlijk drie die regelmatig in het eerste speelden, namelijk keeper Serhan Tenekecioglu, Yannick Koorengevel en Keessie Wolters." Toons zoon Keessie zal morgen zeker niet spelen, hij heeft nog een schorsing staan, die is niet vervallen met de overgang. De overige dertien die zijn overgestapt naar SVV waren met name spelers die in het tweede hun speeltijd maakten, maar daarvan zijn er zo'n negen die op vierde klasse niveau een versterking zullen zijn. Wolters heeft deze competitie één wedstrijd van SVV gezien, tegen de nummer vijf Ammerstol. Daarin was Ammerstol duidelijk de betere ploeg, aldus Wolters, "maar dat is het jammere, ik heb nog te weinig van deze competitie gezien, ik weet nog te weinig van de tegenstanders, om al een compleet beeld te hebben van deze afdeling. Ook op die ene wedstrijd gebaseerd, vond ik dat er wel zes à zeven leuke voetballers bij SVV meededen. Het beeld dat ik nu op basis van de eerste drie trainingen heb, is dat de groep conditioneel niet fantastisch is. Wat me vooral ook is opgevallen, is hun grote enthousiasme. Ik denk dat we tot een eerste elftalgroep gaan komen van zo'n man of 18 à 19. Met dat enthousiasme, kunnen ze zich aan elkaar gaan optrekken. Morgen horen de jongens de opstelling van me."

Marcel van der Ven, die reeds aangezegd kreeg in de afgelopen weken dat zijn contract komend seizoen niet zou worden verlengd, heeft recentelijk te kennen gegeven het seizoen niet te willen afmaken. Hij vond het niet fair tegenover de bestaande selectie om lopende het seizoen een zestiental nieuwe spelers in te passen. "Van der Ven is een lieve, aardige, fantastische man. Daar is geen negatief woord over te zeggen. Maar ik zit anders in elkaar, dat is wel zo. Ik doe alles gericht op winnen. Ik ga me daarom ook niet verstoppen, ik zeg waar het op staat en ik kies voor het sterkste elftal. Om te winnen dus. En dat is hard nodig want het is SVV onwaardig hoe ze er nu voorstaan, tweede van onder in de laagste afdeling. Dat kan toch niet."

Dat er 18 selectiespelers van SVDPW niet met Wolters zijn meeverhuisd naar SVV, daar heeft hij het volle respect voor. "Dat die jongens voor zichzelf kiezen, dat ze voor hun eigen kansen gaan, op een voor hen zo hoog mogelijk niveau, dat ze daar willen slagen en winnen, ik begrijp dat als geen ander. Die wil om te winnen, daar houd ik van. Ik wens ze allemaal heel veel succes, vanmiddag ga ik denk ik wel ergens kijken, hoe ze het doen bij hun nieuwe club", aldus de sportieve Wolters.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

SVV mét Wolters naar VEP. Excelsior'20 uit op jacht. Hermes-DVS en Kethel Spaland spelen thuis

Toon Wolters morgen op de bank bij SVV, uit tegen VEP
VOETBAL - In onze stad speelt het zondag amateurvoetbal zich na het definitief wegvallen van SVDPW (afgelopen week werd in een formeel noodzakelijke tweede algemene ledenvergadering de ontbinding van de eersteklasser officieel) zich met name af in de derde klasse, waarin dit weekeinde thuiswedstrijden voor Hermes-DVS en Kethel Spaland en een uitwedstrijd voor Excelsior'20, maar zal morgen de schijnwerper met name gericht zijn op vierdeklasser SVV. In de uitwedstrijd tegen VEP in Woerden zit daar een nieuwe trainer op de bank: oud-SVDPW-succestrainer Toon Wolters.

Oud-prof-voetballer en -trainer Rob Jacobs (in Schiedam was hij trainer van DHS en ook bekend als schoonzoon van een Schiedamse caféuitbater in welk café hij als gezelligheidsmens pur sang vaak te vinden was) haakte in zijn column in het AD/RD in op het failliet van SVDPW door de algehele teloorgang van het zondagamateurvoetbal te voorspellen. Waar vroeger het zondagvoetbal kwantitatief en kwalitatief toonaangevend was, zie je nu een verschuiving naar het zaterdagvoetbal. We zullen het gaan zien.

Trainer Marcel van der Ven stapte tussentijds op, omdat hij er weinig voor voelde om zo'n zestien van SVDPW overgekomen spelers in te passen in de huidige selectie. Dat zal ook even wennen zijn voor de mannen die de eerste veertien wedstrijden van het seizoen de eer van de rood/groene club hebben verdedigd. Sportief gezien is het begrijpelijk, aangezien SVV op de twee na onderste plek van de onderste amateurklasse bungelt, deze roemruchte club volkomen onwaardig. In de nu nog lopende tweede periode kan Wolters een begin maken gericht op handhaving (er komt namelijk een vijfde klasse volgend seizoen; ofwel de bodem van de kelder komt nog iets lager te liggen). Daarna kan er in de derde periode wellicht furore gemaakt worden en zou zelfs aldus promotie tot de mogelijkheden kunnen behoren. We spreken wel eens over een 'zespuntenwedstrijd'. In de overgang van SVDPW-trainer en een cohort van spelers zou je kunnen spreken van een 'dubbele klasse slag'. SVV staat nu op 14 uit 14, tegenstander VEP staat 25 uit 15 op plek 6. In de tweede periode doet VEP nog mee, want staat met 2 punten achterstand op Gouderak op de 2e plek in deze periode.

Mooi voetbal is er zeker te zien in het amateurvoetbal. Kijk maar eens naar de vrije trap uit stand van Excelsior'20 speler Mitchell Schrauwers, je kunt nu op hem stemmen want zijn doelpunt - dat wij afgelopen week op video vastlegden - is opgenomen in de 'MOMENT van de Week' verkiezing van de KNVB. Gaan stemmen dus, anders gaat de eer naar een - toegegeven, ook niet onaardig, wat lucky -  damesvoetbalschot. In de derde klasse - waar alle clubs 15 wedstrijden hebben gespeeld - liggen er nog mogelijkheden voor Excelsior'20, met 35 punten op de tweede positie staand, om zich naar de tweede klasse te strijden. Het gat van vijf punten met koploper OHVV is overbrugbaar. En de derde periode breekt over enkele weken maagdelijk aan. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen het met 27 punten op de vierde plek genoteerde BZC/Zuiderpark. Dat is één punt en één positie hoger dan Hermes-DVS, dat morgen thuis in het veld komt tegen AGE (zevende met 19 punten). De andere wedstrijd die morgen op Schiedamse bodem wordt gespeeld is in Kethel. Daar ontvangt het op plek 9 staande Kethel Spaland (18 punten) de nummer 6 Maasstad Tediro (24 punten).



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Vanmiddag HBSS en SVV thuis. Semiderby voor PPSC. Kethel Spaland naar Binnenmaas

VOETBAL - Zo zonnig als het nu is, blijft het niet de hele dag. En wit als het buiten is evenmin, de temperatuur loopt geleidelijk op naar zo'n vijf graden. Kortom, prachtig weer om vanmiddag een wedstrijd te spelen en evenzeer een goed plan om aanvang 14.30 uur met een warme jas aan een frisse neus langs de lijn te halen. Dat kan in Schiedam in Harga, zowel in de derde klasse bij HBSS tegen Botlek als in de vierde klasse bij SVV tegen JHR. Eveneens in de vierde klasse speelt PPSC uit,  maar wel dicht bij huis, in de semiderby tegen DVO'32 aan de Marathonweg in Vlaardingen. Tweede klasser Kethel Spaland moet twee tunnels door. Naar Maasdam om op sportpark De Lange Weide tegen Binnenmaas te strijden.

Naar de totaalstand kijkend, lijkt Binnenmaas op plek 3 de favoriet versus Kethel Spaland op plek 8. Maar in de periode stand zie je een omgekeerd beeld: de Schiedammers op plek 3 en de Maasdammers op plek 9. Binnenmaas speelde vorige week niet, Kethel Spaland ging vorige week in de slotfase onderuit bij Strijen. Het wordt kortom een interessante ontmoeting vanmiddag waarbij trainer Raymond Kraaijbeek het behalen van de punten nog belangrijker vindt voor de totaalstand - 'veilig spelen ' - dan voor de kansrijke positie in de tweede periode.

Op Harga ontvangt de nummer 12 HBSS de nummer 5 Botlek, met 12 versus 24 wedstrijdpunten. Toch zijn er uiteraard kansen voor de oranjehemden die in het begin van de eerste competitiehelft goed hebben meegedraaid bovenin en die na de winterstop weliswaar wedstrijden verloren, maar zeker niet kansloos waren. 

Buurman SVV staat eveneens op de positie 12. Vandaag een zogenoemde zespunten wedstrijd, aangezien de op positie 14 en daarmee de laatste plek bivakkerende JHR op bezoek komt. De bezoekers hebben met 9 punten uit 14 evenveel punten, maar hebben een wedstrijd meer gespeeld. De defensie van JHR is al 86 keer gepasseerd (gemiddeld meer dan zes doelpunten gene per wedstrijd). De clubs in deze afdeling staan in het rechter rijtje redelijk dicht bij elkaar. Zo staat PPSC met 12 punten uit 13 op plek 8. De bovenkant van de tabel heeft zich wel duidelijk afgescheiden. De Vlaardingse tegenstander van heden, DVO'32, staat met 26 punten uit 14 op plek 5.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 


Kom volgend weekend ìn het Oranje brugwachtershuisje kijken

SCHIEDAM - De Oranjebrug. Als Schiedammer ben je er wellicht vele jaren, met enige regelmaat dan wel incidenteel, over heen gereden, de frequentie afhankelijk van de wijk waar je woont en de routes die je aflegt. Eigenlijk sta je er niet bij stil dat er een heel leuk huisje op de brug staat, een brugwachtershuisje. Je staat er eigenlijk alleen letterlijk bij stil als die brug eens een keer opengaat, en dan hangt het er van af aan welke kant je van de brug staat. Richting centrum of richting Nieuwe Haven. Ga je richting centrum dan heb je het beste zicht op dit alleraardigste huisje. Je moet er oog voor hebben, en dat heeft een fotograaf. In dit geval één met de zeer toepasselijke naam Jan Sluijter, net zo toepasselijk als blogger dezes Jan Schrijver heet.

Jan Sluijter heeft iets aardigs met het huisje voor ogen, hij gaat het ontsluiten voor de Schiedammer. Jan Sluijter: "Sinds kort heb ik de beschikking gekregen over het brugwachtershuisje van de Oranjebrug. Mijn doel is om mooie locaties in Schiedam een leuke bestemming te geven om zodoende een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de stad. Eind januari heb ik voor het brugwachtershuisje de gebruikersovereenkomst met de gemeente getekend en kreeg ik de sleutel. Inmiddels heb ik dit huisje een beetje ingericht en het leukste effect is dat er nu ’s avonds weer licht brandt op een voorheen donkere hoek. Op 20 en 21 februari vindt er een foto-expositie plaats over de Oranjebrug. Dit is in samenwerking met het gemeente-archief. Foto’s uit het heden en verleden van de brug zullen dan worden tentoongesteld. Die tentoonstelling blijft daarna natuurlijk staan zodat iedereen die niet de 20ste of de 21ste aanwezig kan zijn door de ramen de foto’s alsnog kan bekijken. Ik wil met een bepaalde regelmaat nieuwe exposities organiseren die ik dan via Facebook zal aankondigen. De overburen, de bewoners van de flat “over de vesten”, hebben al heel enthousiast gereageerd. Voor het eerst zagen ze weer leven in het aardige gebouwtje dat aan de brug vastzit. Ze zijn bijzonder opgetogen dat er weer wat leven in de brouwerij is op dit markante punt in Schiedam."

Samen met zijn partner Hycko Eigeman is de initiatiefnemer ook bekend van de bed & breakfast aan de BK Laan, 'De Schiedamse Suite'. Samen zijn Jan en Hycko bovendien de beoogde uitbaters van de erfgoedlogies aan het pand Hoogstraat 91, welk pand geïntegreerd gaat worden met het Jenevermuseum. We meldden dit nieuws gisteren, na het startsein voor de restauratie van dit pand en het naastgelegen pand Hoogstraat 89, waarin het Jenevermuseum een ingang aan de Hoogstraat krijgt.

Het op bovenstaande poster afgebeelde websiteadres is niet correct. Het adres is: www.oranjebrug.com

Details over de in 1939 gebouwde hefbrug, die over het water Nieuwe Haven, de verbinding legt tussen de straten Oranjestraat en Nieuwe Haven.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.






Zo zag het eruit toen Jan Sluijter de sleutel kreeg
Zo ziet het er nu uit


 



vrijdag 12 februari 2016

Stem nu op Mitchell Schrauwers in 'MOMENT van de week' verkiezing van de KNVB

VOETBAL - Mitchell Schrauwers maakte in de door Excelsior'20 op 31 januari jl. met 4-0 gewonnen wedstrijd twee doelpunten. Eén daarvan - de 3-0 uit een vrije trap - werd door Schiedams.nl vastgelegd op de video en op onze Facebookpagina gepubliceerd. De website van de KNVB heeft deze fraaie vrije trap nu opgenomen in de landelijke verkiezing van het 'MOMENT van de week'.  "Drie momenten, 1 winnaar. Wie gun jij de eeuwige roem", schrijft de KNVB. Wij vinden, eerlijk gezegd en geheel vrij van enig chauvinisme, het doelpunt van  Mitchell Schrauwers het mooiste moment. Je hebt keus uit een gestopte strafschop, de vrije trap van Mitchell en een ook niet onaardige verre afstand krul van een damesvoetbalster. Kijk en stem. Onze keuze: moment 2. Wil je het gehele videofragment, dat gemaakt is door Joep Schrijver, zien, kijk dan op de posts van 31 januari jl. op onze Facebookpagina. Het artikel en een link naar het fragment lees je hier.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

Cesar Zuiderwijk versus Marcel Gootjes; drumfeest op Stadsomroep Schiedam




door Marcel Gootjes (Basistekst), Peter Joore (Uitwerking), Stadsomroep Schiedam (Beeld)



DEN HAAG/SCHIEDAM - Het is moeilijk voor te stellen, maar Stadsomroep Schiedam kreeg een vrijgeleide Den Haag te penetreren met microfoon en camera. De eer Golden Earring-drumgek en humorist Cesar Zuiderwijk te mogen interviewen, viel Schiedams drummer en John Lennon look-a-like Marcel Gootjes te beurt. Wie naar Cesar gaat, verveelt zich nooit. Niet alleen een begenadigd drummer, hij staat stijf van de verhalen, de wederwaardigheden en verse wetenswaardigheden.

Een verslag in mitrailleurstijl!

Marcel Gootjes vertelt:
‘Het was feest in Huize Gootjes. De avond ervoor begon het al. Wat ga je Cesar vragen en wat vindt hij van onze benadering. Ga je een keertje vroeg naar bed; doe je weer geen oog dicht. Van de zenuwen, natuurlijk.

’s Ochtends bijtijds weg. Je wilt op tijd komen. Een goede indruk maken begint daar mee. Van  Schiedam naar Den Haag is niet een grote afstand, maar wel erg druk. Gelukkig is er de A4. Die bewees gelijk zijn nut. Alsof die voor ons is aangelegd. Bij Cesar voel je je zo thuis. Hij weet immers meer van interviewen dan de interviewer zelf. Lekker Haags bakkie pleur en naar beneden. De krochten en gewelven in van zijn grachtenpand. Vlak achter het Koninklijk Paleis. Zoiets schept een band, want het voelde ook aan als een audiëntie.

Het voelde aan als pakjesavond. Die zenuwen die je hebt als kind, vertaald naar de dag en de gelegenheid van vandaag, vieren ze weer hoogtij. En alsof het een college was kregen we eerst een enthousiast lesje Nederlandse Muziekgeschiedenis. Tutende oren en dingen die je eigenlijk al best wel wist, wisselden elkaar in staccato af. Daar zaten we dan in die lage, niet al te grote ruimte. Avé Cesar achter de ketels, XXX met zijn camera en ik gewapend met de microfoon. Liefst had ik vragen gesteld met drumsticks in de hand en hoewel het professionele muziekmaken toch best in de familie zit, durfde ik hem niet om een kleine drumbattle te vragen.
Cesar is een vat vol humor. Wie zijn solo-optredens vanuit het theater kent, weet wat ik bedoel. Hier een grap, daar een riff, dan weer een verhaal over een belevenis met The Who of Led Zeppelin. Je staat verbaasd. Denkt dat Golden Earring het land haast niet is uitgeweest. Bassist Rinus is ooit gevraagd door Jimi Hendrix. Maar hij wilde zijn Haagse (Barry H., George K. & Cesar Z.) gabbers absoluut niet kwijt.

Naast het luisteren naar antwoorden op gestelde vragen, heb ik stiekem rondgegluurd. Aan de wand Gouden Platen en verder een schier oneindig lijkende verzameling trommels, trommels en nog eens trommels. Het was maar goed dat de T vast zat. Anders was het een grote rommel.’

Zijn hobbykerker is een feest voor wie er ooit mag komen. Tot die tijd moet de liefhebber het toch doen met deze beelden.

Eenmaal op de terugreis was de spanning geweken. De druk op de blaas behoorde voorgoed tot de verleden tijd. Als het aan Marcel Gootjes ligt, gaat hij morgen weer naar de Hofstad. Maar ach: ‘Schiedam is ook best mooi!’ En hier is het bijzonder dat je hem gesproken hebt. Daar kennen ze hem allemaal. Al is het maar van Albert Heijn!’

En omdat Marcel Gootjes weet dat De Vlaardinger er binnenkort een broertje – De Schiedammer Online - bij krijgt en die aloude vete tussen de Jeneverneuzen en de Schelvispekelliefhebbers nu maar eens voorgoed voorbij moet zijn, refereerde hij aan het begin van het interview met Cesar luid en duidelijk aan diens optreden in Vlaardingen, met Liquid GAZ afgelopen 29 oktober in Café d’Oude Stoep. Met, weet u nog wel ... Rinus Gerritsen en Eef Albers.



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 

donderdag 11 februari 2016

Jenevermuseum wordt met Hoogstraat verbonden door restauratie tweetal panden



















SCHIEDAM - Onder grote belangstelling is vanmiddag het startsein gegeven voor de ingrijpende opknapbeurt van twee panden aan de Hoogstraat in Schiedam, op de nummers 89 en 91. Van links naar rechts Jenevermuseum-directeur Marjolein Beumer, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. John Massaar, voorzitter van Stadsherstel Schiedam Engeline van Collenburg en wethouder Marcel Houtkamp knippen met grote scharen linten door, waarmee de ballonnen los raken en het bord zichtbaar wordt waarop de werkzaamheden voor de voorbijgangers op de Hoogstraat te lezen zijn.

Zo gaat het worden
Bij de voorbereidingen van de werkzaamheden werd in het gemeentelijk monument Hoogstraat 91 een bijzondere zestiende-eeuwse kapconstructie gevonden. Deze wordt in ere hersteld en zal een belangrijk onderdeel vormen bij de herinrichting van het pand tot een erfgoedlogies. Op de begane grond wordt een voor de monumentale gevel passende pui geplaatst. Hier komt een horecaruimte. De werkzaamheden worden uitgevoerd door restauratiebouwbedrijf Burgy, onder directie van architect Rob Ruoff, en zullen tot het einde van het jaar duren.Voorafgaand aan deze officiële handeling, hadden in het pand aan Hoogstraat 85 (het nu leegstaande pand waarvan PopUpTV de afgelopen tijd gebruik mocht maken) Engeline van Collenburg en Marcel Houtkamp enige woorden gesproken tot de aanwezigen. Houtkamp vroeg zich daarbij hardop af, wat er in het nu leegstaande pand gaat komen. Het zou mooi zijn als dat iets zou zijn dat in de sfeer van het 'Schiedamse Museumkwartier' zou passen. Het is nog niet bekend wat er komt. Wel denkt de gemeente binnenkort met positief nieuws te komen over aansprekende activiteiten die in leegstaande panden in het centrum zullen gaan starten, aldus de wethouder. Houtkamp wilde hier nog geen details over kwijt, behalve dat het iets met 'lekker' te maken zal hebben.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 
Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



Grote belangstelling voor de woorden die vooraf gepleegd werden

'Schiedamse Suite' wordt uitbater van de 'nieuwe jeneverlogies'

Jan Sluijter (l.) en Hycko Eigeman, op achtergrond Hoogstraat 89
SCHIEDAM - In het pand Hoogstraat 91, dat de komende maanden in oude glorie hersteld gaat worden, komt op de begane grond daghoreca en op de bovenverdieping een erfgoedlogies. Dit pand wordt samen met Hoogstraat 89 opgeknapt. Op nummer 89 krijgt het Jenevermuseum een ingang vanaf de Hoogstraat. Over de breedte van de achterkant van Hoogstraat 91 en 89 ligt het Jenevermuseum. Het betekent een substantiële uitbreiding en een betere toegankelijkheid van het Jenevermuseum en tevens een ruimtelijke verbinding met het Stedelijk Museum Schiedam. Het veelbesproken Schiedamse museumkwartier krijgt aldus gestalte. Jan Sluijter (49) en Hycko Eigeman (39) zijn, op een formele handtekening na, de uitbaters van de Hoogstraat 91, zeg maar het 'nieuwe jeneverlogies', in het hart van het museumkwartier. Zij zien dit als een kansrijke propositie. Sluiter en Eigeman hebben ervaring met het exploiteren van een bed & breakfast. De partners zijn eigenaar van
Corina Waaijer, in 't Proeflokaal met doorkijkje naar 'Arcade'
het goed bezette b&b op de Burgemeester Knappertlaan 74, 'De Schiedamse Suite' genaamd. Daarmee krijgt de bestaande 'Jeneverlogies', aan de Lange Haven naast het Jenevermuseum gelegen, er een concurrent bij. Concurrentie is altijd goed, het prikkelt een ieder tot het leveren van kwaliteit in een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Saillant detail is dat het bestaande Jeneverlogies wordt gerund door de voormalige directeur van het Jenevermuseum, Alwine van Winsen. In het kader van die gezonde concurrentie is ook Corine Waaijer van harte welkom in Schiedam, met haar plan om van het als 'Arcade' bekend staande pand op de Lange Haven, dat aan de overkant van het Jenevermuseum ligt, een boetiekhotel (met 17 kamers) te maken. Daarmee haalt Schiedam een ervaren hotelier binnen; Waaijer is in Den Haag eigenares van het Hotel Mozaic (25 kamers). Ook zij hief in 't Proeflokaal van Schiedam (de sfeervolle horecagelegenheid binnen het Jenevermuseum) het glas op de uitbreiding van het Jenevermuseum.

Sluijter en Eigeman zijn erg in de nopjes met hun uitbreiding; op de foto in de slijterij van 't Proeflokaal van Schiedam, toost Hycko Eigeman op het succes van de erfgoedlogies en tegelijk op zijn vandaag jarige Jan. Afkomstig uit Eindhoven respectievelijk Breda, maar nu al weer zeven jaar in Schiedam wonend, brengen zij een stuk Brabantse gastvrijheid naar de Jeneverstad. Op de foto onder zie je dat de slopers al flink bezig zijn op Hoogstraat nummer 89. In het linkerpand komt hun erfgoedlogies.





We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



woensdag 10 februari 2016

Leer hennepkwekerij herkennen. Bij de buren?

SCHIEDAM/ROTTERDAM - In Schiedam zijn vorig jaar in het totaal 68 hennepkwekerijen opgerold. Dat zijn er in het tweede deel van 2015 dan fors meer geweest dan in het eerste halfjaar, 43 respectievelijk 25.

Veelal worden deze illegale activiteiten in dichtbevolkte woonwijken uitgevoerd. Met elektriciteit wordt gerommeld. Deze wordt gestolen. Bovendien zijn het niet bepaaldelijk UNETO gecertificeerde elektriciens die door deze stadstuinders worden ingeschakeld. Kortom, er is sprake van brandgevaar, niet alleen in het pand zelf maar zeker ook voor de omwonenden. Want: "Hennepkwekerijen zorgen voor brandgevaar. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op mogelijke kwekerijen in de eigen omgeving. Ze worden vaak krakkemikkig aangelegd, stroom wordt illegaal en op gevaarlijke manier afgetapt. In de kwekerijen is veel brandbaar materiaal."

Dit brandgevaar is een reden te meer om je ogen als burger goed open te houden en de politie attent te maken op verdachte situaties. De politie Schiedam heeft daarom in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam een video online gezet, die je tips geeft over hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

   

Zondag Valentijnsdag: "We love rugby"; om halfelf. Nu ook jeugd van 12 tot 16

Een beeld uit de video-impressie van de kick-off
RUGBY -  Aanstaande zondag is het weer zover; op een actieve manier kennismaken met rugby. In Schiedam bij de nieuwe rugbyclub Hermes-DVS, ofwel de oudste voetbal- en cricketclub van de stad. Aanvang zondagmorgen halfelf.




Na de kick-off bijeenkomst die op zondag 31 januari plaatsvond voor de kinderen in de pupillenleeftijd, is bij de vereniging duidelijk geworden dat er zeker ook bij de middelbare-schooljeugd belangstelling bestaat voor deze teamsport. "Door de belangstelling vanuit de leeftijdsgroep tussen de twaalf en zestien jaar oud, hebben we nu ook voor die leeftijdsgroepen voldoende kinderen. We hebben daarvoor enige promotie gedaan bij de middelbare scholen Spieringshoek, Gymnasium, Lyceum Schravelant, Jozef Mavo, Groen van Prinsterer en Lentiz college. De respons is heel goed. Kortom, de belangstelling overtreft onze verwachtingen", zo is oprichter en voorzitter van de nieuwbakken rugbyafdeling van Hermes-DVS, Jeroen Krabbendam, erg enthousiast over de gang van zaken.

Een video-impressie van de eerste training.

Lees ook het interview met Jeroen Krabbendam, waarin de plannen van de nieuwe rugby-club wereldkundig werden gemaakt.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

  

dinsdag 9 februari 2016

Persberichten Schiedam en Vlaardingen over klanttevredenheid wijkteams

In ons artikel gingen we in op de klanttevredenheidsonderzoeken die in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn uitgevoerd onder inwoners die in 2015 de hulp inriepen van een wijkteam. Hieronder lees je persberichten van Schiedam en Vlaardingen over de wijkteams.









-  Tekst persbericht gemeente Schiedam - 

Schiedammers geven WOT-medewerkers goed cijfer

De cliënten beoordelen hun WijkOndersteuningsTeam (WOT) met gemiddeld een 7,5 en de WOT-medewerkers zelfs met een 7,9. Ze hebben vertrouwen in de medewerkers omdat ze onder andere over voldoende kennis en kunde beschikken, interesse en betrokkenheid tonen en voldoende tijd voor hen nemen.

Dat blijkt uit onderzoek naar de ervaringen van Schiedammers met hun WOT. Wethouder Mario Stam: “Een mooi resultaat na slechts acht maanden waarin iedereen, ook de Schiedammers zelf, moesten wennen aan een hele nieuwe manier van werken. Ik ben trots!”

WOT-medewerker krijgt een 7,9
De schriftelijke enquête bestond uit zes thema’s met in totaal zestien stellingen. Per thema is een gemiddelde score berekend over alle stellingen behorende tot het thema:
•    Profilering: 7,1
•    Bereikbaarheid/toegankelijkheid: 7,7
•    Medewerker van het WOT: 7,9
•    Werkwijze: 7,2
•    Resultaat: 7,2
•    Aanbevelen: 7,6

Het onderzoek
Een onafhankelijk bureau heeft de enquête eind 2015 onder alle ruim duizend cliënten van de WOT’s uitgezet; ruim een kwart van hen heeft de vragenlijst ingevuld. De WOT’s gebruiken de onderzoeksresultaten om hun dienstverlening verder vorm te geven. Eind dit jaar wordt het onderzoek herhaald.

Waarom een WOT?
Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor allerlei taken op het gebied van participatie, welzijn en (jeugd)zorg. Een goede kans om zorg, hulp en ondersteuning anders, dichterbij, samen met bewoners en WOT’s, te organiseren.
Schiedammers weten zelf vaak het beste wat goed is voor henzelf of hun gezin. En komen zij er niet uit, dan zoeken ze informatie, advies of hulp bij bijvoorbeeld buren, de kerk, de (sport)vereniging. Maar soms is er meer, of iets anders, nodig. Dan kunnen zij naar hun WOT voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn, wonen, opvoeden en inkomen. Een WOT werkt in de wijk samen met vrijwilligers, (sport)verenigingen, kerken, moskeeën, huisartsen, maatschappelijke opvang en aanbieders van zorg.
 

- Einde tekst persbericht gemeente Schiedam -   
 


-  Tekst persbericht gemeente Vlaardingen -

Vlaardingers waarderen sociale wijkteams

09-02-2016 | Vlaardingers die vorig jaar contact hadden met de sociale wijkteams in Vlaardingen geven deze ondersteuningsteams gemiddeld een 7. De cliënten van de sociale wijkteams zijn het meest tevreden over de medewerkers. Op dit punt scoren de sociale wijkteams in Vlaardingen gemiddeld een 7,6. Dit blijkt uit een onderzoek naar de dienstverlening van de sociale wijkteams in 2015. 
“Deze scores over de eerste acht maanden is een resultaat waar de sociale wijkteams en wij als gemeente tevreden mee zijn", vindt wethouder Cees Oosterom. "De wijkteams zijn immers een nieuw fenomeen en dat betekent wennen voor iedereen. Zowel voor de Vlaardingers die sinds begin vorig jaar voor hulp en ondersteuning terechtkunnen bij de sociale wijkteams, als voor de wijkteammedewerkers. Het is belangrijk dat de wijkteams de uitkomsten van het onderzoek gebruiken om de kwaliteit van dienstverlening verder te verbeteren”, benadrukt Oosterom.
In het najaar van 2015 namen 254 cliënten van de sociale wijkteams Vlaardingen deel aan een schriftelijke enquête naar de ervaringen met de sociale wijkteams. Aan de hand van stellingen zijn zes thema's onderzocht. De sociale wijkteams in Vlaardingen scoren gemiddeld op profilering 6,6 op bereikbaarheid en toegankelijkheid 7,1 op werkwijze 6,8 op resultaat 7 op aanbevelen 7,2 en de medewerkers van de wijkteams scoren gemiddeld een 7,6. De sociale wijkteams gebruiken de uitkomsten van het onderzoek om van te leren en hun dienstverlening verder vorm te geven. Het onderzoek is gelijktijdig in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau en wordt aan het eind van dit jaar herhaald.

Waarom sociale wijkteams?

De meeste Vlaardingers redden zich prima zelf. Als ze hulp nodig hebben, regelen ze dat meestal via hun eigen netwerk. Voor sommige mensen is dit moeilijk. Zij kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij het sociale wijkteam in hun buurt. De sociale wijkteams bestaan uit hulp- en zorgverleners die nauw samenwerken met andere professionals zoals huisartsen, leerkrachten en jongerenwerkers. In overleg met de bewoner/het gezin regelen zij samen de nodige ondersteuning. Waar mogelijk met hulp van familie, vrienden, buren en vrijwilligers in de wijk. In Vlaardingen zijn vier sociale wijkteams: team Centrum (Centrum / VOP / Oostwijk / Rivierzone), team West (Westwijk / Indische Buurt), team Ambacht (Vlaardinger Ambacht / Babberspolder) en team Holy (Holy Zuid / Holy Noord). De sociale wijkteams Vlaardingen zijn bereikbaar via 010-4731033, info@socialewijkteamsvlaardingen.nl, www.socialewijkteamsvlaardingen.nl.

- Einde tekst persbericht gemeente Vlaardingen -   



We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 

Schiedamse wijkteams scoren dikke voldoende: 7,5. Vlaardingse teams een 7,0

Een kijkje binnen bij WOT Noordrand
SCHIEDAM -  Sinds begin vorig jaar zijn gemeentes verantwoordelijk voor jeugd, zorg en sociale zekerheid. In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn met het oog op die taken wijkteams actief. In Schiedam zijn deze teams bekend onder de naam WOT (WijkOndersteuningsTeam). Er zijn in Schiedam zes over de stad verspreide WOT's. In 2015 hebben ongeveer 3000 mensen een beroep op een WOT gedaan. Voor ongeveer 1300 van die 3000 hulpvragers is een dossier aangemaakt. Een door onderzoeksbureau Triqs uitgevoerde enquête onder die Schiedammers waarvoor vorig jaar door een WOT een dossier is aangemaakt, wijst uit dat er gemiddeld een rapportcijfer wordt gegeven van een 7,5. Voor de wijkteams in Maassluis en Vlaardingen is door Triqs het zelfde onderzoek gedaan. Maassluis scoort net als Schiedam een 7,5. Vlaardingen komt met een 7 iets lager uit de bus.

Wethouders Mario Stam en Nathalie Gouweleeuw, projectcoördinator André Hartman en WOT Noordrand-coördinator Aleksandra Trobok gaven dinsdagnamiddag een toelichting aan de pers op de locatie van één van de zes WOT's, te weten in de WOT Noordrand, die gevestigd is in het winkelcentrum in Sveaparken (Malmö 84). Een respons van iets meer dan 25% geeft, aldus wethouder Gouweleeuw, in deze enquête uitkomsten die statistisch significant zijn. Los daarvan, gaat het Schiedam bepaald niet alleen om deze 'harde' cijfermatige informatie, maar ook om wat er door het bestaan van de WOT's nu duidelijk wordt over situaties die voorheen niet bekend waren. Een voorbeeld: een jong volwassene, met autisme, die een werkplek zoekt. Daarbij gaat het niet om aantallen, om statistieken. Maar is elk individueel geval dat door het bestaan van de WOT's boven water komt en waarbij getracht kan worden te helpen, pure winst.

Wethouder Stam gaf aan tevreden te zijn met de uitkomsten van dit eerste onderzoek, de zogenoemde 'nul-meting'. "Vasthouden wat er goed is, verder verbeteren, wat er voor verbetering vatbaar is, zoals de profilering. Nog beter bekend maken waarvoor de inwoners kunnen aankloppen bij een WOT", aldus Stam. (Eind 2016 zal opnieuw een meting gedaan worden, hetgeen inzicht kan geven in de ontwikkeling van de klanttevredenheid ten aanzien van de WOT's. Ook in 2017 zal aldus worden gemeten.) Belangrijk aspect van de WOT's is de één-loket-gedachte. Aleksandra Trobok: "Alle inwoners kunnen hier met al hun vragen terecht. Niet dat we op alle vragen een antwoord weten. Het aankloppen met een vraag kan ertoe leiden dat we direct een antwoord hebben. Of dat we iemand gaan begeleiden. Als het beantwoorden van de vraag niet in ons vermogen ligt, doen we er alles aan om de vraag door te zetten naar de juiste instantie. Zo voorkomen we dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd." Niet van alle hulpvragen wordt een dossier aangelegd. "Reden daarvan is dat we de WOT-hulpverleners niet onnodig willen belasten met administratieve taken. Bovendien is het voor de inwoners prettig dat je ook binnen kunt stappen met een vraag, zonder dat er direct een dossier wordt aangelegd", aldus André Hartman.


Hieronder de onderzoeksuitkomsten voor de drie steden verbijzonderd naar de verschillende deelaspecten:












Lees voor meer achtergrond de persberichten van de gemeente Schiedam en de gemeente Vlaardingen.


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



 

Wie wordt de Valentijn van D66?

D66 kent jaarlijks een Valentijnsprijs toe aan mensen of organisaties in Schiedam, die door eigen initiatieven of inzet een positieve bijdrage hebben geleverd aan de samenleving. Deze mensen verdienen het in het zonnetje gezet te worden, vindt de partij. "Voor de Valentijnsprijs 2016 heeft D66 Schiedam maar liefst zes nominaties ontvangen. Wij zijn bijzonder blij met dit hoge aantal aanmeldingen, waarvan het merendeel is aangeleverd door stadsgenoten van buiten D66", aldus de partij. De bekendmaking van de winnaar en uitreiking van de Valentijnsprijs (die bestaat uit een heerlijke taart) vindt plaats op zondag 14 februari om 16:00 uur in Lucas Drinkwinkel, Grote Markt 15, Schiedam.

De genomineerden voor dit jaar zijn (in willekeurige volgorde):
  • Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland, locatie Schiedam
  • Stichting de Boei
  • Mieke Wigmans / Stichting J&S Projecten
  • Annette Jongen / Schiedams Boekhuis
  • De Stadstuinders
  • Voedselbank (organisatie en vrijwilligers kerstdiner)


We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.

 


zondag 7 februari 2016

Kethel Spaland - met vier A-junioren - verliest van fysiek sterk Abbenbroek

Koorengevel..we komen stootkracht tekort..



door Jan Schrijver (foto Joep Schrijver)



VOETBAL/ABBENBROEK - Kethel Spaland heeft zondagmiddag de inhaalwedstrijd in Abbenbroek tegen de club van die naam met 2-0 verloren. Extra jammer, omdat na de eerste 45 minuten er een 0-2 ruststand op het scorebord had kunnen staan. Desalniettemin was er toch nog een pluspunt te noteren voor trainer Leen Koorengevel, een viertal ingepaste A-junioren had naar behoren gepresteerd en dat biedt toekomstperspectief.

De trainer van de Schiedammer, die de afgelopen maanden ook al met afvallers en geblesseerden te maken had, werd voor deze inhaalwedstrijd geconfronteerd met vier afzeggingen. In reactie daarop werden A-junioren Gio van Troost (centraal in de verdediging), Jordy de Bruyn (rechtsmidden), Jochem Dröge (spits) en Ferry Mettes (middenmidden) door Koorengevel ingepast. "De junioren hebben het niet onverdienstelijk gedaan, ik moet zeggen, ze hebben het eigenlijk beter gedaan dan de gevestigde orde, die vanmiddag toch min of meer door het ijs gezakt is."  Nu werkten de condities vandaag niet bepaald mee. Een harde wind en een erbarmelijk slecht veld. Daar had de fysiek sterke thuisploeg, die gewend is om vooral de lange bal te spelen, duidelijk minder last van. En toch, met wind mee in de eerste helft, kwamen er kansen voor de bezoekende ploeg. Zo werd met een knappe steekbal vanuit het middenveld Jochem Dröge in goede positie ten opzichte van de Abbenbroekse doelman gebracht. De spits kapte en draaide, maar verloor daarmee te veel tijd zodat de kans om zeep geholpen werd. Ongeveer vergelijkbaar verging het Glenn van Troost, toen hij alleen op de keeper af ging. Het duurde net iets te lang en bij het omspelen van de doelman, zegevierde de voetballer die zijn handen mag gebruiken en dat dan ook op het juiste moment deed.
 
"Tja, en als je ze er dan zelf niet inschiet, dan heb je altijd weer te maken met die aloude voetbalwet dat de tegenstander het dan maar doet. Waarbij die tegenstander dan na de rust, waarbij je dus met 0-2 had kunnen leiden, met de harde wind in de rug ging spelen. Het was ook die wind die de bal er in de zeventigste minuut in liet zeilen", zei Koorengevel. Vanaf de middenlijn knalde een Abbenbroeker de bal, zonder speciale bedoeling zo leek het, naar voren. De wind pakte het leder op en leek vervolgens zelf de richting en vaart ervan te bepalen. Daarbij qua doeltreffendheid geholpen door de iets te ver voor zijn doel staande Schiedamse keeper Nick van Leeuwen, die echter niet had kunnen voorzien dat de zeg  maar wanhoopspoging van de Abbenbroeker ook maar enigszins in de buurt van zijn doel zou komen. En toch was het zo: 1-0.

Vriend en vijand was verbaasd. Er restte de bezoekende ploeg niets anders dan in de overgebleven twintig minuten de achtervolging in te zetten. Dat leverde nog enkele kansen op, waarbij een inzet - die al dan niet tegen een hand van een Abbenbroeker kwam -  de gasten het dichtst bij de gelijkmaker bracht. "Maar eerlijk gezegd komen we voorin gewoon stootkracht tekort", aldus een realistische Koorengevel, die komend weekeinde opnieuw een fysiek sterke tegenstander treft in Maasstad Tediro. "Daarna een week vrij, en vervolgens een zwaar programma met Hermes-DVS, Excelsior'20 en Charlois. Maar eerst een oefenwedstrijd bij en tegen PPSC, afhankelijk van de weersomstandigheden op gras of op kunstgras, maar gaat dus altijd door, aanstaande dinsdagavond om acht uur. Ik heb PPSC-trainer Henk Salari gebeld of dat mogelijk was, en die ging er enthousiast op in."

Voor de statistieken was het nog, dat Abbenbroek in de 86-ste minuut de wedstrijd definitief in het slot gooide. Een wat je noemt 'blinde trap naar voren' was aan de spits van de thuisclub besteed en die was sneller bij de bal dan de Schiedamse doelman: 2-0. Voor de familie-kronieken mag het niet onvermeld blijven dat A-junior Gio van Troost het broertje is van Glenn van Troost. En last but not least, dat vandaag ook de 45-jarige Fedja Mettes in het veld stond, samen dus met zoon Ferry.

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.



Winnend designmeubel uit BNN-programma staat op de Lange Haven




door Jan Schrijver



SCHIEDAM -  Eind 2015 was op BNN het nieuwe designprogramma Oud En Nieuw te zien. 'Van fietswiel naar lamp en van olietank naar salontafel. ‘Afval bestaat niet!’, dat is het motto van de tien creatieve klussers die met zichzelf én elkaar de strijd aan gaan in het nieuwe BNN-programma Oud en Nieuw. Wie maakt het mooiste design uit oude meuk?' Vier finalisten bleven er na verschillende uitzendingen over, die in de laatste aflevering de door hen gemaakte pronkstukken verder moesten verfijnen en via een veiling aan de man moesten brengen. Het hoogste bod bepaalde de winnaar en dat werd Daan Kayser (29) met zijn bank, de tweede prijs was voor Bas Berrevoets (37). En de gelukkige die het winnende object in de wacht heeft gesleept? De nieuwe Schiedamse galerie die aanstaande woensdag opengaat: LH131 Arts + Design, gevestigd aan de Lange Haven 131.

Het pand op de Lange Haven nummer 131 staat in Schiedam bekend als de voormalige bibliotheek. Daarna hoorde het kort (net als de Korenbeurs en de voormalige panden van drukkerij Roelofs) tot het Jan des Bouvrie-imperium. Ondanks het mislukken van het Schiedamse avontuur van deze elders succesvolle interieurontwerper, liet hij een prachtig verbouwde voormalige bibliotheek achter. Dat was vervolgens in handen van een investeringsmaatschappij, die failliet ging, en krijgt na jaren van leegstand nu een nieuwe bestemming, die zal kunnen gaan bijdragen aan het herstellen van de glorie van de Lange Haven. Waar in opdracht van de gemeente inmiddels is gestart met het zo nodige herstel van de kademuren en waar een paar honderd meter verder - op nummer 71 - in het voormalige Arcade een hotel zal verrijzen.

Uit de collegiale strijd tussen Kayser en Berrevoets in het BNN-televisieprogramma is een samenwerking tussen beide deelnemers ontstaan. Het eerste tastbare product van deze samenwerking: een hanglamp gemaakt uit een oude brandhaspel, oude brandspuiten en voormalige bloembakken. En waar hangt die primeur? In Schiedam. Vanaf woensdag allemaal te bewonderen tijdens de
reguliere openingstijden van deze nieuwe galerie, die eigendom is van Hans Ritman en Gerjan de Waard, beiden bekend van hun in Schiedam gevestigde uitgeverij Scriptum, die recentelijk het boek van Nathalie Lans over Hans Dulfer uitbracht. Aanstaande woensdag is een geschikt moment om de deuren te openen (met hun eerste tentoonstelling, genaamd Eclecticism One). Dan immers start ook de Art Rotterdam Week. Vier Schiedamse galeries gooien daarom vanaf woensdag tot en met zondag hun deuren met ruimere openingstijden dan normaal, wagenwijd open voor het Schiedamse én het van heinde en ver komende Art Rotterdam Week-publiek, onder de passende titel 'Rondje Schiedam'.

Informatie over LH131.
Artikel over Rondje Schiedam.



Bij LH131 is o.m. werk van Diet Wiegman te zien
We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina Schiedams.nl  een duim geeft! En onze Facebookpagina De Schiedammer krijgt natuurlijk ook heel graag jouw waardering. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank. 

Ben je twitteraar? Volg ons dan hier.